یک شرکت دانشبنیان در پارک علم و فناوری استان فارس موفق به تولید روغن جلبک برای نخستینبار در کشور شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما: مصرف سرانه روغن در ایران ۱۰ کیلوگرم بیشتر از میانگین جهانی و سبد مصرف مطلوب غذایی است. رشد مصرف غذاهای سرخکردنی در کشور باتوجهبه مشکلات پالم مصرفی در این روغنها باعث افزایش بیماریهای قلبی و عروقی نیز شده است و بیش از ۵۰ درصد مرگومیرها در ایران را نیز این بیماریها تشکیل دادهاند.
به همین منظور برای تأمین سلامت و کاهش میزان واردات این محصول، باید برنامهریزی بلندمدتی برای مدیریت تأمین روغن و استفاده از محصولات جایگزین پالم در تولید روغنهای خوراکی داشته باشیم. حالا محققان کشور توانستهاند برای نخستینبار در ایران، روغن جلبک تولید کنند.
آرش معصومی مدیرعامل شرکت توسعه ذخایر زیستی جلبک درباره چگونگی استفاده بهینه از جلبکها گفت: در زمان شروع فعالیت ما در سال ۸۶، عملاً زیرساختی در این حوزه وجود نداشت و ما باهدف ایجاد بانک جلبک برای تولید سویههای خالص آن سرمایهگذاری کردیم و در حال حاضر ۱۱۸ گونه در این بانک، جلبک داریم.
وی در ادامه افزود: بین ۶۰۰ هزار تا یک میلیون گونه جلبک وجود دارد که در ۶ حوزه صنایع کاربردی بزرگ از جمله غذا، آرایشی و بهداشتی، صنعت نفت، انرژی، شیلات و داروسازی پزشکی کاربرد دارد. جلبکها به دلیل رشد در دریاچهها و رودخانهها، آبهای شور و غیرمتعارف و عدم نیاز به زمین کاشت مخصوص و یا آبیاری توسط آب شیرین بهراحتی قابلکشت و بهرهبرداری هستند و باتوجهبه کم آب بودن کشور ما، روغنکشی از جلبکها و تبدیل به روغن امگا ۳، روغنهای خوراکی و صنعتی، میتواند بسیار کمککننده باشد.
مدیرعامل شرکت توسعه ذخایر زیستی جلبک افزود: برای مثال در هر هکتار زمین زراعی و با استفاده از آب شیرین ۵۰۰ لیتر روغن ذرت کلزا تولید میشود، اما این رقم برای تولید روغن جلبک بدون نیاز به زمین زراعی و آب شیرین ۱۵ هزار لیتر است. همین مسئله را در تأمین پروتئین گیاهی داریم، سویا مهمترین منبع پروتئین گیاهی با ۳۷ در صد پروتئین است که علاوه بر مصرف آب شیرین کشت مقرونبهصرفهای ندارد، اما تولید نوعی از این جلبکها با ۶۰ تا ۷۰ درصد پروتئین در مقایسه با سویا میتواند بسیار مفید و مقرونبهصرفه باشد.
وی در ادامه گفت: قبل از خودکفایی در زمینه تولید و کاشت جلبک، واردات آن بهصورت آنزیم یا خاکستر صورت میگرفت که در شویندهها محصولات آرایشی، و بخشی نیز در قالب مکملهای غذایی وارد میشدند. اما استفاده از جلبک برای روغنگیری مصرف غذایی برای نخستینبار در ایران صورت میگیرد.
آرش معصومی در ادامه گفت: ایجاد صنعت «بایو مس» که منجر به تولید جلبک پروتئینه میشود و همچنین ساخت دستگاههای خط تولید جلبک یکی دیگر از فعالیتهای این شرکت است. پایلوت تولید بایومس بهعنوان مدل مطالعاتی یکی از مهمترین نیازهای اساسی صنعت بایومس در استان فارس و جنوب کشور است بهطوریکه میتوان توسط آن هر نوع سویه جلبکی را تست و روانه فرایندهای توسعهای در استان نمود.
وی در پایان افزود: شرکت ما نخستین پالایشگاه زیستی کشور در منطقه ویژه شیراز و زیر نظر معاونت علمی تأسیس کرد که با افتتاح این پالایشگاه تولیدات صنایع غذایی و دارویی و آرایشی با بالاترین کیفیتهای روز دنیا انجام میشود که با ادامه فعالیت میتواند ارزآوری بسیار خوبی برای کشور به همراه داشته باشد. ۵ فاز پالایشگاهی در این مجموعه وجود دارد. فاز پالایشگاه پروتئین، فاز توسعه رنگدانه و ترکیبات ضدسرطان و فاز پالایشگاه روغن و در نهایت توسعه پالایشگاه روغن است.
بهرهبرداری پایدار از جلبکها باعث خودکفایی در این زمینه میشود، همچنین این فرایند باتکیهبر تحقیق و توسعه میتواند زنجیره ارزشافزوده جلبکها را در ایران تکمیل کند و گامی مؤثر جهت جلوگیری از خروج ارز و توسعه درآمد غیرنفتی، و ایجاد صدها شغل وابسته شود.