رئیس اداره آموزش و پرورش استثنایی خوزستان: طرح سنجش سلامت نوآموزان برای رسیدن به ۴ هدف مهم در سطح ملی اجرا میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز خوزستان، علی ممبینی طرح ملی سنجش سلامت نوآموزان را بعد از طرح ملی نفوس و مسکن، بزرگترین طرح در کشور برشمرد و گفت: این طرح از سال ۱۳۷۳ با ۲ درصد جمعیت دانش آموزی در ایران آغاز شد و اجرای آن در خوزستان بر عهده اداره آموزش و پرورش استثنایی استان است.
وی با اشاره به تداوم اجرای طرح غربالگری و سنجش سلامت نوآموزان در شرایط حاد کرونایی، افزود: هر سال همه کودکانی که قرار است در پایه اول ابتدایی و پیش دبستانی تحصیل کنند، باید در طرح غربالگری با عنوان سنجش سلامت شرکت کنند.
ممبینی میگوید: پارسال با وجود شرایط کرونایی، ۹۹.۵ از جمعیت دانش آموزان پیش دبستانی و بدو ورود به پایه اول دبستان در سطح استان خوزستان غربالگری شدند.
رئیس اداره آموزش و پرورش استثنایی خوزستان با بیان اینکه طرح سنجش سلامت نوآموزان در استان و کشور در حال توسعه است، ادامه داد: امسال غربالگری و ارزیابی افراد ۴ سال و بیشتر در حال انجام است و در صورتیکه کودکان دچار مشکلاتی در حوزههای مختلف باشند، راهکارهای لازم به والدین ارائه میشود.
۴ هدف اجرای طرح ملی سنجش سلامت
این مقام مسئول بر ضرورت سنجش سلامت نوآموزان تاکید و اضافه کرد: این طرح یک طرح فرابخشی است و ۴ هدف مهم را دنبال میکند و چند دستگاه مختلف شامل؛ آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، صدا و سیما و... در اجرای این طرح ملی مشارکت میکنند.
وی کمک به توسعه کیفی آموزش و پرورش را از جمله اهداف اجرای طرح سنجش سلامت عنوان کرد و گفت: غربالگری دانش آموزان در ۱۳ زمینه شامل؛ بینایی، شنوایی، آمادگی تحصیلی، هوش، بهداشت و درمان، سلامت دهان و دندان، دید رنگ، قد، وزن، اوتیسم، مشکلات جسمی-حرکتی و... از دیگر هدفهای این طرح به شمار میرود و فرد در هر حوزهای مشکوک باشد، برای تشخیص قطعی و مداخلههای درمانی به پزشکان متخصص هدایت میشوند.
ممبینی شناسایی کودکان با نیازهای ویژه و تحصیل در مدارس خاص و ارائه آموزشهای ویژه را سومین هدف اجرای این طرح ملی برشمرد و افزود: پس از شناسایی دانش آموزان با معلولیت بینایی، شنوایی، اختلال یادگیری و...، با توجه به عدالت آموزشی مد نظر نظام جمهوری اسلامی و آموزش و پرورش، جانمایی آنها در مدارس ویژه هر گروه انجام میشود و خدمات آموزشی مربوط به خود را دریافت میکند.
صدور شناسنامه الکترونیکی برای نوآموزان
وی میگوید: وقتی کودکی مورد سنجش و غربالگری سلامت قرار میگیرد، شناسنامه سنجش برای او صادر و وضعیت کودک، اطلاعات فردی، خانوادگی، بهداشتی، سلامت و... در این شناسنامه ثبت و به مدرسه ارسال میشود.
به گفته علی ممبینی؛ پارسال حدود ۱۱۵ هزار و ۵۵۵ نوآموز پیش دبستانی و پایه اول غربالگری شدند که بیش از ۸۲ نفر آن در حوزه شهری، ۲۵ هزار نفر در حوزه روستایی و حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر در حوزه عشایری در مورد سنجش سلامت قرار گرفتند.
هدایت نوآموزان دارای مشکلات مختلف به مرحله تخصصی
وی با بیان اینکه ۹۹ هزار و ۵۰۰ نفر از این نوآموزان در مرحله اول بدون مشکل تشخیص داده شدند و مجوز ثبت نام برای آنها صادر شد، ادامه داد: حدود ۱۶ هزار و ۵۰ نفر از کودکان به دلیل ابتلا به برخی مشکلات، به مرحله تخصصی ارجاع داده شدند.
ممبینی میگوید: حدود ۸ هزار ۶۳۲ نفر از این کودکان به دلیل کسب نکردن حدنصاب نمره تحصیلی یا هوش، به مرحله تخصصی برای مداخلههای مورد نیاز هدایت شدند.
وی گفت: همچنین ۵ هزار و ۹۸۰ نفر دیگر به دلیل تنبلی چشم، نیاز به عینک، مشکل شدید بینایی و... به بینایی سنجی و چشم پزشک برای مداخلههای درمانی معرفی شدند، ضمن اینکه یک هزار و ۸۰ نفر دیگر نیز مشکلات شنوایی شامل؛ نیاز به شست و شوی گوش، سمعک و... داشتند و شناسایی آنها در طرح ملی سنجش سلامت محقق شد.
رئیس اداره آموزش و پرورش استثنایی خوزستان به شناسایی ۲۳۲ نوآموز دارای مشکل جسمی-حرکتی و ۱۲۴ نوآموز مشکوک به اوتیسم اشاره کرد و افزود: همچنین حدود ۵ هزار و ۵۶۰ نفر در سطح استان جزو افراد دیرآموز یا مرزی در زمینه یادگیری تشخیص داده شدند و باید در نظام آموزشی برای آنها برنامه ویژه اجرا شود.
بیشتر بخوانید: راه اندازی ۶۴ پایگاه سنجش سلامت نوآموزان در خوزستان
این مقام مسئول به برگزاری جلسههای متعدد از فروردین ماه امسال برای اجرای طرح سنجش سلامت نوآموزان، گفت: در حال حاضر ۶۱ پایگاه شهری، ۳ پایگاه عشایری و یک پایگاه تخصصی در این زمینه فعالیت میکنند و پیش بینی میشود بیش از ۱۳۰ هزار نفر به این پایگاهها مراجعه کرده و غربالگری شوند.