برخی به اشتباه گمان میکنند میراث فرهنگی مانع توسعه است حال آنکه این نگاه کوته بینانه است چرا که میراث فرهنگی پیشران توسعه است.
عزت الله ضرغامی افزود: خانمی پرتغالی از طرف یونسکو که متخصص رشته بناهای خشت و گل بود بعنوان کارشناس به این شهر آمده بود، وقتی علت ثبت جهانی یزد در یونسکو را از او پرسیدند، گفت در کنار مسجد در این شهر، کنیسه و کلسیا وجود دارد و در طول تاریخ تا امروز اینکه ادیان در کنار هم در صلح و صفا زندگی میکنند و این یک زندگی مسالمت آمیز است که در جهان بی نظیر است همین امر موجب شد که یزد در یونسکو ثبت شود.
وی گفت: این انسجام و اتحاد یک الگو و نمونه است، این رفتار فرهنگی ناملموس از نظر اولویت بیشتر از قنات و بادگیر است.
آقای ضرغامی ادامه داد: یزد علاوه بر اینکه ابنیه شگفت انگیز دارد دارای اعتقادات مذهبی و مراسمات آئینی ویژه و مهارت در کنار آمدن با طبیعت است خاک آن تبدیل به بزرگترین شهر تاریخی و خشت گل شده است.
وی گفت: هیچ جا مانند یزد ندیده ام که مردم آن حامی بافت تاریخی و حافظ آن باشند، یزدیها قدر ۲۰۰ هکتار بافت تاریخی و حریم ۷۰۰ هکتاری را میدانند و در حفاظت از آن کوتاهی نمیکنند. میراث فرهنگی تجربه تاریخی گذشتگان و انباشتهای ما و مدیریت داشته هاست.
وزیر میراث فرهنگی با اشاره به ویژگیهای قنات، قنوت و قناعت در یزد افزود: این قناعت و قنوت باهم ترکیب میشود که از دلش قنات بیرون میآید این نشانه ایمان و ایستادگی یزدیها است.
ضرغامی با ادای احترام به یزد گفت: یزد ایران و جهانی کوچک است و به اعتراف یونسکو میتوان آن را به عنوان الگوی صلح در جهان انتخاب کرد. یزد به عنوان الگویی به جهان بشریت از سوی یونسکو انتخاب شد و این شهر متعلق به تمدن بشری است.
یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان دارای بافت تاریخی به مساحت عرصه ۷۴۳ هکتار و مساحت حریم پنج هزار هکتار در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و با عناوینی همچون شهر بادگیرها، شهر کار و کاریز و کاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسینیه ایران، شهر دوچرخه ها، شیرینی، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب شناخته میشود.
پرونده ثبت جهانی یزد در چهل و یکمین اجلاس یونسکو و پس از ۹ سال به عنوان میراث ملموس ایران در ۱۸ تیر سال ۱۳۹۶ ثبت جهانی شد.