مصوبه ستاد سران قوا موجب تمدید قرار داد یکساله مستاجران میشود
رستم قاسمی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما از مالکان نیز خواست به مستاجران کمک کنند تا این شرایط سخت را پشت سر بگذرایم.
وی افزود:به خاطر گرانی اجاره بها بستهها و پیشنهاداتی را به مجموعههای مختلف کشور از جمله مسئولین و سران کشور ارائه دادیم تا بتوانیم این مشکل را بر طرف کنیم.
وزیر راه وشهر سازی با اشاره به این که عرضه و تقاضا بیشتر در بازار مسکن موثر است گقت:مصوبه ستاد سران قوا موجب تمدید قرار داد یکساله مستاجران میشود که به موجب این مصوبه میزان افزایش نرخ اجاره بها در تهران و شهرهای بزرگ ۲۵ درصد و در شهرهای دیگر ۲۰ درصدتعیین شده است.
وی اضافه کرد: امید واریم موجرین هم با توجه به شرایط فعلی کشور همانند گذشته همکاری کنندتا بتوانیم تاثیری بر روی اجاره مسکن بگذاریم.
قاسمی درباره منابع اختصاص یافته برای تسهیلات کمک ودیعه مسکن نیز گفت: حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی پیش بینی کردایم که واجدین شرایط برای استفاده از ان میتوانند در سامانه ثبت نام کنند.
وی افزود:مبلغ این کمک ودیعه در تهران ۱۰۰ میلیون و درسایر کلان شهرها ۷۰ میلیون و در شهرهای دیگر ۴۰ میلیون تومان است که بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار نرخ سود آن ۱۸ درصد است که ۵ درصد ان شامل یارانه میشود.
وزیر راه وشهرسازی درباره تفاوت مصوبه ستاد کرونا در دوسال اخیر ومصوبه اخیر شورای هماهنگی سران قوا تصریح کرد: این مصوبات تفاوت زیادی ندارد، ولی ضمانت اجرایی آن دستگاه قضائی است و امید واریم مؤجر و مستأجر خودشان توافق کنند.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط اقتصادی، مالکان این حق را برای خودشان قائل هستند تا اجاره بها را به نسبت
گرانیها نیز افزایش دهند گفت:این حرف، درستی است، اما موجران به ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش اجاره بها قناعت کنند، چون
از مسکن دو درآمدکسب میشود یکی افزایش قیمت ملک ناشی از گرانی هاست ودیگردریافت اجاره بهاست.
قاسمی گفت:کد رهگیری و سامانه رهگیری به وزارت راه و شهرسازی منتقل شد و از این پس همه معاملات باید با کد رهگیری ثبت شود تا قابل پیگیری باشد.
وی ثبت نشدن اجاره نامه برای تمدید بین مؤجر و مستأجر را نوعی تخلف دانست وافزود:تخلف روزی آشکار میشود و از طرفی اگر کد رهگیری در سامانه اسکان و املاک ثبت نشود وصاحب ملک هم در آن ملک ساکن نباشد بر اساس قانون به عنوان خانههای خالی محسوب میشود ومشمول مالیات بر خانههای خالی خواهد شد.
وزیر راه وشهر سازی درباره خانهای خالی نیز گفت: بیش از ۶۰۰ هزار واحد مسکونی خالی، شناسایی شده را به سازمان مالیاتی کشورمعرفی کردیم وبه صاحبان آن پیامک ارسال شد، چون ممکن است در سامانه اشتباهاتی صورت گرفته باشد بنا براین مالکان میتوانند اعتراض خود را ثبت نمایند.
وی ادامه داد: تاکنون حدود ۶۰ هزار نفر اعتراض کرده اند که در حال بررسی است.
قاسمی درباره تفاوتهای مصوبه ستاد کرونا و سران قواگفت:بخش قابل توجهی از مصوبه جدید همان مصوبه دوران کروناست البته بسته جدیدی هم هست که این هفته در دولت مطرح میشود که قطعاً میتوند به مستأجران کمک کند.
