معاون اقتصادی دیپلماسی وزیر خارجه کشورمان، برای گسترش روابط همه جانبه کشورمان با سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه اعلام آمادگی کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ «مهدی صفری» معاون اقتصادی دیپلماسی وزیر خارجه کشورمان در همایش بین المللی ایران و سی سال سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه در دفتر مطالعات وزارت امور خارجه؛ تمایل به گسترش روابط با این سازمان را شامل عرصههای حمل و نقل، تجارت کالا به ویژه غذا و محصولات کشاورزی، ترانزیت، انرژی، گردشگری، فرهنگی و مدیریت بحران برشمرد.
وی گفت: برگزاری این همایش، نشانه واضحی از تعهد ایران به توسعه دیپلماسی اقتصادی چند جانبه به ویژه با کشورهای همسایه است.
صفری افزود: گسترش روابط با سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه هدف بالقوهای برای ماست و این موضوع زمانی اهمیت مییابد که از موضع حمل و نقل به گسترش روابط نگاه کنیم، زیرا پیشرفت هر چه بیشتر در این عرصه به بهبود وضع منطقه منجر میشود و مناطق مختلف جهان را به هم متصل میکند.
معاون دیپماسی اقتصادی وزیر امور خارجه؛ دالان شمال - جنوب را متصل کننده مناطق اروپا، قفقاز، دریای خزر، خلیج فارس و اقیانوس هند دانست و گفت: این دالان، مکملی برای تکمیل دیگر مسیرها در مناطق مختلف جهان است و ترتیبات اجرایی در این زمینه باید تکمیل کننده باشد، اما ما منابع لازم را داریم تا این هدف محقق شود و تجارت در منطقه گسترش یابد
وی تاکید کرد: با توجه به جایگاه فوقالعاده ایران از نظر دسترسی به خلیج فارس، دریای عمان و آسیای میانه اگر سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه بتواند مشارکتی قوی با جمهوری اسلامی ایران برقرار کند ظرفیت مهم و معناداری ایجاد میشود.
آقای صفری گفت: با وجود تحریمهای ظالمانه علیه ما؛ ایران همچنان قدرت فوقالعادهای دارد و میتواند همکاری معناداری با دو سازمان همکاریهای اقتصادی دریای سیاه و اکو برقرار کند.
وی افزود: چشم انداز همکاری میان ایران و سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه وجود دارد و این از مهمترین و موثرترین رویکردها برای توسعه و رفاه مردم در منطقه است.
معاون اقتصادی - دیپلماسی وزیر امور خارجه گفت: دستگاه دیپلماسی کاملا مصمم است که همه امکانات را برای ارتقای همکاری میان ایران و کشورهای همسایه فراهم کند و این ماموریتی که وزارت امور خارجه به ما محول کرده است رویکردی که با استقبال شرکتهای منطقه قرار گرفته است.
صفری افزود: ایران از مناطق فعال برای دیپلماسی اقتصادی است و ما اکنون گسترش همکاریها با سازمان اقتصادی دریای سیاه را بررسی میکنیم؛ اعضای این سازمان میتوانند بر آمادگی ما برای همکاریها حساب کنند.
این همایش با حضور دبیر کل سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه و سفرای کشورهای عضو این سازمان در ایران، دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی اکو و هماهنگ کننده سازمان ملل متحد در کشورمان برگزار شد.
ابراز تمایل دبیرکل سازمان همکاری دریای سیاه به راهکار ایران برای گسترش روابط
« لازار کامانسکو» دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه از راهکارهای پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط اقتصادی با این سازمان استقبال کرد.
لازار کامانسکو در همایش ایران و سی سال سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه " بیسک " در دفتر مطالعات وزارت امور خارجه گفت: ما در دبیرخانه دائم این سازمان از ابتکار عمل جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری این همایش قدردانی میکنیم؛ این نشان میدهد که ایران به همکاری با سازمان ما اهمیت میدهد.
وی تاکید کرد: ایران، فعالترین همکار گفتگوی سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه بوده است؛ این همکاریها به سال ۲۰۰۹ بازمی گردد که ایران شریک گفتگوی ما شد و من میدانستم که آینده نویدبخشی خواهیم داشت.
آقای کامانسکو؛ همکاریهای ایران و این سازمان را شامل عرصههای تجارت، بانکداری و تامین مالی، انرژی، بهداشت، سلامت، حفاظت محیط زیست و گردشگری برشمرد و افزود: تلاش میکنیم از علاقه ایران در سالهای گذشته به ویژه برای بررسی راهکارهای جدید به منظور همکاری با سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه استفاده کنیم.
