سفیر اسبق ایران در ترکمنستان گفت: پیش بینی میشود در صورت حل مشکل گاز، تا پایان سال مبادلات تجاری با ترکمنستان حداقل ۲ برابر افزایش پیدا کند.
فرقانی سیاستهای دولت گذشته و بدهی مالی گازی ایران به ترکمنستان را مهمترین علت افت شدید روابط اقتصادی دو کشور در ۱۰ سال اخیر دانست و افزود: با توجه به اینکه ما در حال پرداخت بدهی هستیم، پیش بینی میشود در صورت حل مشکل گاز مبادلات تجاری حداقل ۲ برابر افزایش پیدا کند. افزون بر این با توجه به اقدام دولت ترکمنستان در باز کردن مسیر ترانزیت، پیش بینی میشود روند تجارت میان دو کشور افزایش قابل توجه پیدا کند.
سفیر اسبق کشورمان مواد خام پتروشیمی، فرآوردههای سوختی مانند بنزین و گازوئیل، نهادههای دامی و کنجاله را مهمترین واردات از ترکمنستان برشمرد و گفت: کالاهای صادراتی از ایران نیز عمدتا کالاهای مصرفی هستند که مهمترین آنها مواد خوراکی، مصالح ساختمانی از جمله میلگرد، تیرآهن، سیمان و کاشی، و میوه جات و سبزیجات است.
فرقانی همچنین گفت: در ۱۰ سال گذشته عدم پرداخت مطالبات گازی از طرف ایران سبب شد ترکمنستان در زمینه ترانزیت و عبور و مرور کامیونها محدودیتهایی ایجاد کند و پس از آن نیز به خاطر کرونا این مسیر به کلی بسته شد.
سفیر اسبق ایران اراده دو کشور را برای گسترش روابط تجاری خوب توصیف کرد و افزود: هم دولت جدید ایران نگاه خوبی به کشورهای همسایه دارد و هم دولت جدید ترکمنستان دولتی جوان و تازه نفس است. نوع سفرهای مسئولان دو کشور طی ۷، ۸ ماه گذشته و توافقهای اخیر از جمله توافق سوآپ گازی نشان میدهد دو دولت اراده لازم را برای از سرگیری و پیشبرد سریع روابط اقتصادی و از میان برداشتن مشکلات پیش رو دارند. علاوه بر این، اقدام سردار بردی محمداف، رئیس جمهور جدید ترکمنستان، در انتخاب ایران به عنوان نخستین مقصد سفر خارجی خود بیانگر عزم و اراده مسئولان دو کشور برای حل مشکلات و ریل گذاری روابط خوب است. بر این اساس شاهد اوج گیری قابل توجه روابط اقتصادی دو کشور و نیز روابط با دیگر کشورهای آسیای مرکزی خواهیم بود؛ زیرا ترکمنستان می تواند دروازه ورود ما به آسیای مرکزی باشد.
سفیر اسبق کشورمان در ترکمنستان از بخش خصوصی خواست باور کند سیاستهای دولت جدید در جهت تقویت این بخش است و همچنین از تجربیات سه دهه خود استفاده کند.
فرقانی در پایان این گفتگو تاکید کرد بهترین بستر تجارت خارجی که تحریمها تاثیری بر آن ندارد، در درجه نخست کشورهای همسایه و پس از آن کشورهای آسیای مرکزی است و با همکاری و هماهنگی هرچه بیشتر با دستگاه دیپلماسی میتوانیم سهم بسیار خوب و درخور کشور و ملت در اقتصاد این دو جمهوری داشته باشیم.