افزایش نرخ بهره بانکی نمیتواند جلوی تورم و رکود اقتصادی در آمریکا و اروپا را بگیرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی سی جی تی ان چین، افزایش نرخ بهره بانکی نمیتواند جلوی تورم و رکود اقتصادی در آمریکا و اروپا را بگیرد.
در ابتدا مجری این شبکه تلویزیونی گفت: تورم در منطقه یورو به بالاترین حد خود رسیده است. شاخص هزینه مصرف کننده ۸.۱ درصد در مقایسه با ماه مه سال گذشته افزایش یافت. بهای انرژی و مواد غذایی به خاطر جنگ در اوکراین به شدت افزایش یافته است. این موضوع نگرانیها درباره تورم را افزایش داده است.
در ادامه خبرنگار در پاسخ این پرسش مجری که تورم در منطقه یورو به بالاترین حد خود رسیده است. این موضوع از چه اهمیتی برخوردار است؟ گفت: تورم به ۸.۱ درصد رسیده است. ما شاهد آمارهای متفاوتی از کشورهای مختلف اروپایی هستیم. تورم در آلمان ۸.۱ درصد است. این رقم در اسپانیا ۸.۵ درصد است. این موضوع سبب افزایش نرخ بهره بانکی در بانکهای مرکزی کشورهای اروپایی شده است و تلاش میشود که با این تورم مقابله شود.۱۹ کشور در منطقه یورو از واحد پولی مشترک استفاده میکنند. یکی از کارشناسان بانک مرکزی اروپا گفت که نرخ بهره بانکی افزایش پیدا میکند، اما میزان آن به اندازهای نیست که برخی برای ابتدای تابستان پیش بینی میکنند. پیش بینیها ۲ درصد را نشان میدهد و ۲.۵ درصد نخواهد بود. در ماه ژوئیه یک بار نرخ بهره بانکی افزایش مییابد و در ماه سپتامبر هم یک بار دیگر افزایش پیدا خواهد کرد. نرخ کنونی بهره بانکی در بانک مرکزی اروپا منفی است و منفی ۹۵ صدم درصد است.
وی افزود: ما از رئیس بانک مرکزی اروپا شنیده ایم که باید نرخ بهره بانکی افزایش یابد. این یکی از راههای بانک مرکزی اروپا برای مقابله با این تورم است.
خبرنگار در پاسخ این سئوال که آیا تورم در فرانسه مشاهده میشود؟ گفت: ما شاهد انتشار آمارهایی در روز سه شنبه بودیم. ما شاهد انقباض اقتصاد فرانسه در سه ماهه نخست سال جاری بوده ایم. اقتصاد فرانسه به میزان ۹.۲ درصد منقبض شده است. مردم کمتر خرید میکنند. بهای انرژی در اروپا به طور قابل توجهی تحت تاثیر جنگ جاری در اوکراین واقع شده است. نرخ تورم در فرانسه هم ۵.۸ درصد است. این بیشترین میزان تورم در چهل سال اخیر است. فرانسه تلاش میکند که با افزایش هزینه مشتری مقابله کند. مردم کمتر خرید میکنند و در برابر هم خیلی کم میتوانند پس انداز کنند. آنها به خاطر هزینههای زندگی کمتر میتوانند پس انداز کنند. دولت فرانسه همچنین محدودیتهایی در مصرف انرژی ایجاد کرده است.
در ادامه دیگر مجری شبکه از کریستین شولتز کارشناس اقتصادی پرسید: آیا نرخ تورم در منطقه یورو به ۱۰ درصد خواهد رسید؟
وی در پاسخ گفت: در حال حاضر نمیتوانیم این موضوع را رد کنیم. نرخ تورم در حال افزایش است. ما شاهد کاهش کالا هستیم. ما شاهد بیشترین حد تورم هستیم. این موضوع بر روی بهای انرژی اثرگذار خواهد بود.
