وزیر نیرو گفت: سیاست و راهبرد جمهوری اسلامی ایران در رودخانههای مرزی و منابع آب مشترک، تعامل و همکاری با کشورهای همسایه در چارچوب قراردادهای دو جانبه و همکاریهای دیپلماتیک است.
وی ادامه داد: همچنین آب یک کالای با ارزش و غیرقابل جایگزین در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها است که نقش محوری را در آمایش سرزمین برعهده داشته و زیرساخت توسعه اغلب بخشها است.
وزیر نیرو با بیان اینکه بحران آب در هزاره سوم چالش اصلی دنیا بوده و تأمین امنیت آبی در قرن ۲۱ دغدغه اصلی حکومتها است، خاطرنشان کرد: طی ۱۰ سال گذشته و براساس گزارش سالانه مجمع جهانی اقتصاد، بحران آب همواره بیشترین ریسک را در پیش روی اقتصاد جهان قرار داده است.
وی با اشاره به اهداف حکومتها نسبت به موضوع کم آبی، گفت: کشورهای دنیا، بالاخص کشورهای کمآب به دنبال استقرار حکمرانی مطلوب آب، کاهش مصرف آب و بهره وری بیشتر آب، بازچرخانی آب و تعادل بخشی در عرضه و تقاضای آب هستند که با این اقدامات میتوان به پایداری سرزمین، امنیت آبی، امنیت غذایی، امنیت ملی، حفظ اکوسیستم و سلامت جامعه دست یافت.
محرابیان با اشاره به نقش فراملی آب در ایجاد صلح و زمینه گفتگو و همکاری بین کشورها گفت: همانگونه که در گذشته رودخانهها و منابع آبی منطقه، بستر ایجاد و بالندگی تمدنهای بشری بودهاند، در حال حاضر نیز میتوانند زمینه ساز صلح و آرامش و بستر گفتگو و مفاهمه به شمار آیند.
وی تاکید کرد: در این ارتباط سیاست و راهبرد جمهوری اسلامی ایران در رودخانههای مرزی و منابع آب مشترک، تعامل و همکاری با کشورهای همسایه در چارچوب قراردادهای دو جانبه و همکاریهای دیپلماتیک است، لذا استفاده بهینه از منابع آبی و حفظ محیط زیست میتواند زمینهای برای تعامل بیشتر و مذاکرات سودمند و همکاری در خصوص مدیریت منابع آب در منطقه فراهم کند.
وزیر نیرو ادامه داد: خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران با همه کشورهای همسایه در چارچوب قراردادهای موجود و در قالب کمیسیونهای مشترک جلسات مشترک متعددی در طول سالهای گذشته در خصوص همکاری در زمینه آب برگزار کرده و سعی شده است که معضلات و مسائل آبی مشترک به سمت مذاکرات و توافقات حقوقی و فنی هدایت شده و از سیاسی شدن موضوع آب اجتناب شود.
محرابیان با تشریح اهداف این کنفرانس اضافه کرد: به عنوان رئیس شورای حکام مرکز منطقهای آب شهری وابسته به یونسکو از وزرای آب ۱۶ کشور عضو شورای حکام مرکز دعوت میکنم در اجلاس آتی این شورا که به زودی با رویکرد همکاریهای منطقهای با هدف "آب محور توسعه و صلح" برگزار خواهد شد، حضور پیدا کرده و در عملیاتی کردن این موضوع مشارکت جدی داشته باشند.
رئیس شورای حکام مرکز منطقهای آب شهری یاد آور شد: براساس پیشبینیهای انجام شده، جمعیت جهان در سال ۲۰۵۰ بالغ بر ۹.۱ میلیارد نفر خواهد بود که از این تعداد جمعیت بسیاری در مناطق پرجمعیت و فاقد بهداشت و آب شرب مناسب زندگی خواهند کرد که حدود ۹۰ درصد از این افراد در آسیا و آفریقا میباشند.
وی افزود: خوشبختانه در کشور ایران اقدامات مناسبی پس از پیروزی انقلاب اسلامی صورت گرفته به گونهای که هماکنون حدود ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۸۲ درصد جمعیت روستایی دسترسی به آب شرب سالم دارند و طی یک سال گذشته طرحهای عظیم آبرسانی به بیش از ۱۰ هزار روستای ایران به صورت فوق العاده در حال اجرا است و در موضوع خدمات فاضلاب ۵۳ درصد جمعیت کشور، تقریبا معادل متوسط جهانی تحت پوشش خدمات فاضلاب هستند.
محرابیان با بیان اینکه آب در کشور ایران از دیرباز دارای ارزش والایی بوده و ایرانیان در استفاده پایدار از منابع آب زیرزمینی از طریق احداث قنات پیشرو بودهاند، گفت: در حال حاضر نیز اگرچه بروز خشکسالیها شدت گرفته و این امر در پهنه سرزمین مشکلاتی را برای تأمین پایدار آب برای مصارف مختلف فراهمآورده، اما تلاش شده تا در سطح دولت جمهوری اسلامی ایران در قالب شورای عالی آب با ریاست رئیس جمهور و تعدادی از وزرا، نمایندگان مجلس، خبرگان آب سیاستگذاری و هماهنگی صورت بپذیرد تا با بهرهگیری از دانش فنی و بومی، برنامههای سازگاری با کم آبی در سطح هر استان و هر حوضه آبریز با مشارکت کلیه ذینفعان تهیه و به اجرا گذاشته شود.
به گفته وزیر نیرو، جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا با برگزاری نشستهای مشترک نسبت به تبادل تجربه در زمینههای مرتبط اقدام کند.
وی در پایان با قدردانی از دولت جمهوری تاجیکستان، گفت: امیدوارم کارشناسان و متخصصین آب، بهبود شرایط زندگی برای نسل فعلی و نسلهای آتی را رقم زنند و همکاریهای کشورهای منطقه در این زمینه بیش از پیش گسترش یافته و مودت و دوستی بین کشورهای منطقه پابرجا بماند. صلح و دنیای بدون جنگ برای همه ملتهای دنیا آرزومندم.