رئیس جمهور عراق گفت: ما نمیخواهیم به روزگار صدام حسین بازگردیم که با همسایگانمان سر جنگ داشتیم؛ ما دیگر این کار را انجام نخواهیم داد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی سی ان ان؛ رئیس جمهور عراق گفت روابط خوب با ایران، همسو با منافع ملی عراق است.
فرید زکریا گفت و گو با برهم صالح رئیس جمهور عراق گفت «رئیس جمهور ایالات متحده روز گذشته و پس از نخستین سفرش به منطقه خاورمیانه در مقام رئیس جمهور آمریکا از این منطقه خارج شد. این سفر حدود هجده ماه پس از آغاز دوران مسئولیت وی انجام شد.
یک سال پیش همین موقع، بایدن پایان آخرین ماموریت نظامی آمریکا را در خاورمیانه و در عراق اعلام کرد. سوال مطرح این ست که وضعیت امروز عراق به چه صورت است؟ روابط کنونی آمریکا با دیگر کشورهای بزرگ منطقه خاورمیانه به چه صورت است؟ برای طرح این سوالات، کدام گزینه بهتر از برهم صالح رئیس جمهور عراق است. رئیس جمهور بایدن به عربستان سعودی رفت و تقریباً با محمد بن سلمان دست داد بطوریکه از نوع دست دادنهای کرونایی استفاده کرد. آیا این کار او برای ترمیم مناسبات، اقدامی درست بود؟»
رئیس جمهور عراق در پاسخ گفت «بی تردید، عربستان سعودی کشوری بسیار مهم در منطقه خاورمیانه است. ایالات متحده نیز یک قدرت بزرگ جهانی است. درنتیجه، روابط این دو کشور باید بهبود پیداکند. این وضعیت (سفر) فرصتی است برای اینکه درباره مسائل (مطرح) گفتگو شود.»
فرید زکریا در ادامه پرسید: «شما به خوبی با مکاتب فکری درغرب و ارزشهای غرب آشنا هستید. بسیاری از افراد حس میکنند که بایدن نبایستی این کار را انجام میداد آنهم به علت اینکه محمد بن سلمان به علت قتل جمال خاشقجی و اقداماتی از این دست مبادرت کرده است. به نظر این افراد، این اقدام بایدن به منزله کوتاه آمدن آمریکا از مواضعش درباره حقوق بشر است. من خودم فکر میکنم بایدن کار درست را انجام داد. اما میخواهم بدانم شما به این افراد (مخالفان سفر بایدن به عربستان) چه میگویید؟»
رئیس جمهور عراق در پاسخ گفت: «به هرحال، کشورها براساس منافع خود عمل میکنند. ارزشها بسیار مهم و دارای اهمیت حیاتی هستند. حقوق بشر همچنان یک مقوله بسیار بسیار مهم برای همه کشورهایی است که برای خودشان احترام قائل هستند. به هرحال، ماجرایی بسیار بسیار بزرگتر وجود دارد که باید به آن توجه داشت. عربستان سعودی بازیگری مهم است. اگر منصف باشیم باید بگوییم که حکومت سعودی در حال حاضر درگیر برنامهای گسترده برای مدرنیزه شدن است. باید با دقت این برنامهها را زیرنظر داشت و باید آن را به علت تاثیراتی که بر کل منطقه دارد، ستود.»
فرید زکریا در ادامه پرسید «لطفا در این باره صحبت کنید. آیا به نظر شما، کارهایی که محمد بن سلمان انجام میدهد در مسیر درست قرار دارد؟»
رئیس جمهور عراق در پاسخ گفت: «اقداماتی که او برای مدرنیزه کردن عربستان سعودی انجام میدهد و عناصر افراطی را محدود میکند که سالها کاملا آزادی عمل داشته اند، بی سابقه است.»
