متروپل؛ زنگ خطری برای ساخت و سازهای ناایمن
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، آقای خوش گفتار منفرد، عضو هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی در برنامه گفتگوی ویژه بخش خبری ۲۱ سیما که به موضوع «متروپل؛ زنگ خطری برای ساخت و سازهای ناایمن» اختصاص داشت، گفت: بعلت اینکه گاهاً مرجع صدور پروانه ساختمانی به گزارشهای ما اعتنایی نمیکند، رونوشت گزارش هایمان را به دستگاههای بالاتر ارسال میکنیم، اما ما در حد وظیفه قانونی، فقط باید گزارش خود را به مرجع صدور پروانه بدهیم.
آقای خوش گفتار منفرد افزود: مدیریت شهری و مرجع صدور پروانه ابزار در اختیار و امکانات اجرایی را در اختیار دارد و ما فاقد امکانات اجرایی هستیم.
عضو هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی در پاسخ به این پرسش که چطور ساختمانی که مجوز اولیه اش سه طبقه بوده بعد به ۶، ۹ و در نهایت به ۱۱ طبقه تبدیل و ساخته میشود بدون این که مهندس ناظر وجود داشته باشد یا اصول و قواعد نظام مهندسی در آن رعایت شده باشد؟ گفت:
در چرخه ساخت و ساز، قانون، وظایفی را در بخش به سازمانهای نظام مهندسی ساختمان محول کرده که عبارتند از: طراحی، نظارت، اجرا و پایش سلامت ساختمان که مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان را بعد از ساخته شدن دربر میگیرد؛ و ساختمانهایی مثل متروپل این فرایند را طی نکردند و از ابتدا در قالب قانون نظام مهندسی و وظایف سازمان نظام مهندسی حرکت نکردند.
آقای خوش گفتار منفرد افزود: شهرداریها متأسفانه نه تنها در مورد متروپل بلکه در موارد دیگری هم به این گونه عمل میکنند که سازمان نظام مهندسی ساختمان را از چرخه کار خارج میکنند و خودشان با مراجعه به برخی از مهندسان یا حتی فرای قانون نظام مهندسی از قانون نظام فنی و اجرایی ساختمان و کسانی که در آنجا شاغل هستند و در حیطه اختیارات آنها نیست مثل مشاوران عضو سازمان برنامه و بودجه استفاده میکنند.
عضو هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی گفت: عمدتاً در حوزه مقابله با آتش است در حالی که قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان جامعتر به این موضوع نگاه کرده، ازجمله سندی به نام شناسنامه فنی- ملکی را معرفی کرده است که متأسفانه با عدم تعاملی که مخصوصاً نهادهای صدور پروانه داشتند ما نتوانستیم شناسنامه فنی- ملکی را برای ساختمانها به عمل برسانیم.
وی افزود: شناسنامه فنی - ملی در واقع حقوق بهره برداران ساختمان است و به موجب مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان در شناسنامه فنی- ملکی پیش بینی شده که در دورههایی که قانون مشخص کرده از اجزای ساختمان توسط بازرسان ذیصلاح سازمانهای نظام مهندسی بازرسی به عمل بیاید، گزارش تهیه شود و چنان چه ایراداتی باشد به مالکان و بهره برداران گزارش میشود.
آقای خوش گفتار منفرد گفت: به این ترتیب ما تمام ساختمانهای ناایمن در همه حوزههای مورد بررسی قرارمیدهیم. مثلاً در ساختمان سینای اطهر، اتفاقی که افتاد ناشی از این بود که این ساختمان مسکونی بوده و به عنوان واحد درمانی مورد بهره برداری قرار گرفته بود، در حالی که ما در طراحیها و محاسبات خود حتماً به نوع کاربری در مکانها تاکید داریم.