عضو هیئت رئیسه مجلس با اشاره به تامین اعتبار طرحهای آبرسانی در کشور از راه اندازی قرارگاه محرومیت زدایی آبرسانی در کشور و مازندران خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران، نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه مازندران با اشاره به اینکه موضوع کم آبی به شدت از چالشهای تهدید کننده کشور است گفت:مجلس در دو سطح قانون گذاری و نظارت ورود میکند و آب و فاضلاب و آب منطقهای براساس بودجه سنواتی و قوانین پنج ساله باید در مجلس در خصوص طرحهای آبرسانی تصمیم سازی شود.
کریمی فیروزجاهی با بیان اینکه موضوع کمبود آب شرب و آب مورد نیاز کشاورزی و صنعت از موضوعات اساسی کشور است ادامه داد:اگر سرمایه گذاریهای زیربنایی نداشته باشیم عواقب جبران ناپذیری در انتظار همه نقاط کشور در موضوع کمبود منابع آبی خواهد بود.
او گفت:در سرفصل محرومیت زدایی در بودجه ۱۴۰۱ موضوع آب بصورت ویژه دیده شده است و با راه اندازی قرارگاه امام حسن مجتبی علیه السلام در حل مشکلات آب آشامیدنی ورود میکنیم.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی عدم سرمایه گذاری را از مهمترین مشکلات برشمرد و بیان کرد:میانگین مهارآبهای سطحی در کشور ۴۰ درصد و مازندران ۱۰ درصد است و در مجلس به دنبال تسریع طرحهای نیمه تمام هستیم.
کریمی فیروزجاهی با تاکید بر اینکه در ماده ۵۶ قانون و سرمایه گذاری بانکها به دنبال سرمایه گذاری در طرحهای نیمه تمام بیان کرد:استفاده از اعتبارات فاینانس نیز از دیگر راهکارها در تانین بودجه مورد نیاز تکمیل طرحهای آبی است.
او گفت:با ورود قرارگاه خاتم الانبیاء تمهید مقدمات شده است تا از ظرفیت سپاه نیز برای آبرسانی به مناطقی که با مشکل تامین آب مواجه هستنداستفاده کنیم.
عضو هیئت رئیسه مجلس بر لزوم ذخیره سازی آب در بالادست اشاره کرد و گفت:با اصلاح الگوی کشت باید ارقام کشاورزی و باغی کم مصرف را جایگزین کشت کنیم.
وی همچنین گفت:۱۷۰ لیتر میانگین مصرف آب در مازندران است در حالیکه میانگین مصرف آب در کشور ۱۵۰ لیتر است و صرفه جویی در این خصوص الزانی است.
فیروزجایی لایروبی انهار و بتنی کردن کانالها را نیازمند سرمایه گذاری دانست و گفت:پنج هزار و ۵۰۰ کیلومتر شبکه فرسوده آبی داریم که لازم است تعمیر شود و با ایجاد سرفصلهای جدید و با تخصیص بودجه از محل صندوق توسعه ملی درصدد ورود خیران آب در این عرصه ایم.
کریمی فیروزجاهی نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی به آبرسانی در ۷۰ روستا با حضور خیران اشاره کرد و گفت:دو سد سجاد رود و زارم رود امیدواریم در کوتاه مدت بهره برداری شود تا بتوان بخشی از نشکلات کم آبی را حل کرد.
او گفت:به ظرفیت گروههای جهادی نیز توجه کنیم و نباید به اعتبارات قطره چکانی توجه شود.
مدیرعامل آب منطقهای مازندران نیز به افزایش تقاضا آب و تغییر سبک زندگی اشاره کرد و گفت:با تغییرات آب و هوایی نیز منابع آبی در حال کاهش بوده و صرفه جویی ضروری است.
یخکشی افزود:۶ میلیارد متر مکعب منابع آب در استان داریم که یک و نیم میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی و مابقی آبهای سطحی است.
او گفت:در بهره گیری از آبهای سطحی به دلیل تقاضا اندک امکان بهره برداری بوجود نیامد.
یخکشی ادامه داد:۱۷ درصد آبهای سطحی از طریق سدها و آبندانها تامین میشود و ۳.۷ میلیارد متررمکعب مصرف آب در مازندران داریم که از منابع آبهای سطحی برای تامین آب استفاده میکنیم.
مدیرعامل آب منطقهای مازندران در ادامه گفتگوی ویژه خبری به کاهش ذخایر آبی سد شهید رجایی ساری اشاره کرد و گفت:برای مدیریت بهینه به مهار آبهای سطحی نیاز داریم تا مهار آب را به ۴۰ درصد برسانیم.
او گفت:امسال با ردیف اعتباری جدید مهار آب سطحی را به حدود ۳۰ درصد خواهیم رساند و افرایش مهار آب سطحی در دستور کار است.
