دبیر انجمن واردکنندگان برنج گفت: در ۴ ماه نخست امسال حدود یک میلیون تن برنج خارجی ثبت سفارش شده است که از این میزان ۴۰۰ هزار تن برنج خارجی وارد شد.
وی با بیان اینکه تجربه تلخ ممنوعیت واردات برنج خارجی در سال ۱۴۰۰ نباید تکرار شود، افزود: پیامدهای این تصمیم تا به امروز بر بازار برنج تأثیر خود را گذاشته است؛ نرخ برنج ایرانی در مرداد سال گذشته کیلویی ۳۴ هزار تومان بود و به صورت منطقی توزیع میشد، اما بعد از تصویب دوره ممنوعیت واردات برنج خارجی در فصل برداشت برنج داخلی، با کاهش برنج خارجی و به تبع آن افزایش نرخ آن در بازار مواجه شدیم.
به گفته کشاورز؛ واسطه گران از این شرایط سوءاستفاده کردند و قیمت پایه برنج ایرانی را بالا بردند؛ از این رو امیدواریم که این تجربه امسال تکرار نشود.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج با اشاره به لزوم مدرنیزاسیون کردن شالی کوبیها، گفت: وزارتخانه میتواند کشاورزان را ملزم کند که شلتوکها را به شالی کوبیهای صنعتی ببرند چرا که ۵۰ درصد برنج داخلی در شالی کوبیهای سنتی از بین میرود؛ همچنین میزان و نوع برنجی که کشاورزان به شالی کوبیها میآورند باید ثبت شود.
کشاورز با بیان اینکه اخذ پروانه استاندارد ۱۲۷ برای برنج ایرانی الزامی شود، گفت: برنج ایرانی باید شناسنامهدار شود در این شرایط نحوه توزیع آن قابل رصد و اینگونه احتمال احتکار وجود ندارد.
وی تصریح کرد: سازمان حمایت قیمت برنج ایرانی را با توجه به هزینهها از این ماه محاسبه و قیمت را به طور رسمی اعلام کند و اجازه ندهد بالاتر از این نرخ برنج داخلی عرضه شود. همچنین وزارت کشاورزی کشت قراردادی برنج ایرانی دارد و بهتر است برای کنترل این بازار پیش از سایر کشاورزان اقدام به توزیع برنج کند تا اینگونه بازار برنج مهار شود.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج با اشاره به کاهش قدرت خرید برنج ایرانی، گفت: اقشار متوسط برای اینکه سفرههای آنها از برنج خالی نشود اقدام به خرید برنج خارجی میکنند؛ همچنین تقاضا برای خرید برنج خارجی در مناسبات مذهبی پیشرو افزایش پیدا کرده است و به نظر میرسد امسال نیاز ما به واردات برنج خارجی بالاتر از سالهای گذشته باشد.
به گفته کشاورز؛ در ۴ ماه نخست امسال حدود یک میلیون تن برنج خارجی ثبت سفارش شده است که از این میزان ۴۰۰ هزار تن برنج خارجی وارد شد.