رئیس مرکز شرکتها و مؤسسات دانش بنیان با اشاره به اینکه تراز ارزیابی ما در خرداد و تیر مثبت شدگفت: در خرداد ۶۷۵ شرکت جدید وارد فرآیند ارزیابی و ۸۵۰ شرکت از فرآیند ارزیابی به علت رد یا تایید خارج شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای رضا اسدی فر با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری در پاسخ به این پرسش که بر اساس آخرین آمار در پایان سال ۱۴۰۰ تعداد شرکتهای دانش بنیان ۶۶۳۲ عدد بود تاکنون چه تعداد به شرکتهای دانش بنیان افزوده شده است افزود: از ابتدای سال ۱۴۰۱ تاکنون حدود ۴۵۰ شرکت جدید به آمار شرکتهای دانش بنیان افزوده شده است، البته آمار شرکتهایی که به تازگی دانش بنیان شدند حدود ۶۰۰ شرکت است، ولی به دلیل اینکه با ارزیابیهای بعدی تعدادی از این شرکتها کم شدند این آمار در حال حاضر ۴۵۰ شرکت است.
آقای اسدی فر درباره تحقق زمان عملکرد ارزیابی شرکتهای دانش بنیان به یک ماه گفت: ما در سه ماه اول سال باید یک سامانه جدیدی را آماده میکردیم که این سامانه در پایان خرداد آماده شد و الآن در مرحله تست سامانه هستیم البته حدود هزار شرکت را در فرآیند ارزیابی داریم که کار آنها از قبل شروع شده است، بنابراین زمان بررسی عملکرد ارزیابی از حدود بیش از ۸۰ روز به ۵۷ روز رسیده است و این روند همچنان ادامه دارد، تلاش میکنیم به طور متوسط به یک ماه برسیم البته بررسی تعدادی از پروندهها ممکن است بیش از یک ماه زمان ببرد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا متقاضیان جدید شرکتهای دانش بنیان تولید نوع ۳ هستند افزود: از همه دستهها در این فرآیند داشتیم، ولی رشد نوع ۳ به دلیل اینکه ظرفیت جدیدی است بیشتر بوده است همچنین در شرکتهای دانش بنیان نوع ۲ هم رشد را شاهد بودیم.
رئیس مرکز شرکتها و مؤسسات دانش بنیان درباره تغییرات در سامانه ارزیابی، افزایش کارشناسان و توسعه زیرساختها گفت: بخش ارزیابی در مرحله یک تحول کامل به لحاظ سامانه و نرم افزار، شبکه کارگزاری و تیم داخلی است.
وی اظهار داشت: از ابتدای سال شاخصی را در نظر گرفتیم مبنی بر اینکه پروندههایی که بالای ۹۰ روز زمان بردند باید به صفر برسند یعنی پروندههای بالای ۹۰ روز نداشته باشیم که به این هدف رسیدیم، مجدد شاخص را به ۷۰ روز رساندیم و این روند ادامه خواهد داشت همچنین هدف دیگر این است که این روند را به متوسط ۳۰ روز برسانیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در سامانه بررسی عملکرد متقاضیان شرکتهای دانش بنیان چابکی وجود دارد؟ گفت: مشکلی در سامانه نداریم بیشتر در عملیات با مشکل مواجه هستیم، چون تنوع موضوعی بسیار زیادی داریم تقریباً هر شرکتی که متقاضی است یک حوزه جدیدی برای ما باز میشود و پیدا کردن کارشناس متناسب با این درخواست که تعارض منافع هم نداشته باشد کار سختی است، ماهانه تقریباً ۷۰۰ تا ۸۰۰ ورودی جدید داریم و این شرایط بدنه کارگزاری بزرگی میخواهد، یکی از کارهایی که در این مدت انجام شد تربیت کارگزاران جدید بود.
آقای اسدی فر با اشاره به اینکه ۲۵ شرکت کارگزاری داشتیم افزود: این شرکتها با یک شبکه بیش از هزار نفر کار ارزیابی را انجام میدهند، در حال حاضر ۳۱ شرکت کارگزاری داریم، ولی هدف این است که تا پایان تابستان به حدود ۵۰ شرکت کارگزار برسیم تا حدود هزار شرکتی که در صف ارزیابی هستند را کاهش دهیم.
وي تصريح كرد: تراز ارزيابي ما در خرداد و تير مثبت شده است يعني در خرداد ۶۷۵ شرکت جدید وارد فرآیند ارزیابی شدند و ۸۵۰ شرکت هم از فرآیند ارزیابی به دلیل رد یا تایید خارج شدند، در صورتی که چند ماه تراز مثبت را حفظ کنیم صف ارزیابی ازبین خواهد رفت و به هدف یک ماه زمان عملکرد ارزیابی نزدیک میشویم.
