سازههای آبی در هم تنیده و پیچیده شوشتر، از قرنها پیش به مدیریت آبهای این منطقه کمک کرده و اکنون جاذبه ای دیدنی برای گردشگران است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، شوشتر، در دامنه کوههای زاگرس ، شهری گرمسیری، آباد و البته با معماری هوشمندانه در استان خوزستان است .
سازههای آبی در هم تنیده و پیچیده شوشتر، از قرنها پیش به مدیریت آبهای این منطقه کمک کرده است.
برخی، سازهها را به عصر ایلامیان نسبت میدهند، ولی به اعتباری دیگر، این سازهها مربوط به ساسانیان است.
این سازهها شامل مجموعههای پل، بند، آسیاب و آبشار، ک انال و تونل بوده که برای منطقه پرآب خوزستان ضروری به نظر میرسید و اکنون آن را بزرگترین مجموعه صنعتی مربوط به قبل از انقلاب صنعتی مینامند.
بزرگترین و جالبترین ویژگی این سازهها ارتباط زنجیرهای آنها با یکدیگر است. بندهای خداآفرین، میزان، برج غبار و نیایشگاه صابئین، شادروان، خاک و شرابدار، کانال داریون، پل بند گرگر، قلعه سلاسل، پل بند لشکر و پل شاه علی همگی با هم بهعنوان سازههای آبی شوشتر شناخته میشوند که در سال ۲۰۰۹ به عنوان دهمین اثر ایرانی در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
اصلیترین سازه، پل بند گرگر است که سطح آب را برای تونلها کافی میکند. آب پشت بند نیز برای ساکنین شهر کفایت میکرد. در بخش جنوبی آبشارها ۲۰۰ پله برای اتصال آبشار به بخشهای مسکونی وجود دارد.
بیشتر بخوانید : خانه تاریخی ماپار اهواز+عکس
در راستای پلکانها، اتاقکهای نگهبانی وجود داشته و شوادون یا اتاقهایی هم برای استراحت آسیابانها در آن تعبیه شده بودند. زیبایی این اثر شگفتانگیز ایرانی هر مسافری را از هر گوشهی جهان به سوی خود میکشاند.
عکاس : حسنعلی پویا