نماینده آبادان در مجلس عملکرد خانه ملت در محروميت زدايي ورزشي از مناطق کمتر برخوردار کشور را تشريح کرد.
رادیو ورزش/ برنامه همیشه باورزش
سید مجتبی محفوظی / نماینده مردم آبادان در مجلس
مجری : بحث ما در مورد مناطق محروم و کم برخوردار در کشورمان است و سهمی که در ورزش سطح اول ایران دارند و اگر قرار است تیمهایی در قالب لیگ های اول حاضر باشند چقدر مناطق محروم و کمبرخوردار سهم دارند.
از طرفی دو دیدگاه اینجا وجود دارد؛ گروه اول اعتقاد دارند از گذشته تا امروز آنگونه که باید اتفاق میافتاد حمایت از این مناطق اتفاق نیافتاده و در یک شرایط ناعادلانه، بخش قابل توجهی از امکانات به سمت مناطق دیگر رفته است و یک سری از مناطق با داشتن سهم قابل توجهی از استعدادها آن هم استعدادهای بالقوه نتوانستند به حق واقعیشان برسند و گروه دیگر اعتقاد دارند که نه، راه باید مسیر خودش را طی کند و اگر واقعاً استانها و مناطقی هستند که این توانایی را دارند باید خودشان از دل همان منطقه شرایط و زمینه ها را از سطوح پایین تر آغاز کنند تا به جایی برسند که به حق واقعیشان دست پیدا کنند.
نظر و دیدگاه شما در این خصوص چیست؟
مهمان : باید بگویم که حق گفتنی است و نمیشود ما برای گفتن حق تعارف کنیم .دیدگاه بنده دیدگاه مجموعه گروه اول است که شما به آن اشاره کردید، مناطق محروم و کمتر توسعه یافته اسمش رویش است و این ها محروم هستند. محرومیت از دیدگاه و زوایایی که دولتهای متوالی و پی در پی باید به این ها توجه ویژه ای می کردند ولی متاسفانه آنگونه که باید و شاید به این ها توجه نشده است و اینها مورد کم لطفی قرار گرفتند و همچنان در محرومیت عقب افتادگی در بخشهای گوناگون از جمله در بخش ورزشی باقی مانده اند.
قطعاً با گروه دوم هم مخالف هستیم و باید به آنها نگاه ویژهای شود و از حالت محرومیت خارج شوند و به سطح متوسط کشوری از هر حیث برسند و انشاالله ما باید هم در مجلس به این سمت حرکت کنیم و هم دولت که مجری قوانینی است که ما در مجلس شورای اسلامی مصوب می کنیم.
کارشناس: چه اقدامات خاصی علاقه مندان به ورزش در بین نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی قرار است صورت بگیرد در این روزهایی که موضوع برنامه هفتم توسعه مطرح میشود و تا چه اندازه به اعتقاد جنابعالی قوی دیدن موضوع ورزش در این برنامه می تواند به حل مشکلاتی که یکی از آنها را به درستی اشاره فرمودید کمک کند؟
مهمان: ما در مجلس یازدهم و هم در کمیسیون فرهنگی مجلس که بنده عضو ان هستم در بحث نگاه ویژه و معطوف کردن نگاه سایرین به حوزه ورزش، اقدامات بسزایی صورت گرفته است.
ما و همکاران عزیزمان در کمیسیون فرهنگی مجلس طی سال ۱۴۰۰ و سال ۱۴۰۱ در فصل بودجه ریزی چه در بودجه سال ۱۴۰۰ و چه در بودجه سال ۱۴۰۱ در هر سال بودجه ورزش را به بیش از دو برابر افزایش دادیم یعنی اگر شما بفرض هزار تومان در سال ۹۹ بود در سال ۱۴۰۰ به دو هزار رساندیم و در ۴۰۱ به چهار رساندیم یعنی در دو سال به ۴ برابر رساندیم و این اهمیت ویژه که کمیسیون فرهنگی در مجلس یازدهم نسبت به ورزش دارد و اهتمام ورزیده و بودجه را دوبرابر کرده برای ورزش، طی دو سال و اطلاع دارید که بودجه را اساساً دولت میبندد و لایحه بودجه را تقدیم مجلس می کند با این حال ما الحمدلله طی دو سال، هر سال بودجه ورزش را دوبرابر کردیم با پیگیری ها و تلاش های متعدد و فراوان و وقت گذاشتن توانستیم به این مهم دست پیدا کنیم .
کارشناس: در رابطه با بحث تدوین و تصویب برنامه هفتم توسعه اگر بفرمایید تا چه اندازه قوی دیدن موضوع ورزش و تقویت ارکان ورزش در این برنامه می تواند به تغییر شرایط ورزش کشور کمک کند؟ حالا ما در برنامه چهارم آنچه که دیده بودیم این بود که در نهایت ورزش حرفه ای ما به بخش خصوصی واگذار شود و به هرحال برنامه چهارم توسعه با اینکه در حوزه ورزش خیلی قوی نوشته شده بود متاسفانه به دلایلی اجرایی نشد .
