محققان در بررسی های خود به این نتیجه رسیدهاند دارویی که برای درمان بیماریهای ریوی ساخته شده، ممکن است قابلیت ترمیم آسیب طناب نخاعی را نیز داشته باشد.
محققان دانشگاه بیرمنگام اعلام کردند این دارو که تحت عنوان "AZD۱۲۳۶" توسط شرکت داروسازی و زیستفناوری آسترازنکا ساخته شده حرکت و احساس را تنها پس از سه روز تا ۸۵ درصد در موشها بازیابی کرده است.
زبیر احمد از محققان این گروه تحقیقاتی گفت: داروی تولیدشده پتانسیل این را دارد که یک درمان خوب برای ترمیم برخی از عوامل اصلی پاتولوژیکی آسیب طناب نخاعی باشد و میتواند چشم انداز بهبودی بیماران مبتلا به آسیب طناب نخاعی را متحول کند.
«AZD۱۲۳۶» قرصی است که در اصل برای کنترل و کاهش پیشرفت بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) ساخته شده است. پروفسور احمد و همکارانش اکنون دریافتهاند که «AZD۱۲۳۶» سوخت سلولهای عصبی را تامین کرده و فرایند ترمیم و بازسازی را ممکن میسازد. محققان اظهار کردند پس از سه هفته، موشهای آزمایشگاهی به طرز شگفت انگیزی بهبودی یافتند.
محققان نشان دادند که «AZD۱۲۳۶» ، تجمع مایع اضافی در اطراف نخاع که ورم یا خیز یا اِدِم (Edema) نامیده میشود را متوقف میکند. همچنین این دارو احتمال شکسته شدن سد خونی نخاعی (BSCB) و ایجاد اسکار در محل آسیب را نیز کاهش میدهد. علاوه بر این، این دارو دو آنزیم MMP-۹ و MMP-۱۲ که سبب ایجاد التهاب شده و مانع از بهبودی میشود و به مرگ سلولهای عصبی منجر میشود را نیز مسدود میکند.
به گفته محققان، دوزهای خوراکی این دارو تقریبا به اندازه تزریق این دارو در کانال نخاعی موثر بودند، اگرچه روش دومی باعث سرکوب بیشتر مایع مغزی نخاعی میشود.
تجزیه و تحلیلهای بیشتر نشان داد که این دارو، فرایند تشکیل مواد شیمیایی التهابی مرتبط با درد طولانی مدت نوروپاتیک را که اغلب به دنبال آسیب طناب نخاعی ایجاد میشود را نیز مسدود میکند. همچنین این دارو در کاهش حساسیت به سرما، گرما و لمس، ۸۲ درصد بهتر از مسکنهای رایج بود.