برداشت گل محمدی از ۱۷۰ هکتار از گلستانهای شهرستان خوی؛ قطب نخست تولید این محصول در آذربایجان غربی آغازشد
باغداران خوی سحر گاهان با خانواده اقدام به برداشت گل محمدی می کنند چرا که این گل آفتاب نزده و پژمرده نشده باید با طراوت و عطر کم نظیرش در بازار عرضه شود.
مهندس امینی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوی امسال از افزایش 20 درصدی سطح زیر گشت این محصول خبرداد و گفت ؛ براساس شناسنامه تهیه شده از گلستانهای این شهرستان در بیش از 170هکتار در باغات منطقه گل محمدی کشت شده است که پیش بینی می شود 610 تن محصول گلبرگ از گلستانهای بارور این شهرستان برداشت شود .
علت افزایش سطح کشت گل محمدی را ایجاد باغات جدید گل محمدی دانست و افزود: از سالیان دور گذشته گل محمدی در حاشیه باغات میوه کشت میشد اما در سالهای اخیر با اقبال بازار و رغبت باغداران مزارع و باغات فراوان گل محمدی در مقیاس بزرگتر در این شهرستان ایجاد شده است
مهندس مردانی رئیس اداره تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی خیو نیاز کم گل محمدی به آب ، استفاده از خواص دارویی و اشتغالزایی خوب را از عوامل مهم افزایش سطح زیر گشت این محصول در خوی دانست و گفت : از 80 در صد محصول گل محمدی خوی گلاب استحصال و بقیه در صنایع شیرینی سازی و تهیه مربا مصرف می شود که پیش بینی میشود امسال2 میلیون لیتر گلاب از گلستانهای گل محمدی استحصال شود
وی گل محمدی این شهرستان را از نظر عطر و طعم کم نظیر دانست و گفت :امسال 980 هزار لیتر گلاب از گل تر محمدی شهرستان استحصال خواهد شد
مردانی تصریح کرد : این محصول مشتریان فراوانی در استانهای همجوار و کشورهای همسایه دارد بطوریکه 70 درصد این محصول بصورت خشک یا تر به استانهای آذربایجان شرقی ، اردبیل و زنجان و از جمله شهر کاشان و کشورهای همسایه ازعراق ، جمهوری آذربایجان و ترکیه صادر می شود
معاون بهبود تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی خوی ، فقدان صنایع تبدیلی را مهمترین حلقه مفقوده کشت این طلای معطر درکشور و به تبع آن شهرستان خوی و دانست و گفت : سالانه به ارزش 6 تا 7 میلیون دلار گل محمدی بصورت خام از کشور صادر میشود امادر مقابل آن به ارزش بیش از 40 میلیون دلار اسانس این گل برای تولید عطر وادکلن وارد کشور میشود که با باایجادصنایع فراوری در این بخش میتوان این فاصله را کمتر کرد
غفاری از تولید کنندگان عمده این محصول در خوی هم مهمترین مشکل در فرایند تولید گل محمدی در این شهرستان را نبود صنایع تبدیلی و عدم حمایت از ایجاد صنایع فراوری این محصول میداند و می گوید : بعلت خام فروشی محصول تولیدی کشاورزان با توجه به هزینه های بالای تولید آن متضرر میشوند
درصورت ایجاد صنایع تبدیلی ، تولید گل محمدی وارزش افزوده آن 3 برابر شده و بستر برای صادرات و ارز آوری از طریق این محصول فراهم و اشتغال در این بخش در شهرستان خوی به چند برابرافزایش می یابد
برداشت این محصول در شهرستان خوی از اوائل خرداد ماه شروع و تا اوائل تیر ادامه می یابد
گل محمدی در آذربایجان غربی به قیزیل کول مشهور است و ودر ادبیات و فرهنگ مردم جایگاه والایی دارد
قیزیل کول خوی از ارزش غذایی فراوانی برخوردار است و در درمان زخم معده ، ضعف عمومی ، بیماریهای صفراوی ، اسهال و جلو گیری از صرع و تقویت قلب بسیار مفید است .
شهرستان خوی یکی از خاستگاههای گل محمدی در کشورو قطب اول تولید این محصول در آذربایجان غربی است .