تیمی از محققان آکادمی علوم چین حدود ۱۰۰۰ گونه باکتری را در نمونههای برف و یخ جمعآوری شده از یخچالهای طبیعی تبت شناسایی کردهاند
نتایج این تحقیقات در نشریه Nature Biotechnology منتشر شده که موضوع جمعآوری و مطالعه باکتریها، همچنین نگرانی در مورد گسترش بیماریهای همهگیر را با ذوب شدن یخچالهای طبیعی زمین مورد بررسی قرار میدهد.
ذوب شدن یخچالهای طبیعی و شیوع بیماریهای همهگیر
محققان این مطالعه خاطرنشان کردند صفحات یخی و یخچالهای طبیعی تقریبا ۱۰ درصد از سطح زمین را پوشاندهاند و به عنوان بزرگترین مخزن آب شیرین عمل میکنند. تحقیقات قبلی نشان میدهد تغییرات آب و هوایی باعث ذوب شدن ورقههای یخ و یخچالهای طبیعی میشود. اکنون در مطالعه جدید، محققان به بررسی گونههایی از باکتریهای موجود در برف و یخ پرداختهاند تا ببیند در اثر ذوب شدن یخها با چه تهدیدهای دیگری روبهرو خواهیم بود.
به همین منظور محققان نمونههای برف و یخ را از ۲۱ یخچال طبیعی در تبت در طول سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۶ جمعآوری کردند. بعد از ذوب شدن یخها و آزمایش آنها متوجه شدند که ۹۶۸ گونه منحصربهفرد از باکتری در آنها وجود دارد که ۹۸ درصد آن باکتریها قبلا هرگز دیده نشدهاند. این یافتهها پس از مطالعهای که توسط تیم دیگری انجام شد، به دست آمده است. اخیرا چندین ویروس در یخهای ۱۵,۰۰۰ ساله کشف شده است که اکثر آنها قبلا هرگز دیده نشده بودند.
مشکل این گونه باکتریها و ویروسها این است که میتوانند برای حیوانات و انسانها مسری باشند. با ذوب شدن برف و یخ، این باکتریها و ویروسها به آب رودخانهها و نهرها راه پیدا میکنند و شاید مشکل بزرگتر این باشد که گیاهان و حیوانات از جمله انسان، در برابر میکروبهای قدیمیتر مصونیت ندارند و حتی چنین ویروسها و باکتریهایی میتوانند مرگبار باشند. بنابراین، باعث اپیدمیهای محلی و احتمالا همه گیری بیشتر شود.