دبیر علمی ستاد جمعیت پایدار رسانه ملی در رشت: گیلان، پیرترین بافت جمعیتی جهان اسلام را دارد.
صالح قاسمی با بیان اینکه ۴۰ متغیر به عنوان موانع فرزند آوری مشخص شده افزود: نرخ کاهش موالید در ایران از سال ۹۴ شدت یافته و از ۷ سال پیش تاکنون، حدود ۵۰۰ هزار تولد را براساس متغیرهای مختلف از دست داده ایم.
وی با بیان اینکه تا ۳ دهه آینده میزان سالمندی جمعیت کشور از ۱۱ درصد کنونی به ۳۲ درصد خواهد رسید گفت: استفاده از نیروی کار خارجی، خروج ارز و تحمیل هزینههای صندوقهای بازنشستگی از پیامدهای انفجار جمعیت سالمندی است.
دبیر علمی ستاد جمعیت پایدار رسانه ملی با اشاره به اینکه از هر ۵ زوج ایرانی یک نفر به طور طبیعی بچه دار نمیشوند گفت: ژنتیک، تغییر سبک زندگی و تغذیه از جمله عواملی است که در این باره دخیلند.
صالح قاسمی با اشاره به موفقیتهای علمی درمان ناباروری در ایران تصریح کرد: با کمبود زیرساختهای لازم برای درمان ناباروری مواجهیم که البته موضوع بحران جمعیت با حل این مشکل هم برطرف نخواهد شد و باید سهم هر متغیر را لحاظ کرد.
وی با بیان به اینکه ۶۵ درصد کشورهای دنیا سیاستهای حمایت از خانواده و فرزند آوری را دنبال میکنند، به بومی سازی راهبردهای کشورهای دیگر در این باره تاکید کرد و افزود: نخستین گام در خارج شدن از بحران جمعیت، بازتعریف گزارههایی، چون سنین بارداری، تربیت بهتر، لذت و کیفیت زندگی است و در پی آن اجرای درست و به موقع قوانین از سوی مسئولان و مطالبه گری رسانه ها، میتواند به عنوان موتور پیشران سیاستهای جمعیتی بسیار اثرگذار باشد.
دبیر علمی ستاد جمعیت پایدار رسانه ملی از سقط سالانه حدود ۳۷۰ هزار جنین در کشور خبر داد وگفت: ۱۲ هزار سقط به صورت قانونی است و مطالعات میگوید؛ برخی متخصصان در این باره غیر متعهدانه عمل میکنند.
صالح قاسمی با بیان اینکه بیشتر سقطها القایی و محصول خانوادههای قانونی و شرعی و فقط ۴ درصد آن براثر روابط نامشروع است گفت: معادل یک سوم تولدهای کشور سقط میشود که این زیبنده کشور اسلامی شیعی نیست.
وی نفوذ سبک زندگی طبقات برخوردار به واسطه گردشگر پذیر بودن گیلان، مهاجرت جوانان جویای کار از این استان و مهاجرت و سکونت سالمندان مناطق مختلف کشور در کنار دیگر متغیرها را از مهمترین دلایل سالمندی گیلان دانست.
مدیرکل صدا و سیمای مرکز گیلان هم در این نشست با بیان اینکه روند پیری جمعیت در کشور از مرحله بحران به "اَبَر بحران" جمعیتی رسیده بر نقش ارزنده رسانهها در ترویج فرهنگ افزایش زادآوری جمعیت تاکید کرد و گفت: بی شک بومی سازی راهبردهای کلان جمعیتی متناسب با محیط جغرافیایی و فرهنگ سازی دراین باره راهگشا خواهد بود.
سعید مهدوی مدیرکل تبلیغات اسلامی گیلان هم در این نشست با بیان اینکه تدوین و اجرایی کردن سیاستهای جمعیتی مستلزم شناسایی مشکلات و موانع فرزندآوری است گفت: چنین نشستهای هم اندیشی، راهبردهای لازم برای تولید محتوای متناسب با سیاستهای جمعیتی را در اختیار اصحاب رسانه قرار خواهد داد و بی شک استفاده از زبان هنر و شیوههای انتقال پیام میتواند رسیدن به اهداف پیش بینی شده را تسهیل کند
در ادامه این نشست تعدادی از اصحاب رسانه استان، در خصوص لزوم پیش بینی فناوری و نیازمندیهای محیط زیست و منابع آبی در سیاستگذاریهای جمعیتی، تعیین هزینههای جاری فرزند پروری، ایجاد زیرساختهای مورد نیاز خانواده پرجمعیت، اجرای درست قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و ایجاد بسترهای لازم برای مطالبه گری و پرداخت رسانهای، بحث و تبادل نظر کردند.