وقوع خشکسالیهای بی سابقه در سالهای گذشته سبب وارد شدن خسارتهای سنگین به کشاورزی و کشاورزان استان خوزستان شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، خوزستان جزو استانهای پرآب کشور در سالهای گذشته محسوب میشد و کشاورزی و دامداری یکی از شغلهای اصلی ساکنان روستاهای این استان بود.
در ۲ سال اخیر با کاهش بارندگیها در کشور و خوزستان و بالادست سدها، سبب کاهش ورودی آب به سدهای استان شده است، بطوریکه زنگ خطر کم آبی به صدا درآمد.
با توجه به وضعیت نامناسب بارندگی ها، ناگزیر طرح محدودیت و ممنوعیت کشت محصولات تابستانه در خوزستان و سایر استانهایی که با بحران آب مواجه هستند، اجرایی شده است.
البته باید توجه داشت که در خوزستان گاومیش پرورش داده میشود و حیات این حیوان به آب وابسته است، بطوریکه پارسال به دلیل وقوع بحران آبی در استان، تعداد زیادی از این دامها تلف شدند و خسارت زیادی بر دامداران تحمیل شد، به همین امسال طرحهایی از جمله ساخت استخر و نصب و راه اندازی مه پاش برای حفظ جان این حیوان در دستور کار قرار گرفت و هم اکنون در حال اجرا است.
خشکسالی بی سابقه و کمبود آب در خوزستان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه استانی خوزستان گفت: امسال به دلیل خشکسالی ناشی از کاهش بی سابقه بارندگیها در استان و کشور، شاهد کمبود آب در سدها هستیم.
خدارحم امیری زاده افزود: کاهش چشمگیر ورودی سدها و ذخیره آب در آنها، کشاورزی و دامداری در حوضههای آبریز کارون، مارون، دز و کرخه را با مشکل مواجه کرده است.
ممنوعیت کشت همه محصولات در حوضه آبریز کرخه
وی با بیان اینکه این اتفاق سبب شده در حوضه سد کرخه ممنوعیت همه کشتهای تابستانه اعمال شود، ادامه داد: در سایر حوزههای آبریز نیز محدودیت کشت برخی محصولات کشاورزی اعمال شده است.
امیری زاده میگوید: براساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی و شورای تامین خوزستان، کشت برنج در سراسر کشور و استان ما به جز ۳ استانی شمالی کشور ممنوع شده است.
تدوین برنامههای کشت براساس میزان رهاسازی آب
این مقام مسئول با اشاره به کمبود منابع آب که وجود دارد، اضافه کرد: براساس میزان آبی که سازمان برق توانست برای کشت محصولات در خوزستان رهاسازی کند، سطح زیر کشت و الگوی کشت را برای مناطق مختلف حوضههای آبریز تدوین و برش شهرستانی و منطقهای اعمال کردیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با بیان اینکه برای مناطقی که محدودیت کشت وجود دارد، محصولات کم آببَر و متناسب با میزان آبی که در اختیار این سازمان قرار میگیرد، مشخص اعلام شده است، گفت:، اما در حوضه کرخه امکان کشت هیچ محصولی وجود ندارد و بزرگان طوایف به همراه مسئولان آخرین وضعیت سد را مشاهده کردند و در جریان بحران آبی این سد قرار گرفتند.
امیری زاده افزود: آبی که در سد کرخه وجود دارد، فقط برای تامین آب آشامیدنی و دامها و همچنین کشتهای دائمی در باغها قابل استفاده است.
پیگیری جبران خسارت کشاورزان از وزارتخانههای مربوط
وی درخصوص راهکارهای اندیشیده شده برای جبران خسارت کشاورزانی که با ممنوعیت کشت مواجه هستند، ادامه داد: در ماههای گذشته با محوریت استاندار ویژه خوزستان و مجموعه عواملی که درگیر موضوع ممنوعیت و محدودیت کشت هستند، جلسههای کارشناسانه با حضور نهادهای نظارتی برگزار شد.
به گفته امیری زاده؛ پس از جلسههای متعدد و بررسیهای دقیق، برنامه ریزیهایی برای پیشنهادها و ارائه بستههای حمایتی تدوین و برای وزارت کشور، وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی و سایر دستگاههای اجرایی مربوط با امضای استاندار خوزستان ارسال شد.
بیشتر بخوانید: از ممنوعیت کشت در حوضه کرخه تا جبران خسارتها + فیلم
وی میگوید: جبران خسارت کشاورزان و بحث ممنوعیت کشت موضوعی نیست که به دست یک نهاد حل شود، به همین دلیل با پیگیریها و مکاتبههای انجام شده، با محوریت صادق خلیلیان، استاندار ویژه خوزستان، نامههایی ارسال شده و منتظر اعلام نتیجه از سوی این وزارتخانهها هستیم.
حمایت وزارت جهاد کشاورزی و نیرو از حوزه دامداری
خدارحم امیری زاده با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو در بخش دامداری و نصب و راه اندازی مه پاشها را تقبل کرده اند و در حال اجرا است، گفت: ساخت استخر برای شنای گاومیشها در حال انجام است و حدود ۹۰ درصد از عملیات اجرا شده و پیش بینی میشود در روزهای آینده ساخت این سازهها به پایان برسد.
