معاون علمی و فناوری رییسجمهوری از تحقق امنیت غذایی به کمک شرکتهای دانشبنیان و حمایت این معاونت از فعالان این حوزه، در همکاری با دستگاههای نقشآفرین و وزارتخانهها گفت.
وی افزود: در این آیین نامه به طور جدی به نقش شرکتهای دانشبنیان در تامین امنیت، ارتقای کیفیت و سلامت فرآوردههای غذایی با استفاده از فناوریها توجه جدی صورت گرفته است.
ستاری، با اشاره به همکاری با سازمان غذا و دارو برای تامین امنیت و سلامت غذای کشور گفت: در دوره جدید همکاریهای جدی را با سازمان غذا و دارو شکل دادهایم که بر امنیت، سلامت و کیفیت غذا متمرکز است. این تمرکز جدی روی حوزه غذا وجود نداشت و عمده تمرکز بر روی فرآوردههای دارویی بود که خوشبختانه دستاوردهای ارزشمند و قابل توجهی نیز به ارمغان آورد. در همکاری پیشین، آزمایشگاه شناسایی بیش از ۴۰۰ نوع سم جدید شکل گرفت و در این دوره نیز، تحول غذایی کشور دنبال میشود چراکه یکی از حوزههای راهبردی، اقتدارآفرین و حیاتی برای کشور است که ظرفیتهای بالقوه بسیاری دارد که کاری روی آن صورت نگرفته و شرکتهای دانشبنیان با ورود به این حوزهها، میتوانند ضمن ایجاد اشتغال و خلق ارزش افزوده، نیازی مهم و راهبردی از کشور را تامین کنند.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری تامین و خودکفایی در تامین نهادههای دام و طیور به منظور تامین امنیت غذایی جامعه را یکی از اولویتهای اصلی این معاونت برشمرد و افزود:استفاده از دانشبنیانها برای توسعه روشهای فناورانه و نوآورانه تامین نهادهها، همچنین جایگزینسازی نهادهها با جایگزینهای غذای دام و طیور دنبال میشود.
وی با اشاره به اهمیت بالای حوزه زیست دریا گفت: پهنه گسترده و وسیع دریایی ایران دارای ظرفیتهای بسیار زیادی در تامین امنیت غذایی دارد، مورد توجه قرار گرفته است و طرحهای فناورانه در حوزه زیستدریا از سوی معاونت علمی و فناوری مورد حمایت قرار میگیرند.
ستاری همچنین از اهمیت حوزه گیاهان دارویی، طب سنتی و فرآوردههای وابسته گفت و افزود: نوآوریهای حوزه گیاهان دارویی، صنایع تبدیلی، اهلی سازی و خودکفایی در بذر از ظرفیتهای بسیار خوب حوزه کشاورزی، گیاهان دارویی و فرآوردههای وابسته به شمار میروند که از شرکتهای دانشبنیان فعال در این حوزهها حمایت میکنیم.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری با بیان اینکه تدوین دارونامه طب سنتی میتواند بازاری بزرگ برای شرکتهای دانش بنیان و خلاق این حوزه ایجاد کند، ادامه داد: روند همکاریها در حوزه غذا با همکاری وزارت بهداشت شتاب گرفته است و امیدواریم ادامه این روند، به تحقق امنیت غذایی و روتق محصولات این حوزه منجر شود.
همکاری با معاونت علمی و فناوری در توسعه شرکتهای دانشبنیان پزشکی و دارویی
در بخش دیگری از این مراسم، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر این که همراهی و همدلی مردمی، موفقیت در مقابله کشور با کرونا را واقعیت بخشید ادامه داد: ایران در آزمون دشوار و جهانی مقابله با کرونا موفق شد و در شمار کشورهای برتر قرار گرفت. بدون تردید قدرت مردم کشورمان یکی از مؤلفههای اصلی در این موفقیت است. مردمی که در طول این ۴۳ سال با وجود مشکلات، تحریمها و تهدیدات، ایستادگی کردند. همراهی مردم در واکسیناسیون یک به موفقیت نظام سلامت و کشور کمک کرد. این در شرایطی بود که کشورهای خارجی با تحریمهای ناجوانمردانه، مشکلات بسیاری را ایجاد کردند.
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی با اشاره به نقش شرکتهای دانشبنیان در تولید اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی مقابله با کرونا گفت: اگرچه در دشوارترین شرایط شیوع این بیماری، کشورهای غربی مقابل مردم ایران ایستادند و از ارائه فناوری، تجهیزات و دارو سر باز زدند، اما همین چالش بود که باعث شد ۶ مرکز در ایران، به تولید واکسن روی بیاورند و موفق هم شوند. همین طور بسیاری از شرکتهای دانشبنیان تجهیزات و اقلام دارویی را تولید کردند. این موضوع مبتنی بر نگاه به درون بود مقام معظم رهبری بر آن تأکید دارند.
عین اللهی، سیاست اصلی دولت را برخورداری از صنایع توانمند در حوزه تولید دارو دانست و گفت: این مهم با کمک شرکتهای دانش بنیان محقق میشود. این شرکتها میتوانند ضمن تانین نیاز کشور صادرات داشته باشند و کاهش مشکلات اقتصادی را رقم بزنند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با اشاره به آمادگی زیرساختهای این وزارتخانه از جمله دانشگاههای علوم پزشکی برای همکاری در حوزه دانش بنیان و معاونت علمی و فناوری گفت: همکاری ارزشمندی با معاونت علمی و فناوری و وزارت جهاد کشاورزی رخ داد که در قالب یک کار جهادی به موفقیت در حوزه مقابله با کرونا انجامید. این همکاری در قالب همرسانی زیرساختها، دانش و فناوری برای توسعه شرکتهای دانشبنیان ادامه پیدا میکند.
وی، غذای کیفی را یکی از مهمترین لازمههای سلامت جامعه دانست و گفت: باید در این حوزه به طور ویژه سرمایه گذاری کنیم. دانشکدههای غذایی دارای ظرفیتهای انسانی و عدمی خوبی هستند که باید وارد میدان شده و در حل مشکلات جامعه نقش پیدا کنند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: کیفیت در فرآوری و تولید دارو و تجهیزات پزشکی یک مولفه بسیار مهم است، میباید سیستم ارزیابی علمی و فناورانه کارآمد و پیشرفتهای، کیفیت تولیدات را ارزیابی کند چراکه کیفیت به ویژه در ساخت تجهیزات از اهمیت خاصی برخوردار است.
عین اللهی با بیان اینکه یکی از ضعفهای امروز مراکز نوآوری و فناوری در حوزه غذا میتواند با حمایت و تعامل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حل شود، ادامه داد: یکی از مشکلات در حوزه دارو و درمان، فرهنگ استفاده از دارو است. مشکلات فرهنگی مصرف دارو و نسخه نویسی یکس از مشکلات جامعه است که باید اصلاح شود تا مصرف بی رویه دارو کاهش یابد. رسانهها میتوانند در فرهنگسازی نقشی مهم ایفا کردا و مردم را نسبت به اهمیت توجا به سلامت آگاه کنند. باید بیش از پیش در رسانهها به موضوع سلامت توجه شود و در این مسیر، آماده همکاری با رسانه ملی هستیم.
مردمی سازی یارانهها ارتقای سلامت غذا را به همراه دارد
در این مراسم همچنین ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به عزم جدی دولت برای ارتقای امنیت غذایی و اصلاح فرآیند تامین غذایی مزرعه تا سفره گفت: یکی از مزایای مردمی سازی یارانه ها، این است که به صورت هوشمندانه ارتقای کیفیت غذا را به دنبال دارد. در روند جدید، مصرف کننده ترجیح خود را به تولید کننده میرساند و به این ترتیب کیفیت افزایش مییابد؛ بنابراین مردمی سازی یارانهها گامی است که به ارتقای سلامت غذا کمک میکند. در این موضوع با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت بهداشت همکاریهای خوبی داریم.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به نقش آزمایشگاههای مرجع در کنترل کیفیت و سلامت غذا گفت: این آزمایشگاهها با روشهای دقیق و تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی به طور دقیق کیفیت و سلامت غذا را که حق مردم است پایش میکنند و کیفیت زندگی جامعه را ارتقا میدهند.
ساداتی نژاد با تاکید بر ضرورت فرآیند اصلاح مزرعه تا سفره گفت: شرکتهای دانشینان میتوانند با اصلاح این روند، غذا را با کیفیت عالی، میزان و قیمت مناسب به دست مردم برسانن. ارتقای فرآیند تولید، فرآوری و عرضه محصولات کشاورزی یکی از زمینههایی است که در همکاری با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دنبال میکنیم.
گامهای جدی و پیوسته در ارتقای کیفیت و سلامت غذا
بهرام دارایی رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به حرکت پیوسته و مداوم این سازمان برای ارتقای سلامت و کیفیت غذا با استفاده از فناوری و نوآوری شرکتهای دانشبنیان گفت: سازمان غذا و دارو رسالت حفظ سلامت و اصالت و کیفیت غذای کشور را دنبال میکند، اما یک دهه است این روند با همکاری معاونت علمی و فناوری شکل جدی تری به خود گرفته است. ظرفیت بسیار خوبی در تولید دارو مکملها و فرآوردههای دارویی وجود دارد که مشروط بر این که کیفیت و سلامت این محصولات تضمین شوند میتوانیم ضمن نیاز تامین داخل و ارتقای سلامت جامعه، صادرات نیز داشته باشیم، این مهم جز با فناوریهای نو و نوآوری شرکتهای دانش بنیان ممکن نمیشود.
دارایی ادامه داد: ارتقای سلامت غذا، نیازمند روشها، تجهیزات و مواد آنالیزی نوآور و پیشرفته است که شرکتهای دانشبنیان در تولید و تأمین آنها نقشی کلیدی ایفا میکنند.
رئیس سازمان غذا و دارو، اجرای فاز سوم برنامه جامع سلامت و اصالت غذای کشور را گامی مهم در تامین سلامت غذای جامعه دانست و گفت:همان طور که در تولید داروهای زیست فناوری جزو ده کشور نخست هستیم و همپای کشورهای مطرح جهان در این حوزه گام برمیداریم، امید داریم که با اجرای فاز سوم برنامه جامعه سلامت و اصالت غذای کشور، ضمن مدیریت خطر و کنترل آلایندهها و تقلبات در مواد غذایی با سرعت بیش تر، جزو برترینهای جهان در حوزه تامین غذای سالم و با کیفیت قرار بگیریم.
دارایی با اشاره به گامهای اجرایی در همکاری با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری گفت: تجهیز آزمایشگاهها با تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی، برگزاری دورههای آموزشی متعدد و استفاده از ظرفیتهای شرکتهای دانشبنیان از محورهایی است که دنبال میشوند.
تدوین و نگارش دارونامه داروهای صنعتی و طب سنتی
در نگارش دارونامه فراوردهها و داروهای سنتی ایران، از روش تلفیقی استفاده شده که میتواند یکی از منابع اصلی دارو مفردات آن، منبع اصلی بالینی داروسازان حوزه طب سنتی و همچنین مرجع بسیاری از تحقیقات دارویی در این زمینه باشد.
دارونامه رسمی داروهای شیمیایی ایران پس از ۶ سال به روز رسانی شده که در راستای استانداردسازی الگوی نسخه نویسی پزشکان و هویت بخشی به تواناییهای صنعت داروسازی در فرهنگ نسخه نویسی کشور، پیگیری و انجام شده است.
این دارونامه مبتنی بر ظرفیتهای کشورمان در حوزه طب سنتی و همچنین آخرین و تازهترین فناوریهای روز این حوزه و نیز جدیدترین و کارآمدترین روشهای درمانی تدوین و نگارش شده است.
رونمایی از داروی استنشاقی ایرانساخت
در این مراسم همچنین از داروی ایرانساخت «تیوتروپیوم بروماید» که با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان غذا و دارو، توسط شرکت دانشبنیان برای نخستین بار در کشور تولید و تجاری سازی شده است، رونمایی شد.
از جمله داروهای استنشاقی DPI است که برای جلوگیری از محدود شدن راه هوایی در ریهها در بزرگسالان مبتلا به آسم و بیماری انسدادی مزمن ریه استفاده میشود. این دارو تا کنون به طور کامل وارداتی و ارزبری آن، ۱۰ میلیون دلار بوده که برای اولین بار، در ایران تولید شده است.
این فرآورده دارویی، مبتنی بر آخرین فناوریهای استنشاقی استفاده شده است و چالش کشور در تامین این دارو با تولید ایران ساخت برطرف شد.
امضای تفاهم نامه در راستای ارتقای کیفیت غذا
تفاهم نامه سه جانبه همکاری در قالب فاز سوم برنامه جامع سلامت و اصالت غذای کشور با هدف مدیریت و کنترل آلایندهها و تفلبات در مواد غذایی به امضای معاون علمی و بناوری وزیر بهداشت و رئیس مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری رسید.
در فاز سوم برنامه اصالت و سلامت مواد غذایی، آموزش، استقرار و راه اندازی روشهای آنالیز سموم شیمیایی و آلی، روشهای آنالیز دستگاهی آنتی بیوتیکها در مواد غذایی و شناسایی تقلبات مواد غذایی با استفاده از روشهای طیف سنجی در آزمایشگاههای بخش خصوصی و معاونتهای غذا و دارو دانشگاههای علوم پزشکی انجام خواهد شد.