دبیرکل سازمان بیسک ابراز امیدواری کرد: مناسبات با ایران به دیگران هم انگیزه دهد تا برای روابط با این سازمان از این کشور الگو بگیرند.
وی همچنین با اشاره به ادامه جنگ اوکراین و روسیه گفت: در دوره خاصی قرار داریم و میدانید که شرایط، چندان جالب نیست؛ تلاش برای صلح منطقهای و بینالمللی و نیز ایجاد ثبات، بهروزی و رفاه کشورها از اهداف و سیاستهای سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه است.
آقای کامانسکو، رویدادهای دلخراش ناشی از جنگ اوکراین و روسیه را سبب اختلال در تعاملات اقتصادی دانست و ابراز امیدواری کرد: خردورزی در منطقه حاکم شود، زیرا کشته شدن غیرنظامیان، نگران کننده است و باید برای توقف جنگ به راهکار جهانی دست یابیم.
وی تاکید کرد: وقت آن رسیده است که خشونتها و رنج مردم بر اثر این جنگ، متوقف شود تا به اقتصاد کشورها آسیب وارد نشود.
دبیرکل سازمان بیسک افزود: ما نیازمندیم که به محیط زیست به عنوان یکی از موضوعات مرتبط با عرصه اقتصادی توجه کنیم این به نفع کل منطقه است و سبب میشود سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه در مسیر درست حرکت کند.
آقای کامانسکو در بخش دیگری از سخنانش، سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه را از قویترین و رشد یافتهترین سازمانهای منطقهای دانست که به تقویت اقتصادی اعضایش در آسیا و اروپا کمک کرده و پیشرفتها را در این دو قاره؛ تحتالشعاع قرار داده است.
وی، صنعت، اقتصاد، کشاورزی، مبارزه با جرایم سازمان یافته، فرهنگ، آموزش و پرورش، گردشگری، محیط زیست و فناوری را از مهمترین عرصههایی برشمرد که باید به پیشرفت آن توجه بیشتری شود.
معاون اقتصادی دیپلماسی وزیر امور خارجه نیز در این همایش سخنرانی کرد.
اعلام حمایت سازمان ملل از گسترش روابط ایران و سازمان همکاری دریای سیاه
«استفان پریزنر» هماهنگ کننده سازمان ملل متحد در تهران در همایش ایران و سی سال سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه " بیسک " تاکید کرد: ما از ابتکار عمل جمهوری اسلامی ایران برای گسترش همکاری با سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه حمایت میکنیم.
استفان پریزنر گفت: یکی از اصول سازمان ملل، تقویت تعامل و همکاریهای منطقهای است و ما آن را در منشور سازمان ملل متحد تکریم میکنیم.
وی افزود: ما به این تعامل برای تقویت امنیت در جهان در حال گذار، نیاز داریم.
پریزنر تاکید کرد: باید همکاریها رو گسترش دهیم تا توسعه کشورها افزایش افزایش یابد و در ایران هم میخواهیم که برای ۵ سال آینده تقویت همکاریها تدوین شود.
وی، پشتیبانی فرامرزی را بخش مهمی از همکاریهای اقتصادی دانست و افزود: ما میخواهیم مناسبات اقتصادی در حوزههایی مانند ترابری و محیط زیست گسترش یابد و کمیسیون اقتصادی سازمان ملل برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار از این طریق، تلاش میکند.
هماهنگ کننده سازمان ملل متحد در ایران همچنین با اشاره پیامدهای جنگ اوکراین و روسیه هشدار داد: جنگ در اوکراین سبب رنج جامعه بشری در مقیاسی بزرگ شده و پیامدهای آن، جهانی است، زیرا زنجیره غذایی دچار اختلال شده است بنابراین باید بر حمایت از انرژی پایدار و امنیت غذایی تمرکز داشته باشیم، زیرا صدها میلیون نفر به مواد غذایی اوکراین وابسته اند تا زنده بمانند پس باید به راهکارهایی برای رفع بحران غذایی برسیم.
آقای پریزنر، مشارکت در رفع چالشهای کنونی با استفاده از الگوی غلبه بر همه گیری کووید-۱۹ را خواستار شد و افزود: ما نمیتوانیم بر راه حلهای کوتاه مدت تمرکز کنیم و باید به ویژه برای کمک به قشرهای آسیب پذیر؛ همکاری داشته باشیم همکاریهایی که به اقتصاد پایدار منجر میشود.
