رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار گفت: مرغداران با هدف کاهش تولید تخممرغ خردادماه حدود ۹ میلیون مرغ تخمگذار را به کشتارگاه فرستادند.
مجری: علت عرضه تخممرغ کمتر از قیمت مصوب چیست؟
نبیپور: اصلا نرخ مصوبی نداریم. فعلا به اصرار وزارت جهاد کشاورزی قیمت ۳۵ هزار و ۵۰۰ تومان مطرح شده که قابل قبول نيست. در حال حاضر قیمت تخممرغ بدون سود برای مرغدار ۴۵ هزار تومان تمام میشود يعنی مرغدار حدود ۱۰ هزار تومان از جيب برای قیمت تمام شده پرداخت میکند.
مجری: چرا این اتفاق میافتد؟
نبیپور: زمانی طرح آزادسازی قيمتها انجام شد که در اين ۴۳ سال طرح تولید اجرا میشد. با توجه به آنکه تخممرغ کالای عرضه و تقاضاست و قیمت تمام شده مرغداران هم بر مبنای ارز ۴۲۰۰ تومانی بود، در سال ۱۴۰۰ مرغداران جوجهریزی زیادی انجام دادند که در اين سالها بیسابقه بود. هنگامی که تولید و عرضه زیاد باشد قیمتها کاهش میيابد و از طرفی واقعا قدرت خرید مردم هم کاهش يافته است.
در نتيجه کاهش قدرت خريد و عرضه زياد تخممرغ به بازار، با کاهش قيمت حداقل ۱۵ هزار تومان کمتر از قيمت تمام شده مواجه شديم.
مجری: آيا مشکل نهادههای دامی در مرغداریها حل شده است؟
نبیپور: مشکل نهادههای دامی همچنان ادامه دارد، اما قیمتها آنقدر بالاست که از توان مرغداران خارج است. شما فکر کنید یک مرغداری با سرمايهگذاری دو میلیارد تومانی اکنون نقدینگیاش به ۱۳ میلیارد تومان رسیده است و اين در حالی است که الان چنين پول و سرمایهگذاری وجود ندارد، چرا که طرف بعدی که آخرین خط تولید تخممرغ است واقعا نمیداند قیمت بازار چه مقدر خواهد بود؟
مجری: آيا سیاستهای حمایتی دولت از برخی از پرورش دهندگان مرغ (گوشتی و تخمگذار) و گوشت قرمز انجام میشود؟
نبیپور: منظور از حمایت چیست؟ دولت اعلام کرده تسهیلاتی در اختیار مرغداران قرار میدهد و اين در حالی است که همين تسهيلات بايد از طريق بانک و با قوانين خاص خودش پرداخت شود که تقريبا نشدنی است. پرداخت بهره ۱۸ درصدی بسيار بالاست و واحدهای تولیدی بايد حداقل ۴۰ درصد سود داشته باشند تا بتوانند اين بهره را پرداخت کنند.
مجری: آيا صادرات انجام میشود؟
نبیپور: بله صادرات انجام میشود، ولی اگر قیمت تخممرغ ۳۵ هزار تومان شود، ديگر نمیتوانیم صادرات انجام دهيم.
مجری: یعنی صادرات هم منتفی میشود؟
نبیپور: بله ما رقیبی داریم مثل ترکیه. صادرات ترکیه کمتر از این قیمت است و از طرف دیگر آن صادرات پایدار نیست. اگر قیمت تخممرغ بالا رود صادرات قطع میشود و طرف مقابل هم به ما اعتماد نخواهد کرد.
مجری: آيا تفاوت قیمت تخممرغ بستهبندی شرکتی و فلهای به جيب توليدکننده میرود؟
نبیپور: خير اين تفاوت قيمت به جيب توليدکننده نمیرود. در این چند ماه گذشته هزينههای حملونقل به طور وحشتناکی بالا رفته است در هر حال کسی که فروشنده است باید سودی انجام دهد. قیمت یک شانه تخممرغ ۲ کیلویی درب کارخانه حدود ۷۰ هزار تومان تمام میشود پس با احتساب کرایه حملونقل و سود قانونی یک شانه تخممرغ ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان تمام میشود.
مجری: اگر قیمت دستوری گذاشته شود آيا به مرغداران کمک میکند؟
نبیپور: یکی از مشکلات مرغداران قیمت دستوری است.
مجری: یکی از بحثهای نگران کننده به امنیت غذایی برمیگردد که مرغ تخمگذار را به کشتارگاه دهيم و ظاهرا این اتفاق افتاده؟
نبیپور: بله، طبق آخرین آمار اتحادیه میهن، مرغداران با هدف کاهش تولید تخممرغ خردادماه حدود ۹ میلیون مرغ تخمگذار را به کشتارگاه فرستادند؛ در حالی که در شرایط عادی حدود ۲ میلیون مرغ به کشتارگاهها فرستاده میشد.
مجری: ادامه اين روند خطرناک نیست؟
نبیپور: تولید کوچکترین واحد مرغداری با ۲۰ هزار مرغ تخمگذار، حدود یک تن و دویست کیلو است که اگر اين ۲۰ هزار تا را ضربدر ۱۵ هزار تومان ضرر روزانه مرغدار کنیم اصلا اين ضرر قابل تحمل نيست.
مجری: راه حل چيست؟
نبیپور: باید قبل از اینکه کاری انجام میدادند، راه حل میخواستند. هیچکس مخالف آزادسازی قيمتها نیست، ولی این موضوع باید به تدريج انجام میشد تا هم تولیدکننده و هم مصرفکننده میتوانستند خودشان را با اين وضعيت تطبیق دهند، واقعا الان راهکاری وجود ندارد چون دیگر نرخها آزاد شده و نهادهها در بازارگاه اعلام میشود.
مجری: حتما یک روزنهای میتوان پیدا کرد که بتوان ادامه داد؟
نبیپور: یکی از راهها واقعا این است که به صادرات کمک کنند. در هر حال صادرات مشوق صادراتی میخواهد یعنی با این قیمت بخواهیم صادرات را انجام دهيم باید دولت مشوق صادرات باشد.
مجری: پس این یکی از راه حلهاست و تولید ما متوقف نخواهد شد؟
نبیپور: تولید که متوقف نخواهد شد. صنعت مرغداری یکی از اشتغالزاترین مشاغل در ایران است. در هر حال توليد باید ادامه پیدا کند. هیچ مرغداری نمیتواند واحدش را خالی بگذارد چرا که در غيراينصورت خود به خود از بین میرود. در هر حال اگر قرار است دولت از طريق سیستم کالابرگی حمايت کند بهتر است کالابرگی به نام کالا داده شود به عنوان مثال کالابرگی به نام شیر، تخممرغ، مرغ.
مجری: قرار بود پرداخت یارانه نقدی به سمت همين هدفمند شدن رود که مردم از همین کالاها استفاده کنند تا تولیدکننده هم ضرر نکند حالا باید منتظر ماند که اين طرح چه زمانی اجرایی میشود؟
نبیپور: اين طرح باید هرچه زودتر اجرایی شود، در ضمن موضوع صادرات هم مهم است و باید بستههای حمایتی و مشوقی انجام شود تا برای تولیدکننده و مصرفکننده بهصرفه باشد.