کشاورزان و دامداران حوضه آبریز کرخه با پیام : "همه با هم برای خوزستان ، بحران کم آبی جدی است "، خود را پیرو قانون منع کشت خواندند و خواستار حمایت دولت و جبران خسارتهای ناشی از بحران کم آبی شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، تراز نرمال برای ذخیره آب در بزرگترین سد خاکی کشور موسوم به سد و نیروگاه کرخه، ۵ میلیارد متر مکعب است، اما این سد در دومین سال پی در پی، ترازی بسیار پایینتر از نرمال را سپری میکند.
به گفته معاون کنترل و پایداری سد کرخه هم اکنون تراز ذخیره شده آب پشت این سد، زیر ۱ میلیارد متر مکعب، است.
قربانی میگوید: از ۱۸ درصد حجم آب موجود در سد، تنها ۱۰ درصد آن قابل برداشت است.
آب سد باید مسیر ۶۶۴ کیلومتری را تا رسیدن به تالاب هورالعظیم سپری کند و در این بین مردم شهرها و روستاهای بسیاری در مسیر، وابسته به آب این سد، مشغول دامداری و کشاورزی هستند.
اما شرایط بحرانی سد مانع کشت در مناطق پایین دست میشود و کشاورزان و دامداران با قانون ممنوعیت کشت مواجه شدند.
موضوعی که پیش از این به آنها اعلام شده بود و کشاورزان نیز با قبول این شرایط، به دنبال چاره مسئولان برای ارائه جایگزین و یا جبران خسارتهای ناشی از نداشتن هرگونه کشت و زرع هستند.
جمعی از شیوخ ، سران طوایف ، کشاورزان و دامداران شهرها و روستاهای پایین دست کرخه در جریان بازدید از سد و نیروگاه کرخه ، با پیام : همه با هم برای خوزستان ، بحران کم آبی جدی است ، خود را پیرو قانون منع کشت خواندند و خواستار حمایت دولت و جبران خسارتهای ناشی از بحران کم آبی شدند.
با اینکه بارها مسئولان سازمان جهاد کشاورزی گفته بودند که بستههای حمایتی برای کشاورزان و دامداران در نظر گفته شده است و در پی آن خسارتهای سالهای قبل و امسال کشاورزان هم پرداخت میشود، اما به گفته شیوخ و سران طوایف متاثر در حوضه آبریز سد همچنین براساس گزارشهای میدانی خبرنگاران ما، تاکنون نه تنها این بستهها، ارائه نشده، بلکه خسارتهای سال قبل نیز به کشاورزان پرداخت نشده است.
هرچند دامهای سنگین روستائیان پایین دست کرخه با تدابیر اندیشیده شده از سوی دولت، روزهای بهتری را سپری میکنند و با نصب مه پاشها در دامداریها، نیاز آبی آنها در این مناطق برطرف شده است، اما کشاورزان هنوز راهکارهای عملی دولت را دریافت نکرده اند.
دولت برای آنکه آب آشامیدنی مردم این مناطق همچون آب کشاورزی، از بحران کم آبی آسیب نبیند، با احداث ایستگاه پمپاژ w۲ در شهرستان اندیمشک جهت جایگزینی آب دز به عنوان منبع تامین آب ۲۵ شهر و بیش از ۱۶۰۰ روستا، به جای آب کرخه، در این راستا قدم برداشته است.
طرحی که به گفته معاون تلفیق و امور تنظیم گری شرکت مدیریت منابع آب ایران، هم کیفیت و هم کمیت آب تامین شده را تضمین خواهد کرد.
به گفته علیرضا الماسوندی، این طرح که با عنوان طرح انتقال آب دز به طرح آبرسانی غدیر شناخته میشود، ۷۴ کیلومتر مسیر را سپری میکند و فاز اول آن تا تیرماه به بهره برداری خواهد رسید.
آنچه مسلم است این است که لازمه گذر از بحران کم آبی که نه تنها خوزستان بلکه با تغییر اقلیمی ایجاد شده در کشور، مناطق بسیاری در کشور را درگیر خود کرده است، مشارکت دولت و مردم است.
بیشتر بخوانید : بستههای حمایتی برای کمک به کشاورزان خوزستانی+فیلم
همچون کشاورزان که خود را آماده همراهی با دولت برای گذر از این بحران اعلام میکنند، دولت نیز باید با جبران خسارت کشاورزان، راه مناسبی را پیش روی آنها قرار دهد تا این چالش نیز همچون بسیاری از چالشهای تجربه شده بدون هیچ مشکلی، پشت سرگذاشته شود.