عسل یک ماده غذایی پرطرفدار است و بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، عسل همچنین دارای خواص دارویی و درمانی فراوانی است و برای سلامت بدن بسیار مفید است.
هر دو نوع عسل خام و پاستوریزه در دسترس همگان است. عسل خام به طور مستقیم از کندو جدا شده و بسته بندی میشود و البته به همان میزان حاوی مقدار کمی مخمر، موم و گرده خواهد بود. این باور وجود دارد که مصرف عسل خام به درمان آلرژی کمک میکند. عسل پاستوریزه شده گرما داده شده است و ناخالصیهای آن گرفته شده است.
عسل حاوی مقدار زیادی موادی مانند مونوساکاریدها، فروکتوز و گلوکز حدود ۷۰ الی ۸۰ درصد قند است که شیرینی آن را فراهم میکند. عسل همچنین از ویژگیهای ضد عفونی و ضد باکتریائی برخوردار است. علم پزشکی مدرن در صدد است تا از عسل در بهبود زخمهای مزمن و مبارزه با عفونت استفاده کند.
ویژگیهای عسل:
یک قاشق سوپ خوری عسل شامل ۶۴ کالری، ۱۷/۳ گرم قند و عاری از فیبر، چربی و پروتئین است.
استفاده از عسل فرآوری شده و بدون قند میتواند باعث فواید طولانی مدت باشد. عسل به اثرات تسکین دهنده مواد آنتی اکسیدان و ضد میکروب شناخته شده است. همچنین عسل حاوی مواد معدنی مانند آهن، کلسیم، فسفات، سدیم، کلر، پتاسیم و منیزیوم است.
مقدار کمی از حالت اسیدی عسل به ممانعت از رشد باکتریها کمک میکند در حالی که اجزای آنتی اکسیدانی آن، رادیکالهای آزاد و بیماریهای مرتبط با آن را از بین میبرد.
ویژگیهای فیزیکی عسل با توجه به گلها و آبی که از آن تهیه شده است، متفاوت است.
فواید و خواص درمانی عسل
تحقیقات نشان میدهند که عسل برای درمان سرفه میتواند مؤثر است. در یکی از مطالعات یافت شد که عسل میتواند سرفههای شبانگاهی را کاهش داده و خواب کودکان را بهبود بخشد. این مطالعه همچنین عنوان میدارد که عسل حتی میتواند به اندازهی داروی ضد سرفه دکسترومتورفان مؤثر باشد. البته قبل از دادن عسل به کودکان خود با پزشک خود مشورت کنید. ترکیب آبلیموی گرم با عسل میتواند التهاب گلو را کاهش دهد. همچنین حالت احتقان در گلو را از بین برده و مانع از کم آبی میشود. استفاده از عسل همچنین میتواند دوره درمان سرماخوردگی را تا دو روز کاهش دهد.
عسل برای التیام سوختگیها و زخم ها:
در زخمها و به خصوص، استفاده زودهنگام از عسل میتواند ریسک زخم شدن و تورم آن را کاهش دهد. در مورد سوختگیهای کوچک، میتوانید ابتدا بلافاصله با ریختن آب و کاهش دمای آن، مقداری عسل بر روی قسمت آسیب دیده بریزید. عسل همچنین میتواند به درمان زخم معده و زخمهای مزمن کمک کند.
عسل برای بهبود سلامتی قلب:
آنتی اکسیدانهای موجود در عسل به محافظت از قلب کمک میکنند. عسل همچنین میتواند، بی نظمیها و در هم ریختگیهای ناشی از اکسیداسیون که به کلسترول بد خون مربوط است را کاهش دهد. این موضوع به صورت پیش فرض سلامتی قلب را بهبود میبخشد. اخیرا یافته شد که عسل شکل موادی که باعث تنگ شدن شریانهای قلب میشوند و عامل بروز حمله قلبی هستند را کاهش میدهد. از طرفی پلی فنل موجود در عسل میتواند در سلامتی قلب نقش داشته باشد.