مدیر گروه هنر، ارتباطات و فضای مجازی اداره کل پژوهشهای اسلامی صداوسیما با اشاره به موج اسلام هراسی غرب، گفت: مهمترین و اثرگذارترین شیوه مواجهه با نقشه دشمن دفاع عقلانی، منطقی و استدلالی از دین اسلام است.
وی در پاسخ به این پرسش که هدف غربیها در دوره معاصر از راه انداختن پروژه اسلام هراسی چیست، تصریح کرد: اسلام هراسی از دو واژه اسلام و فوبیا تشکیلشده است که فوبیا در حقیقت ترس اغراقآمیز را میگویند، یعنی ترسی که از حد معمول خود خارج میشود؛ بنابراین فوبیا القای ترس اغراقآمیز به همراه وحشت است که سبب واکنش مخاطب نسبت به این موضوع میشود.
اما سؤال اساسی که در این زمینه وجود دارد، این است که اسلام هراسی کنونی در چه گستره و حوزههایی از سیاستها در بعد رسانهای پیگیری میشود؟ به نظرم روند اسلامهراسی، شیعههراسی و ایرانهراسی باهدف انقلاب اسلامی هراسی در عصر حاضر شروع شده است، این روش مدلی است که غربیها میخواهند با آن وحشتی در دل مردم از انقلاب اسلامی ایجاد کنند. اسلامهراسی یک کلان پروژه است که به سمت اهداف خود حرکت میکند، علاوه بر آنکه یکی از عمدهترین اهداف و مسائل پیشروی انقلاب اسلامی است. غربیها میخواهند در دل مردم جهان با ایجاد ترس از اسلام هراس راه بیندازند.
راهبرد و راهکارهای رسانهای در حوزه اسلام هراسی
وی به راهبرد و راهکارهای رسانهای در حوزه اسلامهراسی پرداخت و گفت: پرداختن به راهبرد و راهکارهای رسانهای در حوزه اسلام هراسی از پرداختن به خود اسلام هراسی مهمتر است. هراس از اسلام در صدسال اخیر با هراس از اسلام سیاسی شروع شد، یعنی وقتی حرکتهای تجددخواهی و روشنفکری در جامعه نخبگان مسلمان جهان و در کشورهای مختلف شکل گرفت، غرب این موج اسلام هراسی را دنبال کرد. از اینرو عدهای به این فکر افتادند که اگر با همین روند و معیارها و شاخصهها مسلمانان بتوانند هویت خود را بازیابی کنند، این کار خطر بسیار بزرگی را برای کشورهای غربی رقم خواهد زد.
وی افزود: غربیها در بازنمایی چهره مسلمانان، همیشه به دنبال این هستند که از خودشان چهرهای توسعهگرا و نوگرا ارائه دهند، درحالیکه در مقابل مسلمانان را در این فرآیند به عقبماندگی متهم میکنند. البته یکی از ابزارهای مهمی که غربیها در اسلام هراسی از آن استفاده میکنند، صلحطلبی است که خودشان را بهعنوان افراد صلحطلب نشان میدهند و مسلمانان را افراد شرور و جنگطلب میدانند و برای آن ما به ازای خارجی هم تعریف میکنند.
آذرکمند گفت: موضوع دیگر در اسلامهراسی مسئله عقلانیت است. غربیها در فضای اسلامهراسی، خودشان را مرکز عقلانیت نشان میدهند و چهرهای خود را در رسانهها به سمت عقلانیت پیش میبرند درحالیکه مسلمانان را در فضای رسانهای بهعنوان افراد مجنون و تندرو به نمایش میگذارند. موضوع دیگر در مسئله اسلامهراسی، مسئله تروریسم است که بهظاهر چهره خودشان را در فضای رسانهای ضد تروریسم نشان میدهند، ولی مسلمانان را مروج تروریسم جلوه میدهند. موضوع دیگر، مسئله فمینیسم و آزادی زنان است، غرب در فضای رسانهای، خو را مدافع حقوق زنان به نمایش میگذارد، ولی مسلمانان را خشونتطلب در حوزه مسائل زنان معرفی میکند.
غرب میخواهد از اسلامهراسی به انقلاب اسلامی هراسی برسد
وی افزود: غرب به دنبال این است که از پدیده اسلامهراسی به سمت شیعههراسی پیش برود و از آن به سمت ایرانهراسی و در نهایت به انقلاب اسلامی هراسی برسد. چون از اسلام وحشت دارد و از نهادینه شدن فرهنگ اسلامی در جهان بهشدت میترسند. اسلامهراسی امروز ناظر به عملیات رسانهای پیچیده نظام سلطه و ناتو فرهنگی غرب است که در نوع خودش از اهمیت بسزایی برخوردار است، در عرصه رسانه، اسلامهراسی از طریق اتاقهای فکر نهادهای مهم بینالمللی غربی پیگیری میشود.
آذرکمند گفت: در دهههای اخیر اولین موج اسلام هراسی در پایان دهه هشتاد شکل گرفت، در این مرحله هالیوود و رسانههای غربی از تمام ابزارهای رسانهای خود استفاده کردند تا به دنیا این موج اسلامهراسی را مخابره کنند و شروع به ساخت فیلمهای مختلف کردند که چهره مسلمانان را خشن نشان دهند و بگویند مسلمانان یا وحشی هستند یا منطق عقلی در کارهای خود ندارند. بازنمایی که از رفتار ایرانیها در فیلمها نشان دادند، این بود که ایرانیها افرادی بسیار عقبمانده و غیرمتمدن هستند؛ اما حضور نخبگان ایرانی در عرصههای جهانی و خودنمایی آنها در عرصههای علمی، نقشههای دشمنان را نقش بر آب کرد.
وی بابیان اینکه از سال ۱۹۸۰ اولین دوره اسلام هراسی غرب شکل گرفت، ادامه داد: دوره دوم اسلام هراسی، پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوری شکل گرفت. بعد از فروپاشی شوروی، غرب رقیب ایدئولوژیک خود را از دست داد و یک خلأی در فضای بینالمللی ایجاد شد؛ به همین منظور به دنبال جایگزین بودند و بهترین جایگزین آنها، مسلمانان بودند، از اینرو اسلامهراسی برای اهداف پشت پرده آنها شکل گرفت تا بتوانند مردم خود را به شکلی که دوست دارند، هدایت و بهتر به آن سمت حرکت کنند؛ بنابراین پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی، فلش اسلام هراسی حالت تندتر و آشکارتر به خود گرفت. بهگونهای که از بیان این موج اسلامهراسی در فضای رسانهای ابایی نداشتند.