نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: بازدارندگی نظامی تحت رهبری آمریکا در منطقه هند و اقیانوس آرام در حال فرسایش است و آمریکا برتری نظامی اش را در آسیا از دست داده است.
بر اساس این گزارش، یک فروند جت جنگی چین ماه گذشته میلادی بر فراز آبهای بین المللی در دریای چین جنوبی مقابل یک فروند هواپیمای شناسایی ارتش استرالیا مانور داد و خرده فلزاتی را در آسمان پخش کرد که وارد موتور هواپیمای استرالیایی شد. هیچکس در این مواجهه هوایی صدمه ندید، اما یک مورد دیگر به حوادث اخیر که نشانگر تمایل چین به ارزیابی قدرت نظامی آمریکا و شرکایش میباشد، افزوده شد.
نیویورک تایمز مدعی شد، چین به طور نظاممند در حال ردیابی رزمناوهای آمریکایی در منطقه است و نیروی هوایی چین مانورهای روز افزونی را در حریم هوایی تایوان و ژاپن برگزار کرده و گارد ساحلی چین نیز به صورت روزمره در حال تعقیب و ایجاد مزاحمت برای کشتیهای فیلیپین، اندونزی و مالزی است. هواپیماهای جنگی چین در هفتههای اخیر به کرات برای هواپیماهای ارتش کانادا ایجاد مزاحمت صوتی کرده اند.
در حالی که قدرت، هوشمندی و اعتماد به نفس نیروهای مسلح چین افزون میشود قدرت بازدارندگی ارتش آمریکا و شرکایش در منطقه هند و اقیانوس آرام در حال فرسایش است.
آمریکا حدود ۵۵ هزار نظامی در ژاپن و ۲۸ هزار نظامی در کره جنوبی دارد. چند هزار نظامی دیگر نیز در سراسر استرالیا، فیلیپین، تایلند و گوآم مستقر شده اند. این جلوه نظامی از دهه ۱۹۵۰ میلادی تاکنون تغییر چندانی نداشته است. اما برنامه جان بخشی دوباره به حضور نظامی آمریکا در منطقه به خاطر بودجه ناکافی، پرداختن به اولویتهای دیگر و عدم وفاق در دولت آمریکا درباره نحوه تعامل با چین به مشکل برخورده است.
وزارت دفاع آمریکا سرمایه گذاری در فناوریهای نوین نظیر هوش مصنوعی و سامانههای سایبری و فضایی را به منظور آمادگی برای نبرد احتمالی فناورانه با چین در دهه ۲۰۳۰ میلادی افزایش داده است، اما تا آن زمان، توازن قدرت به احتمال زیاد به نفع چین خواهد چرخید مگر اینکه آمریکا فورا منابع جدیدی را رو کند.
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در سال جاری میلادی بزرگترین بودجه دفاعی تاریخ آمریکا از جهت ارزش دلاری آن را به کنگره این کشور ارایه کرد، اما افزایش ارقام این بودجه تا حد زیادی به خاطر تورم سر به فلک کشیده بی اثر خواهد شد.
بر این اساس، بایدن نیز مانند دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق نتوانسته به هدف تعیین شده برای رشد سالانه ۳ تا ۵ درصدی در بودجه نظامی دست یابد که هر دو حزب آمریکا حتی پیش از جنگ اوکراین تعیین کردند و غالبا از آن به عنوان حداقل نیاز وزارت دفاع در دوران کنونی رقابت میان قدرتهای بزرگ یاد میشود.
در حالی که ارتش آمریکا در سراسر جهان پراکنده است، چین نیروهای خود را برای پیروزی در نبردی در آینده در منطقه اطراف خود متمرکز کرده است. چین اکنون قابلیت پیروزی در این نبرد را دارد. این کشور بزرگترین نیروی دریایی جهان و بزرگترین نیروی هوایی آسیا را دارد و یک زرادخانه موشکی باشکوه دارد که با هدف باز داشتن آمریکا از توسل به قدرت نظامی در هرگونه بحران احتمالی در غرب اقیانوس آرام طراحی شده است. فرایند ساخت سومین ناو هواپیمابر چین که پیشرفتهترین آنها هم هست، در حال تکمیل است و سخت افزارهای دیگری هم هست که در حال استقرار در منطقه هستند یا همین حالا از آنها استفاده میشود.
در حالی که توجه زیادی مصروف رفتار چین در قبال تایوان شده، این کشور در حال ساخت و نظامی سازی چند جزیره مصنوعی در دریای چین جنوبی است. چین همچنین هفته گذشته زمینه را برای گسترش یک بندر نیروی دریایی در کامبوج هموار کرد که روزی میتواند نخستین جای پای نظامی این کشور در کشوری دیگر در آسیا باشد. این کشور همچنین یک توافق امنیتی با جزایر سلیمان منعقد کرده که میتواند مانند بندر کامبوج عمل کند.
در نقطه مقابل، موقعیت نظامی آمریکا در آسیا به خاطر چند دهه مشغولیت به تحولات غرب آسیا دچار مشکل شده است. جنگ اوکراین تبدیل به یک تعهد درازمدت ۵۴ میلیارد دلاری برای دولت آمریکا شده و بایدن را وادار کرده که راهبرد امنیت ملی و راهبرد دفاع ملی دولت خویش را که مبنای اولویت سازی و تامین نیازهای نظامی آمریکاست به تاخیر بیندازد یا مفاد آن را اصلاح کند. این در حالی است که دولت آمریکا با خودش کلنجار میرود که چگونه همزمان تحولات چین و روسیه را مدیریت کند.
تیم بایدن به حضور پرهزینه و طولانی ارتش آمریکا در افغانستان پایان دادند، اما این کار موجب نشد منابع فراوانی برای منطقه هند و اقیانوس آرام آزاد شود.