مشخصا اشاره ما به اظهارات دیروز وزیر محترم شهرسازی نیز در این زمینه است که به پیچیدگی این ماجرا افزوده است. آنچه در این اظهارات تازگی دارد آن است که براساس گفته های وزیر محترم، از این پس قرارداد مستاجران به صورت خودکار تمدید می شود! این پیشنهاد و راهکار شاید در دوران کرونا به دلایلی بسیار خاص تا حدی و به صورت نسبی قابل دفاع می نمود (هر چند در آن دوره نیز چندان عملی نشد) اما با سپری شدن این دوران به هیچ وجه نه از نظر عرف، نه از نظر عقل، نه از نظر حقوق و نه از نظر شرعی قابل دفاع نیست. یادآوری این نکته نیز خالی از فایده نیست که دولتمردان محترم در تمام سالیان طولانی گذشته در مخالفت با انتقادات مختلف کارشناسان و مردم برای ورود به این عرصه و سر و سامان دادن به آن همواره به همین دلایل عرفی و عقلی و شرعی استناد کرده و از دخالت در این زمینه امتناع کرده اند اما حالا در حالی عزم ورود به این عرصه را دارند که هم بسیار دیر شده و هم در حالی که پیشتر می شد از دروازه ای گشوده وارد این موضوع شوند حالا به اصرار می خواهند از سر سوزن بگذرند!
به نظر می رسد دولتمردان محترم در این باره با پیشفرض های نادرستی اقدام به ارائه این قبیل پیشنهادها می کنند. همه صاحبخانه ها به خصوص در کلانشهرها در زمره به اصطلاح بساز و بفروش ها نیستند که با انگیزه های سوداگرانه در بازار مسکن حضور داشته باشند. بسیاری از آنان به درآمد ناشی از اجاره بها برای معیشت و گذران زندگی خود وابسته اند. بسیاری از آنان برای خرید همین ملک بدهی های سنگین به بانک دارند و اقساط آن را می پردازند. پیشنهاددهندگان چنین راه حل های ساده انگارانه ای در برابر افزایش چندین برابری قیمت ها به این دسته از صاحبخانه ها چه پاسخی دارند؟ از نظر این دسته صاحبخانه ها پیشنهاد دهندگان این راهکارها بسیار فارغ دلانه در این زمینه ها تصمیم گیری کرده اند. وانگهی اگر موجری به هر دلیلی حاضر به تمدید قرارداد نباشد و با بهانه اجاره دادن ملک خود به اقوام بیمار و دست تنگ خود یا .... خواستار تخلیه ملک خود شود دولت محترم به چه مجوزی مانع او خواهد بود و چه ضمانت اجرایی برای این تصمیمات وجود دارد؟! درگیر کردن مردم با یکدیگر و دامن زدن به اختلاف میان آن ها به سود کیست؟!
جدا از این بسیاری از موجران، خود در ملک دیگری مستاجر هستند و نوع برخوردشان با مستاجر خود، تابعی از نوع برخورد صاحبخانه جدیدشان با ایشان است.
جای این پرسش هم هست که چرا دولتمردان محترم که قاعدتا به اطلاعات شهروندان دسترسی دارند برای همه موجران و مستاجران یک حکم صادر می کنند؟! آیا با مراجعه به شبکه اطلاعاتی کشور امکان تشخیص شرایط متفاوت برخی موجران یا حتی مستاجران خوش نشین نیست تا بدین وسیله موضوع تمدید خودکار قرارداد تنها شامل صاحبخانه های متمکن و مستاجران نیازمند شود؟!
به عنوان مثال با توجه به جمیع جهات و پیچیدگی های مربوط به تصمیم در زمینه اجاره بها به نظر می رسد راهکار کمک ودیعه مسکن بهترین گزینه برای مستاجران باشد اما ظاهرا دولت محترم چندان اهتمامی در سهولت بخشی به روند تخصیص این اعتبار به مستاجران ندارد و استنکاف بعضا خوسرانه بانک ها یا شرایط اساسا دشوار ضمانت ها باعث شده بسیاری از مستاجران عطای این تسهیلات را به لقای بانک ها ببخشند.
بهتر آن است که دولت از این راه وارد شود