برای نخستین بار در جهان، خوراک دام از ضایعات بخش کشاورزی توسط یک شرکت دانش بنیان در تبریز تولید شد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، یک شرکت دانش بنیان در آذربایجانشرقی دست به خیزی بزرگ در زمینه تولید نهاده دامی دانش بنیان زده و با بهره گیری از متخصصان بومی، ضایعات بخش کشاورزی را به نهاده دامی با ارزش غذایی بالا و ارزش افزوده تبدیل میکند.
رضا موقر مدیر عامل این شرکت دانش بنیان کشاورزی در جمع خبرنگاران در تبریز اظهار داشت:این شرکت با استفاده از پژوهشهای چند ساله اساتید برجسته دانشگاه تبریز و با انجام فرآیند بر روی پسماندها یا ضایعات کشاورزی توانسته محصولی تولید کند که به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرار گیرد و با توجه به مقادیر قابل توجهی از مواد مغذی و با ارزش (پروتئین، انرژی، مواد معدنی و ویتامین) که در محتوای ضایعات وجود دارد، استفاده از این پسماندها در جیرههای غذایی روزانه حیوانات از لحاظ اقتصادی در کاهش قیمت تمام شده فرآوردههای دامی تأثیر بسزایی داشته است.
وی با اشاره به اینکه انجام فرآیند بر روی پسماندها جهت خوراک دام عمدتاً سبب خوش خوارکی، بهبود قابلیت هضم، بازده مصرف غذا و افزایش وزن روزانه دامها میشود، افزود: ترکیبات مغذی موجود در ضایعات شهری، صنعتی و کشاورزی جهت تولید کودهای آلی و خوراک دام قابل استفاده هستند، گرچه این مواد دارای مواد ضد تغذیهای و عناصر سنگین میباشند، اما با انجام عملآوری و فرآیندهای مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی قابل بازیافت هستند.
موقر با اشاره به اینکه سالانه چندین میلیارد دلار صرف واردات نهادههای دامی از جمله علوفه میشود در شرایطی که امروز با مشکل تحریمها مواجه هستیم، افزود: محصول شرکت ما از ضایعات و پسماندهای محصولات باغی و زراعی تهیه میشود که امروزه یکی از معضلات بخش کشاورزی است.
وی با بیان اینکه قیمت این محصول برابر قیمت خرید یونجه است، گفت: با مصرف این نهاده، هضم بسیار سرعت یافته و میزان مصرف نهاده را به نصف میرساند از طرفی بهبود کیفیت گوشت و پوست دام نیز تضمین میشود.
موقر افزود: یک خط تولید نهاده در خوزستان فعال بوده و خط تولید دیگر نیز در هشترود آماده فعالیت است و خط تولید دیگری در اردبیل از پاییز امسال فعال میشود هر خط تولید سالانه بین ۱۴ الی ۱۸ هزار تن نهاده تولید کرده و یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان سرمایه گذاری انجام گرفته است.
وی در خاتمه با اشاره به اهمیت موضوع امنیت غذایی با افزایش جمعیت، افزود: اقتصاد عشایر کشور نیز وابسته به دامپروری است که این بخش به تامین نهاده باکیفیت و به صرفه نیاز دارد.
اکبر تقی زاده استاد دانشگاه تبریز که در روند تولید این محصول دانش بنیان نقش اثرگذاری داشته، اظهار داشت: این طرح برای نخستین بار در جهان و در راستای بهره وری از ضایعات کشاورزی اجرا شده است.
وی با بیان اینکه این محصول از لحاظ انرژی، پروتئین، هضم و غنی بودن بسیار بالاتر از نهادههای دامی معمول است، اظهار داشت: در فرمولاسیون تولید این محصول قابلیت فساد در روند نگهداری را از بین برده ایم که در نتیجه سلامت دامهای تغذیه شده از این خوراک دام؛ محصولی سالم وارد سفرههای مردم میشود.