شولتز در پاسخ این سئوال که شما درباره این شوک اقتصادی صحبت میکنید. این موضوع در سراسر جهان روی میدهد. ما شاهد افزایش تورم در انگلیس و آمریکا هستیم. این موضوع تا چه اندازه مهم است؟ گفت: این سوال خوبی است. زمانی که موضوع تورم مطرح میشود موضوع مقابله با آن هم مهم است. ما شاهد کاهش قابل توجه کالا در بازار هستیم. این شوک وارد کرده است. این موضوع از زمان همه گیری آغاز شد. ما تولید میکردیم و به جهان صادر میکردیم، اما اختلال در زنجیره تامین کالا سبب شد تا ما با کمبود مواد اولیه وا فزایش بهای تولیدی کالاها روبرو شویم. ما شاهد افزایش تقاضا بودیم. ما شاهد سرمایه گذاری کمتری در بخش تولید انرژی بودیم. این وضعیت به ما آسیب وارد کرده است. این وضعیت همچنین به خاطر کمبود کودهای شیمیایی بر روی بخش کشاورزی و تولید مواد غذایی اثرگذار بوده است. این شوکهای اقتصادی میتوانند سبب ایجاد شوکهای بزرگتر شوند. این موارد انباشته میشوند به طوریکه شما نمیتوانید آنها را کم اهمیت بدانید. در برخی از اقتصادهای جهان شاهد کاهش تقاضا هستیم. افرادبه خاطر همه گیری هم کار نمیکردند و این موضوع بر مشکلات اضافه میشد.
مجری در ادامه گفت: شاهد ترکیبی از مشکلات ناشی از همه گیری، افزایش بهای انرژی و همچنین بحران اوکراین هستیم.
کریستین شولتز در پاسخ گفت: جنگ در اوکراین اثر قابل توجهی دارد. این وضعیت حتی تا قبل از ماه فوریه هم وجود داشت. در تابستان گذشته بهای بنزین افزایش یافت. این به خاطر تنشی بود که از گذشته وجود داشت. زمانی که جنگ روی داد دوباره شاهد اثرات بیشتری بودیم. بیشتر تاثیر بر روی بهای مواد غذایی بوده است، زیرا روسیه و اوکراین از صادرکنندگان عمده غلات و همچنین کودهای شیمیایی هستند. این وضعیت در چندماه آتی هم افزایش پیدا خواهد کرد. ما شاهد افزایش بهای مواد غذایی خواهیم بود. علاوه بر افزایش بهای سوخت ما شاهد کمبود برخی مواد غذایی خاص و افزایش بهای آنها هستیم.
شولتز در پاسخ این سئوال که اگر این وضعیت دردسرهای زیادی برای مردم در سراسر جهان ایجاد میکند. ما در بخشهای مختلف جهان باید انتظار چه چیزی را داشته باشیم؟ گفت: بانکهای مرکزی اقدامات کمی میتوانند درباره کمبود مواد غذایی انجام دهند. افزایش نرخ بهره نمیتواند به طور خودکار تورم را کاهش دهد. این نمیتواند میزان تقاضا را کاهش دهد. ما شاهد کاهش سرمایه گذاری هستیم. این اقدام نمیتواند نفت و یا مواد غذایی تولید کند. این نمیتواند منابع غذایی را بهبود ببخشد. این نمیتواند زنجیره تامین غذایی را احیاء کند. سوالی که وجود دارد این است که درستترین ابزار چیست؟ جمع شدن شوکهای اقتصادی و تورم خطر نبود توازن در اقتصاد جهانی و بخش بانکداری را میتواند به همراه داشته باشد. افزایش نرخ بانکی در جهان میتواند اثراتی به همراه داشته باشد. انتظار داریم که بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره بانکی را به ۴ درصد تا پایان سال آتی برساند. ما انتظار افزایش نرخ بهره را داریم.