۵۷ درصد عوامل ایجاد آلودگی کلانشهر اراک مربوط به خودروها است.
سید مهدی مصطفوی افزود: متأسفانه وضعیت معاینه فنی خودروها در استان مرکزی وضعیت مناسبی نیست و تعداد خودروهای فاقد معاینه زیاد است. این در حالی است که در ماده ۶ قانون هوای پاک بر الزام معاینه فنی خودروها تاکید شده است.
او گفت: در قانون هوای پاک آمده باید برای خودروهای بدون معاینه به ازای هر روز تردد جریمه ثبت شود. اگر این جریمه اعمال شود قطعاً اثر بازدارندگی مهمی خواهد داشت، اما موردی از جرائم خودروها در این موضوع انجام نشده است.
مصطفوی افزود: در ماده ۱۱ قانون هوای پاک به استقرار واحدهای صنعتی اشاره شده که یکی از مهمترین مواد قانون هوای پاک این ماده است. متاسفانه از یک سو آلودگی هوا را مطرح میکنیم و از سوی دیگر به دنبال استقرار صنایع بزرگ در اطراف اراک هستیم.
او گفت: در حال حاضر حداقل ۵ ابر پروژه صنعتی از جمله شرکت آلومینیوم سازی در اراک، طرح توسعه نیروگاه حرارتی شازند در دشت شازند، احداث شهرک صنعتی در منطقه ۷۰ قله اراک قصد بارگذاری در اطراف اراک دارند که میتوانند آلودگی هوا را تحت تاثیر قرار دهند.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون متاسفانه ۴۸ روز آلوده در استان مرکزی ثبت شده است. این در حالی است که سال گذشته در همین بازه زمانی، ۳۰ روز آلوده در استان ثبت شده بود. سال ۱۴۰۰ در مجموع ۱۶۵ روز آلوده در شهر اراک به ثبت رسیده است که امیدواریم در سال جاری از این رقم گذر نکنیم.
مصطفوی تأکید کرد: در خصوص بررسی اجرای قانون هوای پاک، سازمان حفاظت محیط زیست کشور سامانهای را طراحی و اجرا کرده است. تمامی دستگاههای اجرایی که در این قانون دارای مسئولیت هستند، باید اطلاعات خود را در این سامانه بارگذاری کنند و روش سادهای نیز در این سامانه لحاظ شده است.
او گفت: تا پایان فروردین ماه دستگاههای اجرایی اطلاعات خود را برای بارگذاری ارائه دادند که تنها ۵۷ درصد بارگذاری در استان انجام شده بود؛ بنابراین مجددا مهلتی از ابتدای خرداد تا ۲۳ خرداد تمدید شد که سایر دستگاههای اجرایی بتوانند این اطلاعات را بارگذاری کنند.
مصطفوی اضافه کرد: برای اولین بار نرم افزار پایش آلودگی هوای کشور در خصوص اعلام وضعیت هوا راه اندازی شده است. این نرم افزار به گونهای طراحی شده که در گوشیهای اندرویدی قابل استفاده است.
او همچنین گفت: طرح بروزرسانی طرح جامع کاهش آلودگی هوای اراک انجام شده و همچنین سناریوهای کاهش آلودگی نیز تدوین شده است.
مصطفوی افزود: این موارد در کارگروه کاهش آلودگی هوا مطرح و در آخرین جلسه مقرر شد با حضور دستگاههای اجرایی ذیربط و سمنها این سناریوها بومی سازی شود. در این راستا ۲۵ راهکار برای کاهش آلودگی اراک به تایید رسیده که امیدواریم اجرایی شود.