این مقام مسئول ادامه داد: در زمینه بیمه دامها نیز پیشرفت خوبی را شاهد هستیم، بطوریکه تاکنون حدود ۶۰ درصد از این طرح پیشروی کرده است، ضمن اینکه در سایر موارد براساس دستورهایی که از مرکز دریافت کرده ایم، اقدامات خوبی انجام شده و در حال انجام است.
وی درخصوص حمایت از زراعت در خوزستان عنوان کرد: فرایندهای ویژه در این رابطه نیز در حال سپری شدن است.
حمایت از کشاورزان چگونه انجام میشود؟
امیری زاده با اشاره به برآوردهای انجام شده برای جبران خسارتها با هماهنگی استاندار خوزستان گفت: خسارتها به مرکز اعلام و آمارها ارسال شده است و پس از اعلام اعتبارها، شیوه نامههایی وجود دارد که جبرانها براساس میزان سطح زیر کشت و خسارتهای وارده به کشاورزان تدوین و اجرایی میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان میگوید: علاوه بر جبران خسارتها، پیشنهاد اعطای تسهیلات کم بهره برای کشاورزان مطرح شده است، ولی باید منتظر اعلام موافقت و میزان بودجهای که از سوی هیئت دولت، وزارتخانهها و سازمان بودجه و برنامه در این زمینه در نظر گرفته میشود، باشیم.
وی پیگیری مشکلات کشاورزان و دامداران و جبران خسارتهای فعالان این حوزهها را دغدغه سازمان جهاد کشاورزی و دستگاههای مرتبط عنوان کرد و افزود: به محض ابلاغ اعتبارها، برنامه ریزیها انجام و اجرایی خواهند شد.
اجرای طرح امهال در بازپرداخت تسهیلات بانکی
خدارحم امیری زاده به اجرای طرح امهال در بازپرداخت تسهیلات بانکی برای کشاورزان و دامداران اشاره و اضافه کرد: تنها تسهیلاتی که برای سیلاب سال ۱۳۹۸ اعطا شد به دلیل قرض الحسنه بودن، مشمول امهال نمیشود و در صورتیکه تسهیلاتی بجز قرض الحسنه دریافت کرده اند و بانکها از قانون امهال تبعیت نمیکنند، اطلاع دهند تا پیگیری شود.
وی میگوید: در بستههای حمایتی پیشنهادی به دولت، امهال بازپرداخت تسهیلات و همچنین اعطای تسهیلات کم بهره لحاظ شده است.
پیگیری ۵۱ میلیارد تومان مطالبه کشاورزان آسیب دیده از سیل ۹۸
امیری زاده درخصوص آخرین وضعیت پرداخت خسارت کشاورزان آسیب دیده از سیلاب سال ۱۳۹۸ گفت: پیگیریهای مستمر برای دریافت مطالبههای کشاورزان ادامه دارد تا بتوانیم ۷ درصد باقیمانده که معادل ۵۱ میلیارد تومان است را دریافت و به کشاورزان پرداخت کنیم.
این مقام مسئول درخصوص سهمیه بندی آب به صورت یک هفته درمیان و دریافت کامل آببها از کشاورزان گفت: این موضوع مربوط به سازمان آب و برق خوزستان است، کشاورزان نیز از طریق مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان محل فعالیت خود اقدام کنند و ما به نوبه خود این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
رئیس جهاد کشاورزی خوزستان اظهار کرد: معرفی الگوی کشت به کشاورزان براساس وضعیت منطقه و سهمیه آب انجام میشود، اگرچه کشت برنج سودآور است، ولی باتوجه به خشکسالی و ابلاغ و اعمال ممنوعیتها و محدودیت ها، نمیتوان متناسب با خواسته کشاورزان اجازه کشت دهیم.
ستاد اجرایی فرمان امام خمینی، خریدار ماش و کنجد کشاورزان
خدارحم امیری زاده افزود: بنابراین نباید توقع داشته باشیم که به دلیل ممنوعیتها و محدودیتهایی که ایجاد میشود، کشت پیشنهادی نیز همانند کشت قبلی درآمدزا و سودآور باشد، زیرا کشتها متفاوت هستند.
وی به انعقاد تفاهم نامه با ستاد اجرایی فرمان امام خمینی اشاره کرد و ادامه داد: براساس این توافق، کنجد و ماش که به عنوان محصولات جایگزین انتخاب شده اند، به صورت تضمینی از کشاورزان خریداری خواهند شد.
امیری زاده با اشاره به تعدیل قیمت کودهای شیمیایی و کاهش قیمت آنها از حدود ۵۰۰ هزار تومان به حدود ۳۰۰ هزار تومان، تصریح کرد: ضمن اینکه به سازمان آب و برق خوزستان پیشنهاد دادیم که کشاورزانی که در مصرف آب صرفه جویی میکنند، آب بها دریافت نکنند و این موضوع در حال بررسی است.