وی با تاکید بر حفظ سرمایههای طبیعی گفت: در این چارچوب باید در مصرف انرژی در همه جا اعم از منطقه دریای سیاه و دیگر مناطق، صرفه جویی کنیم، زیرا از منابع، بیش از حد استفاده میکنیم.تا از منابع، استفاده بهینه شود.
هماهنگ کننده سازمان ملل متحد در ایران همچنین؛ آثار انتشار گازهای گلتخانهای را از دیگر چالشهای جهانی دانست و افزود: میخواهیم تا سال ۲۰۳۰، انتشار این گازها را کاهش دهیم، زیرا در دهه گذشته چهل درصد به انتشار آن افزوده شده است.
آقای پریزنر، تحقق این هدف را نیازمند اتصالات فناورانه دانست و گفت: از نظر دسترسی به فناوریها، فاصله زیادی میان کشورهای مختلف وجود دارد.
وی همچنین بر مشارکت بخش خصوصی برای توسعه کسب و کارها در این عرصه تاکید و اضافه کرد: باید با استفاده از این الگو، کیفیت را بالا برد و خدمات را افزایش داد تا به اقتصادهای تاب آور دست یابیم.
دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه و معاون اقتصادی دیپلماسی وزیر امور خارجه نیز در این همایش سخنرانی کردند.
تاکید دبیرکل اکو بر اتصال خط آهن پاکستان، ایران و ترکیه به اروپا
«خسرو ناظری» دبیر کل سازمان همکاریهای اقتصادی اکو، در همایش بین المللی ایران و سی سال سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه گفت: اکو بستر مناسبی را برای سازماندهی کشورهای عضو فراهم کرده است تا زمینه توسعه پایدار فراهم شود.
وی، تجارت، توسعه اقتصادی، بهرهوری و گردشگری را از اولویتهای سازمان اکو برشمرد و افزود: خط آهن ایران، قزاقستان و ترکمنستان چشم انداز و معیار مناسبی است که دالان حمل و نقل شمال - جنوب را به عنوان دالانی بینالمللی ایجاد کرد و مصمم هستیم که آن را به دیگر کشورها گسترش دهیم.
آقای ناظری گفت: مطالعات مربوط به ایجاد خط ریلی ایران، قزاقستان و ترکمنستان در نشست سران اکو در عشقآباد تدوین و آماده اجرا شد و بر این باوریم که هرگونه طرح دیگری در آینده باید از این طریق ترسیم و آینده منطقه در نظر گرفته شود.
دبیرکل اکو، توسعه خطوط ریلی میان کشورهای عضو این سازمان را مهم دانست و تاکید کرد: خطوط کنونی راه آهن ممکن است فرسوده شوند پس باید از خط آهن استانبول، آلماآتی و بندرعباس به طول ۶ هزار کیلومتر استفاده کنیم تا ایران، قزاقستان و ترکمنستان به هم متصل شوند.
وی افزود: در پی آن هستیم که قطار کانتینربر ایجاد کنیم تا حمل و نقل محمولهها سریعتر شود که بسیار میتواند به ارتباط ایران، ترکمنستان و قزاقستان کمک کند.
آقای ناظری گفت: افزون بر همکاری کشورهای عضو اکو از طریق خطوط آهن؛ درپی اجرای طرحهای موازی مانند جاده ایم که پاکستان، ایران و ترکیه را به هم متصل میکند؛ این مسیر قرار است از طریق کراچی، میرجاوه و بازرگان به اروپا متصل شوند.
دبیرکل اکو از کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه خواست ظرفیتهای شان را برای تقویت همکاریها به ویژه در عرصه حمل و نقل افزایش دهند و نقش مکمل ایفا کنند تا از این طریق آسیای میانه، قفقاز، آسیا و اروپا به هم وصل شوند.
مدیرکل سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه و معاون اقتصادی دیپلماسی وزیر امور اقتصادی هم در این همایش سخنرانی کردند.
پس از مراسم آغازین این همایش؛ دو نشست تخصصی با حضور معاون اقتصادی وزیر امور خارجه و نمایندگان بخش خصوصی کشورمان و نیز دبیر کل سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه و سفرای کشورهای عضو این سازمان در ایران برگزار شد.