تغییرات آب و هوایی و دستکاری انسان در طبیعت موجب طغیان حشره جوانه خوار درختان بلوط شده و این آفت به تهدیدی جدی برای جنگلهای زاگرس تبدیل شده است.
تقی شعبانیان افزود: در چند سال اخیر به هم خوردن اکوسیستم، دستکاری طبیعت، تغییر اقلیم، کمبود بارشها و سرمای زمستان و یخبندان و از بین رفتن دشمنان طبیعی آفت، باعث طغیان آفت جوانه خوار بلوط در جنگلهای زاگرس شده است و همین امر موجب شده که درختان بلوط زاگرس در معرض نابودی قرار گیرند.
وی با اشاره به اینکه در چند سال اخیر گونههای مختلف بلوط در جنگلهای زاگرس مورد حمله این آفت قرار گرفته است گفت: طغیان این حشره باعث کاهش رویش چوب، زوال جنگل، تغییر در زادآوری و توالی و حتی مرگ و میر درختان میشود.
شعبانیان افزود: یکی از عواملی که میتواند باعث کنترل مؤثر آفت جوانه خوار بلوط در کوتاه مدت شود نوعی محلول BT است که توانسته تا ۸۰ درصد این آفت را کنترل کند.
جنگلهای زاگرس گنجینه ارزشمندی است که متاسفانه در ۳ دهه گذشته عواملی از جمله آفات و بیماریها، تغییر اقلیم، خشکسالیهای پی در پی، قاچاق چوب و بهرهبرداریهای بیرویه جنگلنشینان موجب کاهش تراکم و نابودی این جنگلها شده است.
حشره جوانه خوار که زمانی یکی از حشرات مفید درختان بلوط بود، امروزه با تغییرات آب و هوایی و دستکاری انسانی به یک آفت و تهدید برای جنگل های زاگرس تبدیل شده است.