سرپرست اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان کاشان از تشکیل کارگروه تخصصی با حضور نمایندگان اصناف، بازاریان، شهرداری، اداره اوقاف و میراثفرهنگی برای احیا، باز زنده سازی و رفع مشکلات بازار کاشان خبر داد.
آقای دانایینیا افزود: تشکیل پایگاه پژوهشی مجموعه بازار تاریخی کاشان امری ضروری است که در حال برنامهریزی و رایزنی با مدیریت امور پایگاههای وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی برای اخذ این مجوز هستیم.
وی گفت: قرار گرفتن کاشان در مسیر جاده ابریشم از یکسو و همجواری با دو پایتخت دوره صفوی و قاجار در طول تاریخ از سوی دیگر باعث شده تا بازار کاشان در سطح بینالملل مطرح باشد.
سرپرست اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان کاشان با بیان اینکه وضعیت بازار تاریخی کاشان، نشاندهنده قابلیتهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن در دورههای مختلف تاریخی است افزود: این بازار امروزه به دلایل مختلف توان لازم برای ادامه حیات را ندارد.
دانایی نیا گفت: این بازار به لحاظ کالبدی، منظری و دخل و تصرفاتی که در بعضی از فضاهای آن انجامشده، دچار خسارتهای فراوانی شده است.
وی گفت:، چون امروزه نگرش صرف اقتصادی بر این بازار حاکم است، هویتهای کالبدی و فرا کالبدی آن در سوداگریها دگرگون و در پارهای موارد محو شده است
سرپرست اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان کاشان با تأکید بر اینکه مشارکت و هماندیشی برای احیای دوباره این مجموعه ارزشمند تاریخی امری ضروری است افزود: در مرحله نخست برای کف سازی، مرمت جدارهها، نورپردازی و آنچه موجب احیای بازار میشود، با مشارکت بخش خصوصی و دولتی در حال برنامهریزی هستیم.
بازار تاریخی کاشان در دوره آلبویه و سلجوقی بنا شده و تکمیل آن از قرن هفتم تا اواخر دوره قاجار ادامه داشته و اوج شکوه و زیبایی آن به دوره صفویه بازمیگردد.
این بازار به طول سه کیلومتر شامل بناهای مختلف از جمله چند تیمچه (بازارچه)، بازار میان چال، آبانبار، مسجد و مدرسه، راسته اصلی و راستههای فرعی، امامزاده، کاروانسرا و حمام است.
در مجموعه بازار کاشان علاوه بر راستهبازارهای اصلی نظیر مسگرها، زرگرها، کفاشها، بزازها، بازارچههای میان چال، ملک، ضرابخانه و رنگرزها، مساجد، بقاع، کاروانسراها، تیمچهها، حمامها و آبانبارهای متعددی وجود دارد که هر یک از آنها مربوط به دورهای خاص است.
مجموعه تاریخی بازار کاشان با معماری ایرانی - اسلامی در ۸ شهریور ۱۲۸۸ با شماره ۱۲۸۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.