به احساس صدای زنگ زدن گوش وزوز گوش گفته میشود. این وضعیت شایع اغلب حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از مردم را تحت تاثیر قرار میدهد.
اگرچه وزوز گوش آزاردهنده است ولی معمولا نشانه وضعیت جدی نیست. با این که وزوز گوش با افزایش سن تشدید می شود، بسیاری از افراد می توانند از طریق درمان آن را بهبود بخشند. گاهی درمان بیماری زمینه ای موثر است. سایر روش های درمان باعث کاهش یا از بین رفتن صدا می شود به طوری که فرد کمتر متوجه وزوز خواهد شد.
علائم وزوز گوش
در این وضعیت زمانی که هیچ صدای خارجی وجود ندارد، فرد احساس می کند صدا می شنود. علائم وزوز گوش شامل شنیدن این نوع صداهای کاذب در گوش است:
زنگ- ویبره- غرش- کلیک- فشفش- زمزمه
درجه صدای خیالی از غرش آرام تا صدای بلند متغیر است و ممکن است فرد صدا را در یک یا هر دو گوش بشنود. در بعضی از موارد، صدا آنقدر بلند است که در توانایی تمرکز یا شنیدن صداهای بیرونی اختلال ایجاد می کند. ممکن است وزوز گوش همیشگی باشد یا عود و فروکش کند.
وزوز گوش دو نوع دارد:
۱. وزوز ذهنی: وزوزی که فقط خود فرد می شنود و شایعترین نوع وزوز گوش است. ممکن است در اثر بروز مشکل در گوش خارجی، میانی یا داخلی رخ دهد. همچنین اگر اعصاب شنوایی یا بخشی از مغز که سیگنال های عصبی را به عنوان صدا تفسیر می کند (مسیر شنوایی) دچار مشکل شود، این عارضه رخ می دهد.
۲. وزوز عینی: در این حالت، وقتی پزشک متخصص گوش و حلق و بینی شما را معاینه می کند، او هم میتواند صدای وزوز را بشنود. این نوع نادر وزوز گوش در اثر اختلال در عروق، بروز مشکل در استخوان گوش میانی یا انقباضات عضلانی رخ میدهد.
علل وزوز گوش
تعدادی از بیماری ها منجر به بروز وزوز گوش یا تشدید آن می شوند. در بسیاری از موارد، علت دقیق قابل تشخیص نیست.
یکی از علت های شایع بروز وزوز گوش آسیب به سلول موی گوش میانی است. موهای کوچک و ظریف گوش میانی متناسب با فشار موج صدا حرکت میکنند. این حرکت باعث تحریک سلول ها برای فرستادن سیگنال الکتریکی از عصب شنوایی به مغز می شود. مغز این سیگنال را به عنوان صدا می شناسد. اگر موهای گوش میانی خم شود یا بشکند، سیگنال الکتریکی را به صورت تصادفی به مغز می فرستد و باعث وزوز گوش می شود.
ازجمله دیگر عوامل بروز وزوز گوش می توان به اختلال شنوایی، بیماری های مزمن و آسیب یا مشکلاتی که روی اعصاب گوش یا مرکز شنوایی مغز تاثیر میگذارد اشاره کرد.
علل شایع وزوز گوش
وزوز گوش در بسیاری از افراد به دلایل زیر رخ می دهد:
از دست دادن شنوایی به خاطر بالا رفتن سن: شنوایی بسیاری از افراد با افزایش سن، معمولا از ۶۰ سالگی، ضعیف می شود. از دست دادن شنوایی می تواند منجر به بروز وزوز گوش شود. اصطلاح پزشکی این نوع ناشنوایی پیرگوشی است.
قرار گرفتن در معرض صدای بلند: صداهای بلند مانند صدای تجهیزات سنگین، اره برقی و سلاح های گرم از جمله عوامل شایع در بروز ناشنوایی هستند. دستگاه های موسیقی قابل حمل، مانند MP3 پلیر یا iPod، نیز اگر در طولانی مدت با صدای بلند از آن ها استفاده شود باعث از دست دادن شنوایی می شوند. اگر فرد در کوتاهمدت در معرض صدای بلند قرار بگیرد، مثلا در کنسرت حضور داشته باشد، و دچار وزوز گوش شود، معمولا زود خوب می شود. قرار گرفتن کوتاه و بلندمدت در معرض صدای بلند می تواند برای همیشه
انسداد جرم گوش: جرم گوش با گیر انداختن گردوخاک و کند کردن رشد باکتری از مجرای گوش محافظت میکند. اگر مقدار زیادی از جرم گوش جمع شود، تمیز شدن آن به صورت طبیعی مشکل می شود درنتیجه شنوایی فرد مختل می شود یا پرده ی گوش آسیب میبیند که وزوز گوش را به دنبال دارد.
تغییرات استخوان گوش: خشک شدن استخوان های گوش میانی (اتواسکلرز) روی شنوایی تاثیر می گذارد و منجر به وزوز گوش می شود. معمولا این وضعیت، که در اثر رشد غیرعادی استخوان رخ می دهد، ارثی است.
عوارض وزوز گوش
وزوز گوش تاثیر چشمگیری روی کیفیت زندگی افراد می گذارد. اگرچه این وضعیت از فردی به فرد دیگر متفاوت است، درصورت ابتلا به وزوز گوش ممکن است عوارض زیر را نیز تجربه کنید:
خستگی مفرط- استرس- اختلال خواب- اختلال تمرکز- اختلال حافظه- افسردگی
اضطراب و کج خلقی
شاید درمان این مشکلات فرعی مستقیما روی وزوز گوش تاثیر نگذارد اما به احساس بهتر فرد کمک می کند.
درمان وزوز گوش
درمان این عارضه به علت ایجاد آن بستگی دارد. اگر علت آن یک بیماری زمینهای باشد، باید برای درمان آن بیماری اقدامات لازم انجام شود. پزشک ممکن است هر یک از موارد زیر را برای درمان توصیه کند.
شستشوی گوش: با حذف جرم گوش انسداد برطرفشده و ممکن است، صدای وزوز از بین برود.
درمان بیماری عروق خونی: اگر علت وزوز شرایط نامناسب عروق خونی باشد، ممکن است به دارو، جراحی یا روشهای درمانی دیگر نیاز باشد.
سمعک: اگر علت این مشکل کمشنوایی ناشی از سروصدا یا افزایش سن باشد، استفاده از سمعک به بهبود شنوایی کمک میکند.
تغییر دارو: اگر علت وزوز عوارض ناشی از مصرف داروی خاصی باشد، پزشک داروی دیگری جایگزین کرده یا مصرف آن را کاهش میدهد.
درمانهای دیگری نیز وجود دارند که علائم این عارضه را کاهش میدهند. پزشک ممکن است از یک دستگاه الکترونیکی برای سرکوب صدا استفاده کند. این دستگاهها عبارتند از:
ماشین نویز سفید: این نوع دستگاه اغلب صدایی مانند بارش باران یا امواج اقیانوس تولید میکند و باعث کاهش وزوز میشود. از دستگاه نویز سفید با بلندگوهای بالشی میتوان هنگام خواب استفاده کرد. وسایلی مانند پنکه، رطوبتگیر و تهویه هوا در اتاق صدای سفید تولید میکنند و برای کاهش وزوز موثر هستند.
دستگاه پوششدهنده: این نوع دستگاه شبیه به سمعک است و داخل گوش قرار میگیرد. صدای سفید مداوم بهصورت کمرنگ تولید میکند.