پوشش گیاهی جدید تکنیکی برای بستهبندی ضد میکروبی، زیست تخریب پذیر، کمهزینه و سازگار با محیط زیست برای مواد غذایی است.
تیمی از دانشمندان یک محلول زیست تخریب پذیر و ضد میکروبی برای بسته بندی مواد غذایی ساخته اند که میتواند نیاز به بسته بندی ساخته شده از پلاستیک را برطرف کند.
این بسته بندی سازگار با محیط زیست به شکل اسپری است، یک پوشش گیاهی روی مواد غذایی ایجاد کرده که از آنها در برابر آلودگی میکروبی و هرگونه آسیبی محافظت میکند.
بسته بندی مواد غذایی ضد میکروبی
دانشمندان یک پلیمر زیستی با استفاده از پولولان، یک کربوهیدرات طبیعی (پلی ساکارید) که از قارچ Aureobasidium pullulans و آب (به عنوان حلال) به دست میآید را ساختند. هر دوی این مواد از طریق یک سیستم چرخشی متمرکز پردازش شدند که مخلوط را به الیاف پولولان ضد میکروبی تبدیل میکند.
پروفسور دموکریتو در توضیح این فناوری گفت: این ترکیب برای کاربردهای زیست پزشکی و مهندسی بافت استفاده شده و در اینجا برای پوشش مواد غذایی مورد استفاده قرار گرفته است. در مرحله بعدی، محققان پوشش را روی میکروبهایی مانند آسپرژیلوس فومیگاتوس و اشریشیا کلی که معمولا میوهها و سبزیجات را آلوده میکنند، آزمایش کردند.
جالب است که کاهش جمعیت پاتوژنها پس از استفاده از این پوشش مشاهده شد. محققان الیاف ضد میکروبی را روی آووکادو قرار دادند. آنها متوجه شدند که این پوشش از رشد پاتوژنها روی میوه جلوگیری و از آن در برابر فساد و آسیب محافظت میکند؛ بنابراین عمر ماندگاری آووکادو تا حدود ۵۰ درصد افزایش مییابد.
در حالی که بستههای پلاستیکی اغلب مواد شیمیایی مضر را در مواد غذایی آزاد میکنند و بیش از ۴۰۰ سال طول میکشد تا تجزیه شوند، پوشش جدید یک بیوپلیمر زیست تخریب پذیر طبیعی و غیر سمی است که بر کیفیت خوراکیها تأثیر نمیگذارد. علاوه بر این، به گفته محققان، میتوان آن را به راحتی با استفاده از آب از ماده غذایی پاک کرد و تنها سه روز طول میکشد تا به طور کامل در خاک تجزیه شود.
پوششی که مشکل آلودگی پلاستیک را حل میکند
مشکلات زبالههای پلاستیکی بسیار زیاد است. پلاستیک در اقیانوسها از ماهیها بیشتر است و اکنون به شکل ریزذرات وارد بدن ما شده و باعث مشکلات سلامتی نیز میشود. علاوه بر این، بسته بندیهای پلاستیکی یکی از عوامل آلودگی میکروبی و سمیت شیمیایی در خوراکیها است. محققان ادعا میکنند که پاتوژنهای غذایی سالانه بیش از ۶۰۰ میلیون مورد بیماری ناشی از غذا را ایجاد میکنند.
گزارشی در بریتانیا نشان میدهد که بستهبندیهای پلاستیکی منجر به ایجاد مقادیر بالاتر ضایعات مواد غذایی میشود و ماندگاری میوهها و سبزیجات را کاهش میدهد. این گزارش حاکی از آن است که هر سال ۱۰۰ هزار تن مواد خوراکی با بسته بندیهای پلاستیکی با وزن حدود ۱۰۳۰۰ تن به زباله تبدیل میشود.
پوشش جدید این پتانسیل را دارد که به مخاطرات پلاستیکی مواد غذایی پایان دهد. این بسته بندی ضد میکروبی به زودی به یک پوشش عادی در بسته بندی مواد غذایی تبدیل میشود.