بازی کردن برای کودکان امری مهم و جدی است. کودکان با بازی کردن راههای ارتباط با دیگران را میآموزند.
بازی کردن بر سلامت جسم کودکان موثر است
بازی برای کودکان همانند ورزش است. جست و خیزهای کودکی و حرکتهای مختلفی مانند دویدن و پریدن موجب سلامتی جسم آنان میشود. کودک با بازی کردن، مهارتهایی مانند حفظ تعادل و انعطاف پذیری را میآموزد. این مهارتها در آینده کودک نقش مهمی را ایفا میکنند. بازی کردن کودکان در فضای باز موجب میشود که آنها از فواید نور خورشید نیز بهرهمند شوند. نور خورشید برای استخوان سازی و افزایش سیستم ایمنی بدن لازم و ضروری است.
علاوه بر فوایدی که ذکر کردیم، بازی کردن دارای مزیتهای دیگری همچون بهبود عملکرد ریه و قلب و افزایش قدرت عضلانی است. بازی کودک همچنین از دیابت، چاقی و کلسترول بالای او جلوگیری میکند. فرزند شما با بازیهای جسمانی میتواند در برابر بیماریهای مزمنی مانند آسم نیز مقاوم شود.
سلامت ذهنی و تقویت هوش هیجانی
طبق تحقیقات انجام شده، میزان بازی موشها در رشد مغزی آنها موثر است و همینطور ثابت شده است که بازی با میزان رشد مغزی کودک ارتباط مستقیمی دارد. بازیها به خصوص روی مخچه مغز که وظیفه کنترل حرکت بدن را برعهده دارد، تأثیرگذارند. به طور کلی بازیها نقش مهمی بر شکل گیری یک مغز بالغ و بهینه کردن کنترل عضلات دارد. بازی کردن بین کودک و والدین به دلیل مکالماتی که بین آنها صورت میگیرد، موجب تقویت اتصالات عصبی در بخشهای مختلف مغز برای یادگیری زبان حیاتی میشود.
موقعیتهایی که در بازیهای کودکان پیش میآید، موجب بالا رفتن هوش هیجانی آنها میشود. به عنوان مثال کودکی در حال چیدن اسباب بازیها روی یکدیگر است و کودکی دیگر آنها را به هم میریزد. عکس العمل کودک در برابر این اتفاق در همه کودکان یکسان نیست. همین چالش کودک آسیب دیده، موجب تقویت هوش هیجانی او میشود. بازیهای کودکان علاوه بر افزایش هوش هیجانی، موجب تقویت اعتماد به نفس و انعطاف پذیری آنان نیز میشود. آنان از طریق این بازیها زندگی کردن و تعامل با دیگران را میآموزند.
بازی کردن و ایجاد روابط سالم با والدین و کودکان
روابطی که بین فرزند و والدین در هنگام بازی تشکیل میشود، به والدین میآموزد که چگونه با فرزند خود ارتباط موثرتری داشته باشند و زمینه راهنماییهای لازم را فراهم آورند. کودک میآموزد که برای پدر و مادر خود مهم و ارزشمند است.
با بازی کردن هوش هیجانی افزایش یافته که منجر به روابط دوستانه با دیگران میشود. روابط دوستانه با پدر و مادر و کودکان هم سن و سال، در شکل گیری شخصیت کودک بسیار موثر است. دوستیهای کودکانه موجب بهبود روابط اجتماعی و عاطفی شده و به ترویج حس مالکیت آنها کمک میکند. در صورتی که روابط دوستانه بین بزرگسالان به وجود آورنده یک شبکه پشتیبانی محکم است که منجر به کاهش استرس میشود.
همکاری کردن با دیگران و تقویت مهارت حل مساله
بازی کودکان موجب آموختن مهارتهای لازم در همکاری بین یکدیگر است. آنان همانند بزرگسالان از قوانین و مقررات تبعیت نکرده و برای رسیدن به اهداف متقابل تلاش میکنند. کودک همکاری با دیگران را از طریق بازی کردن میآموزد.
توانایی حل مساله از راه بازی آموخته میشود. او در طول بازی میآموزد که چگونه و از چه راههایی میتوان به حل مساله اقدام کرد. قدرت خلاقیت او تقویت شده و در آینده به او کمک میآید.
کاهش استرس با بازی کردن
رویدادهای استرس زای کودکان با بازی کردن آنها کنترل میشوند. کودکان با بازی کردن میتوانند استرسهای زندگی ماشینی امروزی را در وجود خود کاهش دهند. اگر چه تکنیکهایی مانند مدیتیشن برای اضطرابهای افراد بزرگسال خوب است، ولی بازی کردن هم نقش مهمی دارد.
بازی کردن بر جسم و روح کودکان تأثیر به سزایی دارد. بازیهای جسمانی موجب تقویت کارهای جسمانی از قبیل حفظ تعادل و مهارتهای حرکتی میشود. از طرف دیگر بازی کردن کودکان، افزایش اعتماد به نفس، حس همکاری، ایجاد روابط دوستانه، افزایش هوش هیجانی و تقویت مهارت حل مسأله را به همراه میآورد.