بنابر اعلام وزارت جهادکشاورزی در سال گذشته واردات کالاهای اساسی ۳ برابر صادرات محصولات جالیزی و «پُر آب بر» بوده که موجب منفی شدن تراز تجاری در بخش کشاورزی شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، با توجه به افزایش پی در پی قیمت جهاني گندم، دولت علاوه بر اجرای برنامه هایی، چون افزایش خرید تضمینی و ممانعت از خروج آرد و گندم از کشور به اعمال محدودیت صادرات محصولات پرآب بر با هدف تمرکز بیشتر در تولید کالاهای اساسی روی آورده است.
در روزهای گذشته قیمت جهانی گندم باز هم افزایش پیدا کرد و در بازارهای جهانی قیمت هر بوشل گندم با افزایش ۱۱ دلار و ۲۵ سنت به هزار و ۹۶ سنت رسید و ذرت هم به عنوان یک نهاده مهم دامی با افزایش قیمت هر بوشل به ۳ دلارو ۲۵ سنت با عدد ۷۲۳ دلار معامله شد.
سازمانهای بین المللی هم درباره وضع تامین غذا در جهان همچنان هشدار میدهند و کشورهای مختلف سیاستهای متفاوتی را برای کاهش اتکا خود به واردات کالاهای اساسی اتخاذ کرده اند كه در كشور ما هم دولت با اتخاذ سیاست های جدید و اعطای مشوق های لازم در حمایت از کشاورزان، بر تولید کالاهای اساسی تمرکز کرده است.
به اعتقاد کارشناسان، اجرای طرحهای جدید وزارت کشاورزی با اعطای مشوقهای لازم در حمایت از کشاورزان محقق میشود.
ساداتی نژاد، وزیر جهاد کشاورزی از تعیین عوارض برای صادرات محصولات آب بر در قانون بودجه ۱۴۰۱ خبر داد و گفت: از امسال صادرات محصولات آب بر عوارض دارد و باید محصولات آببر را از خارج کشور وارد کنیم و در داخل کشور به سمت تولید محصولات اساسی کشاورزی برویم.
اصغری، مدیرکل دفتر محصولات علوفهای و جالیزی گفت: سطح زیر کشت سبزی و صیفی در کشور نزدیک ۷۱۴ هزار هکتار است.
سلطانی، سرپرست دفتر توسعه صادرات گفت: در صادرات چیزی حدود ۸ میلیون و ۴۷۵ هزار تن صادرات محصولات کشاورزی داشتیم.
ورمرزیاری، عضو هئیت علمی دانشگاه تهران هم گفت: باید محصولات اساسی را برای تولید کننده چه از طریق تعیین قیمت و چه از طریق سهم بری خود کشاورز از محصول نهایی سود آور کنیم.
به گزارش فائو، ایران هر ساله حدود ۲۰ میلیارد دلار به واردات محصولات اساسی مانند گندم، جو و ذرت اختصاص میدهد که این میزان برابر یازده درصد کل صادرات است.