رئیس مرکز شرکتها و مؤسسات دانش بنیان درباره زمان به نتیجه رسیدن سامانه عملکرد ارزیابی متقاضیان شرکتهای دانش بنیان گفت: فکر میکنم تا پایان ماه مرحله تست سامانه به پایان برسد و ایرادات را برطرف کنیم و از ماه آینده وارد سامانه شویم، ولی رسیدن به متوسط یک ماه به تدریج انجام میشود، چون هزار شرکتی که در صف هستند به نوبت کم میشوند البته در کنار سرعت باید کیفیت را مدنظر قرار دهیم تا از این فضا سوء استفاده نشود.
وی افزود: یک مشکل بزرگ در بازار و واردات برای شرکتهای دانش بنیان، شرکتهای خصولتی است به این دلیل که شرکتهای خصوصی حساب اقتصادی درستی دارند و جایی که از نظر اقتصادی، محصول داخل به صرفه باشد استفاده میکنند، شرکتهای دولتی هم در حال حاضر خیلی معدود شدند و میتوان بر آنها نظارتی دولتی داشت، ولی الآن بیش از ۵۰ درصد اقتصاد ما شرکتهای خصولتی مانند معدنی، فولادی و خودرویی هستند که متأسفانه نظارت کافی در این موضوع بر ایشان وجود ندارد که باید نظارت بیشتری در این زمینه انجام شود.
رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی ریاست جمهوری گفت: اگر بخواهیم تعداد شرکت های دانش بنیان در سال جاری به دو برابر افزایش پیدا کند باید همه دستگاه های حاکمیت پای کار باشند.
آقای حمید ذوالفقاری با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: مقام معظم رهبری مجدانه پشتیبان تحقق اقتصاد دانش بنیان هستند و در دولت جدید هم تمام ارکان حاکمیت مصمم به این موضوع است همچنین مجلس شورای اسلامی گام بلندی را برای تحقق اقتصاد دانش بنیان برداشت.
وی با بیان اینکه رئیس جمهور شخصاً تحقق اقتصاد دانش بنیان را رصد می کند ادامه داد: رئیس جمهور از ما خواست تا گزارش های ماهانه تهیه کنیم، اگر بخواهیم تعداد شرکت های دانش بنیان به میزان دو برابر افزایش پیدا کند و نقشی را برای تحقق اقتصاد دانش بنیان در اقتصاد کشور در نظر بگیریم باید همه دستگاه های حاکمیت پای کار باشند بنابراین اگر به تنهایی این مهم را وظیفه معاونت علمی ریاست جمهوری بدانیم معاونت علمی مسیر سالانه را که 30 درصد رشد شرکت های دانش بنیان بود با افزایش 10 تا 15 درصدی دنبال می کند اما اگر بخواهیم به هدف استراتژیکی که رهبر معظم انقلاب تعیین کردند دست پیدا کنیم وظیفه تمام دستگاه های حاکمیت است.
آقای ذوالفقاری گفت: شعار سال باید به زبان دستگاه های مختلف ترجمه شود بنابراین با دستور رئیس جمهور مبنی بر اینکه همه دستگاه ها باید بر تحقق شعار سال کمک کنند ما به عنوان معاونت علمی وارد شدیم و کارگروه های مشترک تشکیل دادیم که بعضی از دستگاه ها فعال بودند و کمک کردند.
وی افزود: ما در سرفصل هایی سعی کردیم با دستگاه ها وارد تعامل شویم اول اینکه خواستیم توسعه زیرساخت های لازم برای توسعه زیست بوم فناوری و دانش بنیان کشور را با این دستگاه ها انجام دهیم که بسیاری از خواسته های ما در قانون جهش دانش بنیان دیده شد. دوم توسعه بازارهای شرکت های موجود است چون الآن برای بخش بزرگی از وارداتی که در کشور اتفاق می افتد جایگزین داریم یعنی ما شرکت های دانش بنیان توانمند داریم که به محصول رسیدند یا توانایی تولید محصول مورد نظر را دارند.
رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی ریاست جمهوری گفت: پیش نویس آیین نامه مشترک معاونت علمی ریاست جمهوری و وزارت اقتصاد امضاء شد و برای هیأت دولت برای تصویب ارسال شد این آیین نامه در خصوص افزایش تسهیلات، ارزش گذاری شرکت های دانش بنیان، افزایش بازار شرکت های دانش بنیان و مشکلاتی که سال ها شرکت های دانش بنیان حوزه اقتصاد، بیمه و هوشمندسازی گمرکات داشتند بود که در آیین نامه بسیاری از مشکلات برطرف شده است البته تدوین بخشی از آیین نامه شروع شده و روزهای آینده ابلاغ خواهد شد.
وی افزود: تحقق شعار سال، یک تغییر ساختار اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی است و اگر قرار باشد شعار سال محقق شود، از اقتصاد نفتی جدا شویم و از اقتصاد دانش بنیان حمایت کنیم بنابراین متولی آن خود آن دستگاه است.
او ادامه داد: دولت مصمم بر تحقق شعار سال است و رئیس جمهور از ما خواستند دستگاه هایی که در این موضوع و تعریف برنامه های پیشران را برای تحقق اقتصاد دانش بنیان همکاری نکردند معرفی کنیم.
