با کشف مصنوعات دست ساز جدید، عمر سکونت و مبادلات تجاری مردم بین النهرین و مناطق حاشیه خلیج فارس به بیش از ۴۰۰۰ سال پیش رسید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از نشنال نیوز؛ نتایج تازهترین تحقیقات باستان شناسان نشان میدهد در حدود ۴۰۰۰ سال گذشته مردم ساکن در شهر کلبا_ Kalba (منطقهای از امارات که از خاک آن جدا افتاده و در کرانه دریای عمان قرار دارد)، مس را با ظروف سرامیکی بینالنهرینی که حاوی روغنهای معطر یا مایعات ارزشمند دیگر بود مبادله میکردند.
در آن دوران، مردم جنوب شرقی عربستان نیز لباسهای پشمی و سایر کالاها را از بین النهرین (منطقهای در عراق امروزی) که یکی از اولین تمدنهای جهان در آن شکل گرفت، دریافت میکردند.
در این تحقیقات، دکتر دانیل ادیسفورد، باستان شناس انگلیسی، هزاران قطعه سفال را به دقت تجزیه و تحلیل کرده است تا تصویری از پیوند مردم سالکن در کالبا با تمدنهای دیگر پیدا کند. تحقیقات او بر تمدن اولیه عصر مفرغ در امارات و عمان (از ۲۰۰۰_ ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد) متمرکز است.
به گفته دکتر ادیسفورد؛ در آن دوران بیشتر مردم سالکن در کالبا بسیار پرتحرک و مشغول کشاورزی و گله داری بودند.
وی در این مطالعه، ۱۲۰۰۰ قطعه سفال و سرامیکهای مربوط به عصر مفرغ در امارات و عمان را بررسی کرد که در کاووشهای مختلف ۵۰ سال اخیرکشف شده اند.
بر اساس نتایج این مطالعات، همچنین از مسی که در کوههای هاجر استخراج و با بینالنهرین مبادله میشد، برای ساختن برنز استفاده میشد. در آن دوران از برنز برای ساخت سلاح، جواهرات، اقلام نمایشی و اشیاء روزمره بهره گرفته میشد.
در آن دوران همچنین جوامع ساکن در جنوب شرقی عربستان، علاوه بر دریافت ظروف سرامیکی و محتویات آن در ازای مس، احتمالاً لباسهای پشمی را هم پذیرفتهاند. این اجناس توسط قایقهای بزرگ از بینالنهرین به سمت خلیج آورده میشده.
یافتههای کاوش در موزه باستان شناسی شارجه - در تصاویر: