کیت ساخته شده در دانشگاه ازاد اسلامی شهرکرد نتیجه آزمایش بیماری را از ۴۸ ساعت به ۶ ساعت کاهش میدهد.
منوچهر مومنی با بیان اینکه بیماریهای منتقله از غذا یکی از مشکلات گسترده و رو به رشد در جوامع بشری است، افزود: گونههای کمپیلوباکتر از مهمترین پاتوژنهای عامل گاستروآنتریتهای باکتریایی هستند که عموماً از طریق مواد غذایی با منشأ حیوانی منتقل میشوند، کمپیلوباکتر باسیل گرم منفی مارپیچی، بدون اسپور و متحرکی است که به خانواده کمپیلوباکتریاسه تعلق داشته و با دارابودن گونهها و میزبانهای مختلف یکی از مهمترین باکتریهای مشترک میان انسان و حیوان محسوب میشود.
مدیر واحد فناور «ساخت کیت تشخیصی کمپیلوباکتر» مستقر در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد افزود: طیور و پرندگان مخازن طبیعی کمپیلوباکتر ژژونی هستند و میان ۳۰ تا ۱۰۰درصد مرغها این باکتری را به صورت فلور در دستگاه گوارش خود حمل میکنند، مطالعات نشان میدهد که ۹۵ درصد موارد کمپیلوباکتریوزیس در انسان توسط کمپیلوباکتر ژژونی و چهار درصد توسط کمپیلوباکتر کلی و یکدرصد به وسیله سایر گونهها ایجاد میشود.
مؤمنیشهرکی گفت: مهمترین گونه کمپیلوباکتر که بیش از ۸۵ درصد از عفونتهای رودهای را باعث میشود، کمپیلوباکتر ژژونی است، معمولترین بیماری که در نتیجه گاستروانتریت است، آمار جهانی ۲۰ تا ۳۵ درصد اسهالها را ناشی از این باکتریها میداند آرتریت سپتیک و باکتریمی عفونتهای نادری هستند که توسط کمپیلوباکتر ایجاد میشوند
وی با بیان اینکه فلجی حاد که میتواند سبب عوارض مزمن شود از عوارض این باکتری است، گفت: کمپیلوباکتریوزیس در افرادی که از گوشت نیم پخته یا خام طیور استفاده میکنند اهمیت فراوانی دارد، این بیماری در افراد با نقص ایمنی یا افراد خیلی جوان یا پیر به علت ضعف سیستم ایمنی و توانایی، بیشتر این باکتری برای بیماریزایی، بیشتر دیده میشود، با در نظر گرفتن روند افزایشی بیماریزایی این باکتری در ایران و ایجاد مخاطرات جدی در کودکان، سالمندان و افراد دارای نقص سیستم ایمنی که در اثر مصرف گوشت طیور آلوده ایجاد میشود.
دانشجوی دکتری بهداشت مواد غذاییگفت: برای تشخیص باکتری راههای مختلفی وجود دارد، نخستین راه از روش بیوشیمیایی است که به انواع محیط کشتها و رنگآمیزی و... صرف زمان زیادی نیاز است و راه دیگر استفاده از کیتهای تشخیصی که وجود دارد، نمونه کیتهای خارجی از لحاظ قیمت خیلی قیمت بالایی دارند ومقرون به صرفه نیستند، یا اینکه در اثر تحریم دیگر وارد نمیشوند و مشکل دیگر آنها تعداد محدودی از نمونه را میتوان تشخیص داد، پس نمونه ایرانی آن ساخته شد که از لحاظ قیمت یک دهم قیمت خارجی بوده و حدود دوبرابر نمونه (۹۶ نمونه) را میتوان تشخیص داد.
مدت زمان پاسخگویی این کیت به ۶ ساعت تقلیل یافته است و اینکه قابل دسترسی به آن آسان است.
مؤمنی یادآور شد: در جوامع امروزی بهدلیل ارزانتر بودن گوشت طیور مصرف سرانه این نوع گوشت بیشتر از بقیه انواع گوشتها شده و بیماریهای ایجاد شده نیز متفاوتتر است، یکی از بیماریها بیماری گلینباره است که در اثر باکتر کمپیلو باکتر ژژونی منتقل شده و بیماری سیستم عصبی و فلج عضلانی را در پی دارد پس بر ان شدیم تا قبل از وقوع بیماری آن را تشخیص دهیم در حالت عادی حداقل ۲۴-۴۸ ساعت طول میکشد تا بیماری تشخیص داده شود، اما با تولید این کیت حداکثر در ۶ ساعت جواب تست مشخص میشود.