رئیس اتحادیه بارفروشان گفت: سازمان تعاون روستایی باید در زمان کمبود فصلی محصولات کشاورزی به وظیفه خود عمل نمیکند و در این بازههای زمانی مهم ناکارآمد است.
وی افزود: نگرانی آنجاست که در هفته آینده ۲۰ درصد افزایش قیمت داشته باشیم. چراکه تا برداشت بار سیب زمینی از اصفهان، تنها برداشت از گرگان خواهیم داشت. زمانی که در میدان قیمت سیب زمینی ۱۸ هزار تومان شود، در بازار خرده فروشی تا ۲۵ هزار تومان هم بالا خواهد رفت.
دارایینژاد با بیان اینکه ابتدا باید نیاز داخل تأمین شود سپس به صادرات بپردازیم، تصریح کرد: اکنون سیب زمینی انبار همدان، کرمانشاه و اردبیل تمام شده است. مقداری در سردخانهها موجود بود که تقریبا رو به اتمام است.
رئیس اتحادیه بارفروشان با بیان اینکه روزانه ۱۵ کامیون بار، حدود ۱۵۰ تن سیب زمینی به عراق صادر میشود، گفت: میزان سیب زمینی کشور کاهش یافته است.
وی بیان کرد: طرفی سیب زمینی جیرفت تا سه روز دیگر تمام میشود و تا زمانی که ۱۵ خرداد سیب زمینی اصفهان و اول تیر سیب زمینی همدان دوباره دست بیاید، تنها از گرگان و باقیمانده ذخائر سردخانهها سیب زمینی کشور تأمین میشود. از طرفی کارخانهها ۱۰۰۰ تن مصرف دارند و گرگان به کارخانههای مشهد، ساوه و ... بار ارسال میکند.
دارایینژاد افزود: امروز در گرگان سیب زمینی را سر زمین ۱۲ هزار تومان و در تهران ۱۴ هزار تومان به فروش رسید. اکنون در همدان سیب زمینی کهنه را ۱۰ هزار تومان برای صادرات و سیب زمینی نو را ۱۳ هزار تومان میفروشند.
ضرورت تعیین یک قیمت ثابت در کل کشور
رئیس اتحادیه بارفروشان با بیان سیب زمینی قوت مردم است، اظهار کرد: قرار بود عرضه زیاد شود، اما متاسفانه قطره چکانی افزایش میدهند.
دارایینژاد بیان کرد: لازم است یک قیمت ثابت در کل کشور قرار دهند و تنها کرایه حمل به آن اضافه شود. برای مثال زمانی که بار به مشهد میرود ببینند از گرگان تا مشهد چقدر هزینه میشود و همان را اضافه کنند در غیراینصورت سیب زمینی در هفته آینده تا ۱۵ هزار تومان بالا خواهد رفت.
وی افزود: در هفته گذشته همه محصولات صیفی و سبزیجات ۲۰ درصد افزایش قیمت داشت. به این دلیل که عرضه قطره چکانی است. اکنون دلالان باعث میشوند بار به میزان کافی نیاید. کرایهها و هزینه کارگر زیاد شده، اما مگر چقدر افزایش یافته که قیمت سیب زمینی اینچنین بالا رود؟
رئیس اتحادیه بارفروشان اظهار کرد: کارخانههای چیپس و خلال به شدت قیمت را بالا میبرند. چراکه هم در داخل میتوانند گران بفروشند و هم صادرات برایشان صرف میکند بنابراین از سر زمین تا ۱۵ هزار تومان هم سیبزمینی بخرند، باز هم برایشان صرف میکند، در نتیجه کشاورز سر زمین به کارخانهدار میفروشد تا به عمده فروش بازار.
دارایینژاد ادامه داد: صادرات به دلیل ارز آوری که ایجاد میکند خوب است، اما وزارت جهاد کشاورزی باید برای تنظیم بازار سیب زمینی ورود کند. اگر وزارت جهاد کشاورزی ذخیره سیب زمینی دارد، باید آزاد کند. سیب زمینی کهنه زیر ۱۰ هزار تومان وجود ندارد.
مشکل کمبود سیبزمینی تا ۲۰ خرداد وجود دارد
دارایینژاد با بیان اینکه مشکل کمبود سیبزمینی تا ۲۰ خرداد وجود دارد، گفت: اگر عرضه زیاد نشود، قیمت بالا میرود. در این دو هفته برخی دلالان عرضه را کم میکنند و دیگر قیمت دست آنهاست نه دست بارفروش ها. وزارت جهاد کشاورزی باید بداند چه زمان بار کم و زیاد میشود. همواره باید یک منبع ذخیره داشته باشد تا زمانی که بار کم میشود بتواند به بازار تزریق کند و عرضه را زیاد کنند تا قیمت بشکند.
وی اظهار کرد: اکنون روزانه هزار تن بار سیبزمینی به کارخانهها میرود که باید متوقف شود و اگر به مدت ۲۰ روز این هزار تن و مقداری از باری که صادر میشود به کف بازار بیاید، مشکل کمبود سیب زمینی رفع میشود.
رئیس اتحادیه بارفروشان با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی باید عرضه سیب زمین به بازار داخل را افزایش دهد، افزود: سازمان تعزیرات و حمایت از مصرف کننده باید رسیدگی لازم را انجام دهند.
دارایینژاد با بیان اینکه ۶۶ قلم صیفیجات و سبزیجات به علت کمبود عرضه ۲۰ درصد افزایش قیمت داشته است، گفت: در گذشته ورودی بار ۱۵ هزار تن بود، اما امروز ۷ هزار تن است. محصولات برداشت شده، اما توزیع مناسب صورت نگرفته است، البته اکنون بیشتر نوبرانهها هستند.