تغییر الگوی کشت به معنی پرهیز از کشت محصولات با نیاز آبی بالا مانند شالی و ترویج کشت با مصرف آب کمتر یا مقاوم به کم آبی و استفاده از شیوههای نوین آبیاری به جای روش سنتی غرقابی و کشت بر مبنای شرایط اقلیمی و توجیه اقتصادی است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما, کشت بیش از اندازه برنج در گلستان مهم ترین چالش اجرایی شدن طرح الگوی کشت در این استان است.
محمدرضا عباسی، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گلستان می گوید: هم اکنون بین 60 تا 65 هزار هکتار از مزارع گلستان زیر کشت برنج می رود که با توجه به وضعیت جغرافیایی و آبی گلستان حدود 40 تا 45 هزار هکتار بیشتر از الگوی کشت محسوب می شود .
محمدرضا عباسی افزود : در صورتی که سطح زیر کشت برنج در گلستان به حداکثر 20 هزار هکتار کاهش یابد می توانیم بگوییم الگوی کشت تا 85 درصد در گلستان موفق اجرایی شده است.
او ادامه داد : بر اساس الگوی کشت گلستان برای کشت محصولات راهبردی مانند گندم ، جو ، کلزا ، سویا ، آفتابگردان و چغندرقند که نقش مهمی در امنیت غذایی جامعه دارند مناسب تلقی می شود.
عباسی گفت : تغییر الگوی کشت به معنی پرهیز از کشت محصولات با نیاز آبی بالا مانند شالی و ترویج کشت با مصرف آب کمتر یا مقاوم به کم آبی و استفاده از شیوههای نوین آبیاری به جای روش سنتی غرقابی و کشت بر مبنای شرایط اقلیمی و توجیه اقتصادی است.
الگوی کشت طرحی است که سالها در کشور معطل مانده و توپ آن در زمین مجلس و دولت می چرخد .
محمد جواد عسگری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی می گوید : معتقدم دولتهای گذشته جسارت اجرای این طرح را نداشتند. اما اکنون دولت هیچ بهانه ای ندارد و همه زیر ساختها و ساز و کارهایی که مجلس باید برنامه ریزی می کرد مشخص شده و بستر اجرای آن مهیاست.
او گفت : جهاد کشاورزی قول داده بزودی طرح الگوی کشت را اجرایی کند.
با این حال علیرضا مهاجر، معاون امور زراعت جهاد کشاورزی می گوید : ساز و کار اجرایی شدن الگوی کشت فقط روی کاغذ فراهم شده است.
گلستان از جمله استانهایی به شمار می رود که به اجرای الگوی کشت نیاز دارد.
مطابق دادههای سازمان جهاد کشاورزی گلستان هم اکنون این استان ۶۶۷ هزار هکتار اراضی با قابلیت کشاورزی و ۲۱۴ هزار خانوار بهرهبردار دارد و سالانه در شرایط عادی پنج میلیون و ۴۰۳ هزار تن انواع محصول کشاورزی در این استان تولید میشود.
گلستان در تولید ۱۶ محصول شامل دانههای روغنی کلزا، سویا و آفتابگردان، هلو، توتون و گوشت مرغ رتبه اول، گندم، چغندرقند و خرمالو مقام دوم، شلتوک (برنج)، پیله تر ابریشم ، میگو و پنبه رتبه سوم ، ماهیان پرورشی و خاویاری رتبه چهارم و جو و زیتون رتبه پنجم کشوری را دارد که نشان دهنده اهمیت کشاورزی منطقه در توسعه و خودکفایی و امنیت غذایی کشور است.