عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز گفت: اینکه برخی حرفهایی علیه شورای نگهبان بیان میکنند، ناشی از تعارض منافع است.
این عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز دقیقا درباره "برخی حرفهای علیه شورای نگهبان" توضیحی نداده، اما از اظهارنظرها در رسانه به نظر میرسد، به اعلام نتایج بررسی صلاحیت نامزدهای انتخاباتی ارتباط داشته باشد.
شورای نگهبان در سالهای گذشته به علت "نظارت استصوابی" مورد انتقاد قرار گرفته؛ در تعریفهایی که از نظارت استصوابی شده، این نظارت همراه با رأی نهایی است که وقت و امکانات را تلف نمیکند.
بر اساس اصل ۹۹ قانون اساسی، این شورا حق نظارت بر انتخابات مجلسهای خبرگان رهبری و شورای اسلامی، ریاست جمهوری و مراجعه به رأی عمومی و همه پرسی را بر عهده دارد.
اگرچه نامی از نظارت استصوابی در قانون اساسی نیامده اما، تفسیر دبیر وقت شورای نگهبان این نظارت را در تمام مراحل اجرایی انتخابات از جمله تأیید و رد صلاحیت نامزدها "استصوابی" دانسته است.
این تفسیر خرداد ماه ۱۳۷۰ به غلامرضا رضوانی، رئیس وقت هیئت مرکزی نظارت شورای نگهبان بر انتخابات اعلام شده؛ آقای رضوانی در نامه اش به آیت الله محمدی گیلانی به "محفوظ ماندن حضور آزادانه مردم در انتخابات با نظارت شورای نگهبان، رعایت بی طرفی کامل در تمام جهات و جلوگیری از شائبه دخالت در کیفیت اجرا و نظارت" اشاره کرده بود.
در حالیکه برخی با نظارت استصوابی شورای نگهبان به علتهایی مانند "اعمال سلیقه یا بدون مرز بودن این نظارت" مخالفت دارند، اما اعضای این شورا میگویند نظارتشان "مؤثر" است.
سیامک ره پیک قائم مقام دبیر شورای نگهبان گفته نظارت استصوابی، نظارت مؤثر است و برخی افراد، برداشتهای نادرستی از آن دارند.
او اضافه کرده در تمام کشورهای دنیا نهادهای مشخصی وظیفه چنین نظارتی را برعهده دارند.
به گفته سخنگوی شورای نگهبان، نظارت استصوابی ضمانت اجرایی دارد. هادی طحان نظیف گفته با این نظارت، هرگاه ناظر شورای نگهبان ببیند در میانه اجرا اتفاقی افتاده که کار را از مسیر قانونی خارج میکند یا به انحراف میکشاند، قدرت دارد تا همانجا عمل را اصلاح کند. "