فرید زکریا در ادامه پرسید: «سیاست خارجی عربستان سعودی حتی پیش از محمد بن سلمان، بسیار فعال بوده است و این رویکرد به صورت خاص درباره عراق بوده است. پس از تهاجم آمریکا (به عراق)، سعودیها به این شکل با عراق رفتار کرده اند که عراق کشوری وابسته به ایران است و رویکرد چندان خوشایند و دوستانهای درباره عراق نداشته است. آیا در دوران محمد بن سلمان، این رویکرد تغییر کرده است؟»
رئیس جمهور عراق در پاسخ گفت: «به نظرم، عراق تغییر کرده است و خودش و ارزشهایش را به کل منطقه نشان داده است. این مسئله، بازی با حاصل جمع صفر نیست. ایران همسایه ما است. ایجاد روابط خوب با ایران، همسو با منافع حیاتی ماست. ما نمیخواهیم به روزگار صدام حسین بازگردیم که با همسایگانمان سر جنگ داشتیم. عراق هشت سال با ایران جنگید و درگیر این جنگ بود. ما ازجانب دیگران، با خون و منابع مالی خودمان (با ایران) جنگیدند. ما دیگر این کار را انجام نخواهیم داد. به همین قیاس، باید توجه داشت که عربستان سعودی همسایهای مهم برای عراق است. به نفع ماست که عراق روابط خود را با کشورهای عربی توسعه دهد که من آن را روابطی عمیق مینامم. عربستان سعودی بخشی مهم در این حوزه عربی (روابط عراق) قرار دارد. امیدوارم عراق بانگاه به مقتضیات ژئوپلیتیک، نقش ایجاد موازنه را در منطقه ایفا کند. ما نمیخواهیم زمینه را مهیا کنیم برای اینکه به همسایگانمان اهانت کنیم تا منافع ملی آنها را تهدید کنیم. درعین حال، نمیخواهیم این کشورها در امور داخلی ما دخالت کنند. منافع مشترک همسایگان ما باید به این صورت باشد که عراق مستقل و دارای حاکمیت مستقل در منطقه باشد.»
فرید زکریا در ادامه پرسید: «باعنایت به تحولات رخ داده در تونس، عراق تنها کشور دارای دموکراسی در میان کشورهای عربی است. آیا عراق دارای دموکراسی باثبات است؟»
رئیس جمهور عراق در پاسخ گفت: «دموکراسی به حکم ماهیت ذاتی خود، پدیدهای آشفته و توام با دشواری است. عراق کشوری نوپا درزمینه دموکراسی است. هشت یا نه ماه دیگر در عراق انتخابات برگزار شد. متاسفانه نتوانسته ایم ماجرای انتخابات را به پایان برسانیم و دولتی جدید تشکیل دهیم. بازیگران سیاسی عراق به انواع بازیهای سیاسی دست یازیده اید بطوریکه از دیوان عالی استفاده کرده اند. تاسف آور است که ما نتوانسته ایم به این ماجرا پایان دهیم. اما به هرحال، ما به سختی در حال تلاش هستیم. در سطح خیابانها این دعوا را دنبال نمیکنیم بلکه ازطریق نظام پارلمانی و قانونی این روند را دنبال میکنیم که در کشورمان داریم. بسیار امیدوار هستم که باآنکه وضعیت کنونی عراق، خطرناک است و دموکراسی در عراق نوپاست و باید بسیار عمیق شود، ویژگیهایی دارد که میتواند به همسایگانش عرضه کند. باید به خاطر داشت که چندین دهه، نظام استبدادی و ظلم بر عراق حاکم بوده است. عراق کشوری است که از چنین تجربهای برخاسته است. عراق کشوری است که حملات وحشیانه تروریستها را در بیست سال گذشته به صورت مستمر تجربه کرده است. باوجود این، عراق کشوری است که دستکم به اصول روندهای دموکراتیک و مبتنی بر قانون اساسی پایبند است باوجود همه دشواریهایی که این روند به همراه دارد. با همه این اوصاف، چنین وضعی را به دیکتاتوری و استبداد گذشته ترجیح میدهم.»