رئیس سازمان علمی- فرهنگی آستان قدس رضوی در برنامه «در انتهای الوند» گفت: مقام معظم رهبری بزرگترین واقف نسخ خطی کتابخانه و موزه آستان قدس رضوی است.
مجری: از فعالیت هایتان در این ایام بفرمایید و چه مراسمهایی برگزار خواهد شد؟
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در پاسخ به این سوال با اشاره به شعار سال (سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین) و ملقب بودن امام رضا (ع) به «عالم آل محمد (ص)» گفت: در دهه کرامت امسال باید توجه یژهای به علم و فناوری و فعالیتهای دانش بنیان داشته باشیم. همچنین با توجه به همزمانی دهه کرامت و سالگرد رحلت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، ما شعار «خدمت کریمانه و جهاد عالمانه» را برای دهه کرامت انتخاب کردیم تا به این ترتیب هم به بحث شعار سال و تأکید بر تلاشهای دانش بنیان، هم جایگاه امام رضا (ع) بعنوان عالم آل محمد و هم به بحث جهاد تبیین بیشتر توجه شود.
عبدالحمید طالبی افزود: در کنار همه اینها کانونهای خدمت رسانی، خدماتی را به زائران و مجاوران ارائه میدهند همچنین در سراسر کشور سبدهای معیشتی را به هم میهنان تقدیم میکنند. صد و بیست برنامه محوری در ۴ گستره؛ حرم مطهر، مشهد مقدس، سطح ملی و بین المللی، توسط سازمانهای آستان قدس، سازمان علمی و فرهنگی، بنیاد کرامت، بنیاد بهره وری و مرکز ارتباط رسانه در این دهه اجرا میشود.
وی اضافه کرد: همچنین اولین روز دهه کرامت را امسال با بازگشایی مجدد فروشگاه انتشارات آستان قدس در شهر مقدس قم آغاز کردیم و بیش از ۳۷ عنوان کتاب از آثار فاخر بنیاد پژوهشهای اسلامی، دانشگاه علوم اسلامی رضوی، بهنشر و سازمان کتابخانهها با حضور علما و اساتید حوزه قم، رونمایی شد.
مجری: بسیاری از هنرمندان و ورزشکاران آثار و جوایزشان را به آستان قدس رضوی تقدیم میکنند درخصوص نگهداری این آثار در این موزه توضیح بفرمایید.
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در پاسخ به این سوال گفت: یکی از قدیمیترین مؤسساتی که در آستان قدس فعالیت میکند سازمان کتابخانهها و موزه هاست و موزهها از مهمترین مراجع و اماکن نگهداری میراث شیعی و میراث ایران اسلامی هستند. موزه و گنجینه آثار نسخ خطی سازمان کتابخانه ها، آثار ارزشمندی دارد از جمله هدایایی که مقام معظم رهبری اهدا کرده اند.
طالبی افزود: حضرت آقا بزرگترین واقف نسخ خطی هستند و بیشترین نسخ خطی که در سازمان کتابخانهها نگهداری میشود واقف شان مقام معظم رهبری هستند. یا موزهای که مربوط به آثار اهدایی مقام معظم رهبری است. یک نسخه از وصیت نامه تاریخی حضرت امام هم در این موزه نگهدری میشود. همچنین بسیاری از بزرگان آثاری را که در نزد خودشان دارند به موزه اهدا میکنند. این آثار بعضی هایشان نسخ خطی و کتابخانهای و بعضی موزهای هستند، آثار هنری از قبیل تابلوها و صنایع دستی که دارای قدمت هستند نیز در اینجا نگهداری میشوند. آثاری همچون تابلوهای نفیس استاد فرشچیان به صورت ویژه در سالن نگهداری میشود و در معرض بازدید مردم قرار میگیرد.
مجری: امکان بازدید از موزه وجود دارد؟
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در پاسخ گفت: افرادی که در مسابقات بین المللی جوایز یا مدالهایی را گرفته ند با افتخار، اینجا میآیند و بعد از بررسیهای لازم اثر یا مدال خودشان را به موزه حضرت تقدیم میکنند. مسلمان ها، اعم از شیعه و سنی به خاندان کرامت، عشق میورزند و اظهار ارادت میکنند و در اینجا حاضر میشوند تا آن چیزی که از خدا میخواهند از ائمه و اهل بیت دریافت کنند.
طالبی افزود: برخلاف دیدگاه مادی کشورهای مادی گرا و غربی، هم زیستی در شهرهای اسلامی، همه مسلمانها و انسانها را دربر میگیرد و پاسخگوی همه نیازمندیهای جوامع است و آنچه که در سیره و کلام رسول گرامی اسلام و اهل بیت میبینیم چیزی جز انسان دوستی و ارزشهای مشترک انسانی نیست. هنرمندان باید این زیباییها را در قالب فیلم و شعر منتشر کنند تا با بهره بردن از زبان هنر، با جریانی که اسلام و تشیع را نشانه گرفته است، مقابله کنیم.
مجری: مردم موزه را آنلاین و مجازی هم میتوانند رصد کنند؟
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در پاسخ گفت: بله مردم به صورت مجازی هم میتوانند به سایت موزه آستان قدس مراجعه کنند و بهره برداری کامل را ببرند.
طالبی اضافه کرد: فردا پنجشنبه اولین پیش نشست دومین همایش بین المللی امام رضا و گفتگوی ادیان را با حضور تولیتهای آستانهای مقدسه عراق و سوریه و همچنین اندیشمندان ادیان و مذاهب در مشهد مقدس برگزار میشود.
وی تصریح کرد: امام رضا (ع) به امام گفتگو مشهور هستند و مشهد علاوه بر اینکه پایتخت معنوی است، باید پایتخت گفتگوها و مناظرات علمی و بین المللی هم باشد. امیدواریم پیش نشست دومین همایش بین المللی امام رضا (ع)، نشست کوبندهای باشد برای کسانی که با اندیشههای اسلامی از راههای مختلف به رویارویی پرداخته اند.