آقای ذوالفقاری گفت: سعی کردیم با طراحی داشبورد طرح های پیشران بتوانیم دستگاه ها را ملزم به ورود برنامه های پیشران دانش بنیان در آنجا کنیم و فکر می کنم طی دو هفته آینده یک گزارش مطلوب به صورت لحظه ای در خصوص پیشرفت طرح های پیشران و دانش بنیان در دستگاه های مختلف به مردم بدهیم.
مدیرکل مدیریت برنامه ریزی گمرک و شرکت های دانش بنیان با اشاره به اینکه به 64 شرکت دانش بنیان، 18 نوع تسهیلات پرداخت می کنیم گفت: در حال حاضر تمام خریدهای دستگاه های ایکس ری گمرک از طریق شرکت های دانش بنیان انجام می شود.
آقای ابراهیم کریمی کیا در ارتباط تلفنی با برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: ما در حال حاضر از دستگاه های ایکس ری شرکت های دانش بنیان استفاده می کنیم، الآن دستگاه ایکس ری در گمرک شهید رجایی وجود دارد و مشکلي که داشتند رفع شده است.
وی ادامه داد: نوید می دهیم به زودی با افزایش حجم کالاها، روند افزایش را دنبال کنیم تا مشکل شرکت های دانش بنیان تولید کننده دستگاه ایکس ری برطرف شود.
آقای کریمی نیا گفت: گمرک در حال حاضر به تمام شرکت های دانش بنیان حدود 18 تسهیلات می دهد و تفاهم نامه ای با تمام شرکت های دانش بنیان منعقد می کنیم مبنی بر اینکه آمادگی داریم حداکثر تسهیلات را به شرکت های دانش بنیان بدهیم که با این روند تمام مشکلات شرکت های دانش بنیان در حوزه گمرکی برطرف شود.
وی افزود: در بخش دستگاه ایکس ری قراردادهای مختلفی با شرکت های دانش بنیان منعقد کردیم اما تقاضای این شرکت ها این است که گمرک در روند واردات و صادرات به آنها تسهیلات بدهد.
مدیرکل مدیریت برنامه ریزی گمرک و شرکت های دانش بنیان در پاسخ به این پرسش که آیا گمرک در حال حاضر از سامانه لجستیک که برای حمل و نقل کالا است استفاده می کند؟ گفت: تمام قراردادهای گمرک فقط با شرکت های دانش بنیان است و در این زمینه مشکلی نداریم.
وی ادامه داد: گمرک با تمام توان در خدمت شرکت های دانش بنیان است و از تمام ظرفیت های گمرک در این راستا استفاده می کنیم.
آقای کریمی کیا گفت: تفاهم نامه ای بین گمرک و معاونت علمی ریاست جمهوری تا دو هفته دیگر منعقد می شود.
رئیس هیأت مدیره شرکت دانش بنیان گفت: دستگاه ایکس ری را در شرکت دانش بنیان طی هشت ماه ساختیم و با اخذ مجوزهای لازم وارد بازار کردیم ولی گمرک استقبالی از خرید این دستگاه نکرده است.
آقای نوید نجات بخش در ارتباط تصویری با برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: در سال 96 با توجه به نیازی که ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در مورد دستگاه های ایکس ری اعلام کرد وارد قرارداد شدیم و دستگاه را در 8 ماه ساختیم و وارد بازار شد البته مجوز آن یکسال به طول انجامید .
وی ادامه داد: برای این دستگاه تمام مجوزهای لازم کسب شده ولی متأسفانه گمرک استقبالی در خرید این دستگاه نکرده است.
آقای نجات بخش درباره استقبال نکردن گمرک از خرید دستگاه ایکس ری تولیدی شرکت دانش بنیان گفت: بعد از ساخت دستگاه توسط شرکت و فعالیت یک ساله آن، متأسفانه سه سال پیش به سمت خرید نمونه خارجی رفتند و بنا داشتند هر دستگاه را 5/5 میلیون یورو خریداری کنند، این در حالی بود که دستگاه تولیدی شرکت فعال بود و همه مجوزها را داشت که خوشبختانه در دولت خرید خارجی آن انجام نشد ولی بعد که به سمت خرید داخلی آمدند اعلام شد که پول نداریم . ما وارد سرمایه گذاری در این بخش در هفت گمرک شدیم و مقرر شد سوله سازی کنیم و دستگاه ایکس ری که در حال حاضر حدود 60 تا 70 میلیارد تومان است در آنجا قرار دهیم تا بعد، از محل اسکن خودروها که هر کدام حدود 300 هزار تومان می شود این سرمایه گذاری را برگردانیم ولی متأسفانه هنوز محقق نشده است.
رئیس هیأت مدیره شرکت دانش بنیان گفت: قرار بود حداقل روزانه تا 200 خودرو را اسکن کنیم با توجه به اینکه ظرفیت دستگاه ما بالای هزار خودرو در روز است ولی میانگین چند ماه گذشته، اسکن روزانه کمتر از یکصد خودرو بود البته امروز تعداد خودروها را زیاد کردند که امیدواریم پایدار باشد.