چقدر ضرورت دارد که این برنامه هفتم هم به لحاظ مباحث کارشناسی و از منظر توسعه ورزش، خیلی قوی توسط دولت دیده شود و چه کارهایی را مجلس و به صورت مشخص وزارت ورزش و جوانان در این خصوص می توانند انجام دهند؟
مهمان: همانگونه که ما تا این سطح اهمیت دادیم در کمیسیون فرهنگی مجلس شورای یازدهم نسبت به بودجه ورزش و توانستیم تا این سطح ارتقا دهیم اعداد و ارقام بودجه را ارتقا دهیم که کاری بسیار سخت و طاقت فرسا است، عزیزانی که دستی بر آتش دارند و می دانند بودجه به چه صورت در مجلس به تصویب میرسد قطعاً میدانند بنده چه می گویم کار سختی بوده و این نشان از اهمیت دادن کمیسیون فرهنگی مجلس یازدهم به مقوله ورزش و نگاه ویژه اعضای محترم کمیسیون فرهنگی است بنابراین سزاوارتر است که قطعاً در برنامه توسعه هفتم هم ما این نگاه را خواهیم داشت و قطعاً ما بسیار دلسوزانه و تا آنجایی که در توان است به صورت کارشناسانه موضوع اهمیت دادن به ورزش، توسعه ورزش ،ارتقا ورزش و از همه مهمتر داشتن برنامه ای مدون و به دور از توهمات و بسیار اجرایی انشاالله در برنامه هفتم ارائه خواهیم کرد.
کارشناس: چیزی که الان در حال حاضر در قوانین داریم بر اساس تبصره ۲ از ماده ۹۴ در حال حاضر پرداخت وجه به ورزش حرفه ای ممنوع است که در واقع این ورزش حرفه ای تعریفش لیگ برتریها محسوب میشود یعنی لیگ یک و سایر لیگ های فوتبال در زمره قهرمانی و مشمول این ماده قانونی نیستند یعنی عملاً در واقع می شود برای لیگ یک و دیگر لیگ ها هزینه کرد و دولت پای کار بیاید و حمایت مادی خودش را از آنها انجام دهد. چقدر فکر میکنید در حال حاضر این اتفاق افتاده است و آن هم در شرایطی که ما میدانیم بخش قابل توجهی از تیم های لیگ های برتری ما وابستگی به صورت مستقیم و غیر مستقیم دارند و مورد حمایت مادی از طرف دولت قرار می گیرند و می توانیم اشاره کنیم به تیم های صنعتی و حتی استقلال و پرسپولیس که به شکلی زیر مجموعه وزارت ورزش و مورد حمایت وزارت ورزش هستند و وقتی به گذشته نگاه میکنیم میبینیم وزارتخانههای دیگر هم اگر لازم بوده حمایت کردند و خیلی هم دوستان ابایی از بیان این موضوع و حمایت های مادی و اقتصادی نداشتند .
چقدر فکر میکنید میشود از این خلاء قانونی یا فرصتی که به وجود میآید استفاده کرد برای اینکه تیمهایی در ردههای دیگر به غیر از لیگ برتر را هم حمایت کنیم؟
میهمان :بنده معتقدم این بند در این ماده مقداری ظالمانه و تصویب چنین بندی خطا بوده یک ظلم و اجحاف واضح است اینکه شما تیم دولتی داشته باشید در لیگ برتر و بعد آنها را از پرداخت بودجه محروم کنید . پس این تیم چگونه باید سرپا بایستد و به چه شکل باید بتواند مسائل خودش را پیش ببرد بدون هزینه و این یک ظلم واضح است که گریبانگیر ما شده است و تیم شهر ما صنعت نفت آبادان تیم معروفی است و دیگر تیم نفتی ما در استان خوزستان تیم نفت مسجدسلیمان به این معضل جدی برخورد کردیم و ما هر ساله برای تامین بودجه مورد نیاز هم وقت زیادی را مصرف می کنیم و هم هزینه می دهد تیم چون پولی که باید در ابتدای کار و قبل از آغاز لیگ ما بتوانیم واریز کنیم به حساب باشگاه که بتوانند هم بحث نقل و انتقالات و خرید ها را انجام دهند و هم بحث ریکاوری ها و آماده سازی های تیم را انجام دهند ولی متاسفانه وقتی پول اواسط لیگ به حساب آنها واریز می شود قطعاً نمیتوانند سرپا بمانند و ما میبینیم دو تیم نفتی که بسیار ریشه دار هستند و فوتبال در کشور مال خوزستان و آبادان و مسجدسلیمان است و اینجا خاستگاه فوتبال است.
تیم صنعت نفت آبادان قریب ۳۶ بازیکن به تیم ملی ارائه داده در طی این سالها آن هم ۳۶ بازیکن که همه بسیار به نام و تاثیر گذار در تیم ملی کشورمان بودند و سزاوار نیست و بنده آن بند و تبصره آن ماده را خطا می دانم و در برنامه هفتم سعی میکنیم حذف کنیم هرچند کار ساده ای نیست و قریب به ۲۹۰ نفر نماینده باید رای دهند و ما انشاالله دفاع خواهیم کرد و امیدواریم بتوانیم قدم مثبتی را برداریم .
کارشناس: با توجه به اینکه یک حرکتی انجام شده مبنی بر اینکه تیم های مس مسجد سلیمان و صنعت نفت آبادان بتوانند مانند تیم های دیگری که به صورت غیر مستقیم از منابع دولتی استفاده میکنند و به حیات خود در لیگ برتر فوتبال ادامه می دهند، نمایندگان محترم مجلس در این استان و کسانی که هم فکر آنها هستند قرار است این بحث را چگونه دنبال کنند و خود شما تا چه اندازه امیدوار هستید این حرکتی که انجام شده به نتیجه برسد؟
مهمان: ما خواهان این هستیم که نتیجه مطلوب به دست بیاید و تمام تلاشمان را معطوف این موضوع خواهیم کرد، منتها تا چند درصد بتوانیم موفق باشیم واقعا قابل پیش بینی نیست ، به هر حال رای گیری است و ما تلاشمان را میکنیم.