معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، سخنگوی صنایع لبنی، سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی و دیگر مسئولان علت افزایش چند باره قیمتها را در میز اقتصاد تشریح کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ محمد قربانی معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با حضور در برنامه «میز اقتصاد» درباره علت افزایش چندباره قیمت شیر و لبنیات بعد از مردمیسازی یارانهها و اعلام نرخهای جدید گفت: در شرایط کنونی مجموعه صنایع لبنی قیمتهای مصوب مربوط به آنچه از طریق سازمان حمایت ابلاغ شده را رعایت میکنند.
مجری: علت عرضه شدن برخی اقلام بالاتر از نرخ مصوب چیست؟
محمد قربانی معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی: پس از اجرای طرح مردمیسازی یارانهها، مجموعه صنایع لبنی کشور با تمام نیرو وارد عرصه شدند و تمام شیر تولیدی دامداریها را خریداری و تبدیل به محصولات مختلف کردند. صنایع لبنی همکاری لازم را در خصوص قیمتها داشتند و نرخهای مصوب را رعایت میکردند، اما در این مقوله دو داستان وجود دارد که یکی بازار و دیگری تولید است. بازار به نوعی دست نامرئی تولید محسوب میشود.
مجری: پس باید دست نامرئی قیمت را مشخص کند و اگر قیمت مصوبی مشخص است باید در بازار باشد؟
قربانی: در ارتباط با طرح مردمی سازی یارانهها، بعد از گذشت مدت کوتاهی از طرح، هماهنگیها بیشتر خواهد شد و یک نظام بازار با عرضه و تقاضا شکل میگیرد. در شرایط کنونی مجموعه صنایع لبنی قیمتهای مصوب مربوط به آنچه از طریق سازمان حمایت ابلاغ شده را رعایت میکنند.
مجری: کدام مکانیسم عمل نکرده یا ناقص بوده که برخی کارخانجات قیمتها را فراتر از مصوب عرضه میکنند؟
قربانی: همکاران در حوزه نظارت، توسعه بازرگانی و صنایع لبنی بیشتر در جریان هستند، اما شاید اطلاع رسانی با آن سرعتی که میبایست انجام نشده است به طور مثال تولیدکنندگان محصولاتی با قیمت گذشته داشتهاند، قیمتی که قبل از ابلاغ رسمی از سوی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان وجود داشته است.
مجری: چرا برخی اقلام با وجود دارا بودن قیمت مصوب، در بازار با مبلغ بالاتری عرضه میشود؟
سید محمدرضا بنیطبا، سخنگوی انجمن صنایع لبنی: زمانی که طرح مردمیسازی یارانهها اجرایی شد، دو روز پشت سرهم دو قیمت متفاوت اعلام شد که کارخانهها ناچار شدند قیمتها را اصلاح کنند، اما در یک نمونه علیرغم اطلاع رسانی که انجام داده بودیم یکی از کارخانهها به اشتباه قیمتها را اعمال کرد.
هر کارخانهای که قیمت این چهار قلم که مصوبه ستاد تنظیم بازار را دارد و در سامانه ۱۲۴ سازمان حمایت اعلام شده است، ملزم به عرضه با قیمت مصوب است و در صورت تخلف، قطعا باید با آن برخورد شود و ما در این زمینه مشکلی نداریم.
آن چیزی که وظیفه ما است، تأمین کالاست، آن چیزی که وظیفه نظام حکمرانی است، این است که قدرت خرید مردم را تقویت کند، اگر چنین اتفاقی نیفتاده ما نمیتوانیم ناکارآمدی را بر گردن تولیدکننده بگذاریم و او را متهم به گرانفروشی کنیم.
مجری: آیا نرخ ۱۰ قلم کالا در سامانه ۱۲۴ بارگزاری شده است؟
سید داود موسوی معاون سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان: با توجه به طرح مردمی سازی یارانهها و افزایش حقوق و دستمزد جدول ۱۰ قلم از محصولات لبنی در سامانه بارگزاری شده است. با طرح مردمی سازی یارانهها ۴ قلم کالا مشمول قیمت گذاری شد، اما به دلیل تغییرات قیمتی که اتفاق میافتد، قرار شد ۶ قلم کالای دیگر مشمول قیمتگذاری شود که این ۱۰ قلم کالا را روی سامانه بارگزاری کردیم و مبنای عمل هم همین است. بر اساس قانون انتزاع کار ابلاغ در اختیار وزارت جهاد کشاورزی است.
مجری: علت رعایت نشدن قیمتهای مصوب در بازار چیست؟
محمد اسفنانی، سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی: علت اینکه قیمت مصوب کالاها رعایت نمیشود، بخشی در مرکز تولید کالا دچار مشکل است که افزایش قیمت و قانون مربوط را رعایت نکردند و بخشی در سطح بازار ممکن است گران فروشی رخ داده باشد که بهدلیل درج قیمت تولید و مصرف، گران فروشی در سطح عرضه بهندرت رخ میدهد، اما اگر گران فروشی رخ دهد، برخورد میشود.
هماکنون سه کارخانه تولید مواد لبنی به دلیل عدم رعایت قیمت مصوب، یک کارخانه ۳۶ میلیارد تومان، یک کارخانه ۱۶ میلیارد تومان و سومین کارخانه ۸۳۲ میلیون تومان جریمه و مکلف به درج قیمت واقعی شدند.
مجری: آیا این جرایم بازدارنده است؟
اسفنانی: بنابر مصوبهای که سران قوا تصویب کردند، میزان جریمه را ۵ برابر افزایش دادند که نتیجه اثر بخشی آن را در آینده خواهیم دید.