تولید نوشیدنی کامبوجا از میکروارگانیسمهای بومی
پژوهشگران مشهدی نوشیدنی کامبوجا با میکروارگانیسمهای بومی تولید کردند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، معاون پژوهشی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: تولید نوشیدنی
فراسودمند کامبوجا (Kambucha) با استفاده از میکرو ارگانیسمهای بومی و با هدف پیشگیری از برخی بیماری ها و ارتقای سلامت جامعه به همت پژوهشگران این موسسه میسر شد.
دکتر ابوالفضل پهلوانلو افزود: نوشیدنی کامبوجا، یک نوع نوشیدنی تخمیری حاصل همزیستی برخی از باکتری ها و مخمرهای مفید است که به دلیل دارا بودن ترکیبات متعدد حاصل از فعالیت باکتری و قارچ های مفید آن ، دارای ارزش غذایی بالایی بوده و به عنوان یک غذا-دارو از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
وی به مزیت و کاربرد اختصاصی استارتر کامبوجا در صنایع مختلف اشاره و بیان کرد: باکتریهای اسید استیک که از مهمترین میکرو ارگانیسمهای آغازگر کامبوجا می باشند، سبب تولید سلولز باکتریایی می شوند که ترکیب سلولزی ایجاد شده به دلیل مشخصات منحصر به فرد، کاربرد گستردهای در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی، آرایشی- بهداشتی و صنایع نساجی دارد.
پهلوانلو با بیان اینکه استارترهای کامبوجا قابلیت استفاده در صنایع دیگر از جمله صنایع نانوایی و تولید سرکه را دارد، ادامه داد: باکتریها و مخمرهایی که در تولید این نوشیدنی فراسودمند نقش دارند، به آن ارزش تغذیه ای بالایی می بخشند.
وی گفت: در شرایطی که مصرف بالای نوشیدنی های صنعتی سلامت جامعه را به خطر انداخته، جایگزین شدن نوشیدنیهای طبیعی با ارزش تغذیهای بالا و اثرات سلامتی بخش در دستور کار فعالیت های پژوهشی این موسسه قرار گرفت.
کاربرد استارترهای میکروبی
مجری طرح یاد شده هم در خصوص کاربرد استارترهای میکروبی در صنایع غذایی گفت: استارترهای میکروبی میکروارگانیسمهای مفیدی هستند که به صورت آگاهانه و کنترل شده در تولید برخی از محصولات غذایی مورد استفاده قرار میگیرند و چون این میکروارگانیسمها فرآیند تخمیر را آغاز می کنند به آغازگرها یا استارترها معروفند.
دکتر محبوبه سرابی جمابوی افزود: از جمله محصولاتی که استارترها در تهیه آن دخالت دارند، می توان به نان، محصولات لبنی نظیر ماست و پنیر، محصولات گوشتی تخمیری نظیر سوسیس تخمیری، خیارشور و کلم شور تخمیری و نوشیدنیهای تخمیری نظیر نوشیدنی کامبوجا و کفیر اشاره کرد.
وی مزیت این طرح پژوهشی - کاربردی را استفاده از ضایعات کارخانجات قند و بوجاری برنج برای اولین بار در کشور و جهان اعلام کرد و گفت: به طور یقین استفاده از ضایعات کارخانجات که غنی از ترکیبات قندی به ویژه ساکارز میباشند، میتواند سبب کاهش چشمگیر هزینه های تولید شده و در نتیجه قیمت تمام شده محصول در بازار را بسیار رقابت پذیر نماید.
وی ادامه داد: ضمن اینکه به دلیل مصرف ضایعات، از مشکلات زیست محیطی نیز جلوگیری کرده و سبب ایجاد ارزش افزوده در صنعت میشود.
سرابی در مورد اثرات این نوشیدنی بر سلامت انسان گفت: سم زدایی خون، کاهش میزان کلسترول، کاهش رسوب چربی در دیواره رگها و سلولها، کاهش فشار خون، کاهش مشکلات التهابی، بهبود عملکرد کبد، تنظیم فلور میکروبی روده، تحریک سیستم غددی، افزایش مقاومت بدن در برابر سرطان، دارا بودن خاصیت آنتی بیوتیکی در برابر میکرو ارگانیسمهای مضر، تقویت سیستم ایمنی و تحریک تولید اینترفرون، کاهش میزان استرس و آشفتگی عصبی و بی خوابی از جمله اثرات مصرف نوشیدنی کامبوجا بر سلامت انسان به شمار می روند.
عضو هیات علمی گروه پژوهشی زیست فناوری مواد غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی افزود: امروزه در دنیا، اسکوبی کامبوجا که با میکرو ارگانیسمهای مفید مشخصی تولید میشود، به عنوان یک محصول تجاری در فروشگاهها در دسترس مردم است تا خود بتوانند این نوشیدنی فرا سودمند را در منزل تهیه و مصرف کنند. این درحالی است که در ایران تاکنون چنین محصولی به صورت تجاری در دسترس نبوده است و بنابراین نتایج این طرح میتواند گامی در جهت تجاریسازی تولید اسکوبی کامبوجا باشد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر شرکتهای تولید کننده نوشیدنی کامبوجا در ایران، از استارترهای کامبوجای وارداتی استفاده می کنند، گفت: این امر مسلما باعث خروج ارز از کشور می شود، بنابراین دستاوردهای طرح پژوهشی «بهینهسازی فرآیند تولید نوشیدنی کامبوجا و بررسی اثر ضایعات کارخانجات تولید نبات و سبوس برنج بر راندمان تولید اسکوبی» گامی در جهت جلوگیری از واردات این گونه استارترها خواهد بود.