وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران در دیدار همتای عراقی خود با اشاره به اشتراکات قوی فرهنگی و دینی مردم دو کشور گفت: مراسم اربعین حسینی پیوند ناگسستنی فرهنگی و دینی این دو ملت است.
وی با اشاره به ظرفیتهای مختلف تجاری میان دو کشور، اظهار کرد: در بحث مبادلات مرزی، تردد زائران و توسعه بازارچههای مرزی میتوانیم هماهنگی بیشتری داشته باشیم و زمینه را برای تسهیل تجارت در مرزهای دو طرف آماده کنیم.
وزیر کشور در بخش دیگری از صحبتهای خود به امنیت مرزها برای جلوگیری از قاچاق سلاح، مواد مخدر و کالا اشاره کرد و ادامه داد: تبادلات تجاری و کالاها باید از مبادی رسمی صورت گیرد که به نفع اقتصاد هر دو کشور است.
پیوند ناگسستنی فرهنگی و دینی میان ایران و عراق از دیگر محورهای مورد اشاره دکتر وحیدی در این نشست بود که گفت: مراسم اربعین حسینی (ع) از جلوههای بارز پیوندهای دینی و فرهنگی دو ملت است و شوق مردم ایران برای زیارت عتبات عالیات تمام ناشدنی است.
وزیر کشور اضافه کرد: از طرف دیگر مردم عراق هم مشتاق سفر به شهرهای مقدس قم و مشهد هستند که همواره به دنبال تسهیل سفر آنها هستیم.
وحیدی از همتای عراقی خود خواست با توجه به مطالبه میلیونی مردم ایران برای حضور در مراسم اربعین حسینی، لغو روادید زمینی صورت گیرد که این درخواست مورد موافقت طرف عراقی قرار گرفت.
وزیر کشور بر لزوم فعالتر شدن مرز خسروی در استان کرمانشاه علاوه بر مرزهای مهران، چذابه و شلمچه اشاره کرد که در این خصوص هم طرف عراق تاکید کرد مقدمات لازم برای تردد زوار و تبادلات تجاری در مرز خسروی فراهم شده است.
افزایش تدریجی لغو روادید زمینی
در ادامه این نشست عثمان الغانمی وزیر کشور عراق هم اظهار کرد: با موافقتی که از طرف نخست وزیر عراق صادر شده است، در شرایط عادی روزانه ۲ هزار زائر بدون ویزا میتوانند از طریق گذرگاههای زمینی وارد عراق شوند.
وی افزود: از ابتدای هفته آینده با هماهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در عراق سازوکار لازم برای ورود این تعداد به عراق برنامه ریزی میشود و به شکل تدریجی شاهد افزایش آن خواهیم بود.
وزیر کشور عراق با بیان اینکه سفرهای هوایی برای مسافران، بسیار هزینه دارد، گفت: مسافران ایرانی و عراقی مایل هستند که از طریق زمینی به زیارت عتبات مقدس مشرف شوند که دولت عراق از هیچ کوششی برای تحقق این مطالبه زایران، دریغ نخواهد کرد.
الغانمی اضافه کرد: موضوع زیارت عتبات عالیات عمق تاریخی و ریشه دار در روابط دو کشور است و این امر نشان از جایگاه والای اهل بیت نزد دو ملت ایران و عراق دارد.
وی یادآور شد: طی حدود سه سال گذشته، کرونا شرایط را برای ترددهای مرزی سخت کرده بود که با کاهش این مشکل، شاهد افزایش ترددها خواهیم بود.
وزیر کشور عراق خاطر نشان کرد: سفرهای زیارتی میان ملتهای ایران و عراق طعم خاصی به گرمی روابط دو کشور بخشیده و برای همین در حال برنامه ریزی برای افزایش این سفرها هستیم.
الغانمی به ظرفیت توسعه بازارچههای مرزی هم اشاره کرد و گفت: بازاچههای مرزی بستر مناسبی برای درآمدزایی استانهای مرزی دو کشور هستند.
وی همچنین بر تقویت همکاریهای دو کشور در حوزههای دیگر هم تاکید کرد و افزود: امنیت هر دو کشور مکمل همدیگر است. هیچ سطحی را برای توسعه همکاریها قائل نیستیم و به هر سطحی که در توسعه روابط برسیم به دنبال ارتقای بیشتر همکاریها خواهیم بود.
موضوع قاچاق کالاها از دیگر محورهای مورد اشاره وزیر کشور عراق بود که گفت: دو کشور از مرزهای طولانی به شکل صحرایی، کوهستانی و آبی برخوردارند و عمده قاچاق در این مبادیها صورت میگیرد که تلاش داریم با تقویت همکاریها با این امر مقابله کنیم.