مدیرعامل آب منطقهای مازندران به وقوع سیلابها اشاره کرد و گفت:احداث سد لاستیکی و آب بندانها هم از طرح دیگر طرحها برای اجرا در استان بوده است.
یخکشی گفت:با ساخت دو سد جدید در تامین آب شرب و نیز آب کشاورزی مشکلات رفع خواهد شد وسد زارم رود و هراز اگر راه اندازی میشد مشکلات کاهش مییافت.
او به توجه دولت در سد سازی نیز اشاره کرد و افزود: در بخش کشاورزی ۲.۴ از حجم آب سطحی و ۷۰۰ میلیارد متر مکعب در کشاورزی استفاده میکردیم با این وجود ۴۰ درصد کاهش منابع آبی داشتیم و بنابراین مدیریت منابع آبی نیاز است.
تکمیل طرحهای ساخت و ساز شبکه آبیاری و سد سازی و تغییر الگوی کشت
مدیرعامل آب منطقهای مازندران گفت: در برخی سدها شبکه مدرن زیردست سد داریم که در شهید رجایی و گلورد تعمیرو تکمیل ساخت سردهنهها و کانالهای زیردست سردهنهها در حال انجام است.
یخکشی افزود: از ۱.۷ میلیارد مترمکعب آب مورد نیاز کشاورزی در مازندران ۴۰ درصد کاهش منابع آبی داریم و از اقدامات انجام شده نوبت بندی آب در مزارع خواهد بود.
او گفت:در سد هراز نیز هر ۹ روز یکبار آبیاری صورت میگیرد، اما کم آبیاری نیاز اصلی تغذیه آبی مزارع منطقه است.
یخکشی ادامه داد:۲ هزار کیلومتر طول نهرهای مازندران است و ۱۷۰ هزار هکتار شبکه مدرن در دست ساخت داریم، اما در این زمینهها با کمبود منابع مالی روبرو هستیم.
او ادامه داد:در برخی طرحها نیز با جذب سرمایه گذار و با ساخت سردهنهها و ... بخشی از تلفات آب را کاهش میدهیم.
یخکشی مدیرعامل آب متطقهای مازندران گفت:نبود زیرساخت آبرسانی و ذخیره سدها از دلایل کمبود آب شرب بوده و ۵۰ شهر و ۲۰ هزار روستا زیر پوشش قرار گرفتند.
به گفته او در شهرهای گروه الف تا بابلسر آبرسانی صورت گرفته است و در سفر دولت به مازندران نیز اعتبار اختصاص یافت.
او با اشاره به اینکه برای حجم ۳ میلیون مترمکعب تصفیه خانه داریم که باید به ۱۶ میلسگیون مترمکعب برسد افزود: تامین اعتبارات آب شرب صورت گرفته است.
مدیرعامل منطقهای مازندران به اجرای طرح اظهار کرد:مصوبه ۳ هزار میلیارد تومانی از وزارت اقتصاد و دارایی نیز برای تکمیل پروژهها در نظر گرفته شد.
معاون بهره برداری آب و فاضلاب مازندران هم در این گفتگو با تاکید بر پوشش بیش از یک میلیون مشترک گفت:در مازندران با وجود بارندگی ۱۲ درصد از آب سطحی استفاده میکنیم و منابع کمی و کیفی در حال کاهش است.
خدابخشی پور به لب شوری چاههای مناطق شرقی اشاره کرد و کمبود آب زراعی و شرب را از نهمترین دغدغههای مردم این مناطق برشمرد.
به گفته او مازندران در حوزه آب آشامیدنی روستاها با ۳۳۰ میلیارد تومان اعتبار محرومیت زدایی طرحهای آبرسانی انجام میشود و بیش از ۶۰ روستا تحت پوشش قرار گرفته است.
کم بارشی در تابستان ادامه دارد
رضوی مدیرکل هواشناسی مازندران نیز به پیش بینیهای فصلی هواشناسی اشاره کرد و بیان کرد:در اوایل فصل کشت عنوان کردیم بارشها کاهش مییابند و این روند برای باقیمانده فصل کشت برنج و در تابستان ادامه دارد.
او با بیان اینکه ارتفاعات مازندران نصف میانگین بارش جهانی بارش دارد بیان کرد:مشکل منابع آبی اینست بارشها جامد نیست و بصورت رواناب به دریا ریخته میشود.
او انباشت آب را با فراهم ساختن زیرساختها ضروری دانست و بیان کرد:با ۴ درجه افزایش دما در زمستان گذشته افزایش روانابها را داشتیم.
وی به کاهش ۷۳ درصدی بارشها در خرداد امسال نیز اشاره و بیان کرد:حق آبه به دلیل احداث ویلاها در حال از دست رفتن است و با ورود مسافران مصرف آب در مازندران افزایش مییابد.
به گفته رضوی نفوذ آب در مخازن زیرزمینی رو به افزایش است و فرونشست آب در مازندران بالاست.
او گفت:تغییر اقلیم باعث شده است که منابع آبی کاهش یابد.