با اینکه ذرت دانهای از جمله نهادههای دامی مهم در تولید گوشت قرمز، گوشت مرغ، تخممرغ، شیر و لبنیات درکشور محسوب میشود، اما با موانعی در تولید همراه است.
به گزارش احمد حميدي، خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، الویت کشت ذرت علوفه ای، نبود الگوی کشت، به صرفه نبودن، استفاده نکردن از بذرهای مقاوم به کم آبي، آب بر بودن، کاهش بارش های جوی و ادامه خشکسالی ها از موانع توليد و عوامل وابستگی کشور به ذرت دانه ای است.
در بین نهاده ها و کالاهای اساسی، ذرت دانه ای بیشترین حجم واردات به خود اختصاص داده است و تولید داخل، تنها یک دهم نیاز صنعت دام و طیور را تامين مي كند و براي رفع اين نياز بايد بین 10 تا 11 میلیون ذرت در داخل کشور توليد شود.
هم اکنون سطح زیر کشت ذرت دانهای و علوفه ای در کشور 400 هزار هکتار است که از این مقدار 100 هزار هکتار به کشت ذرت دانه اي و 300 هزار هکتار ديگر به کشت ذرت علوفه ای اختصاص دارد كه بیش از 15 میلیون تن ذرت علوفه ای برای مصرف دام کشور تولید می شود.
عزیز کریمی مدیر کل دفتر غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی گفت : تولید ذرت علوفه ای در کشور براي ما در اولويت است، و علت آن حجم و وزن ذرت علوفه ای است که نمی توان آن از خارج تامین کرد.
عباس عسكر زاده، معاون توسعه بارزگانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: نیاز کشور به ذرت دانه ای 12 میلیون تن در سال است که 11 ميليون آن را وارد مي كنيم.
سینی ساز، کارشناس کشاورزی در این باره گفت : ما زمین های زیادی در کشور داریم که در یک سال زراعی؛ بعد از یک بار کاشت و برداشت، دیگر کاشتی در آن صورت نمی گیرد و این زمین ها بلااستفاده می مانند.
وی با بیان اینکه با روش های مختلفی چون آبیاری بارانی و کاهش مصرف آب افزود: دولت باید با کشت قراردادی از کاشت و تولید ذرت در کشور حمایت کند و با در اختیار قرار دادن نهاده ها و بذرهای اصلاح شده و کم آب بر و مقاوم به کم آبی، زمینه و انگیزه لازم را برای تولیدکنندگان این محصول را مهیا کند.
بر اساس ماده 61 قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور، بهمنظور حفظ ظرفیت تولید و رسيدن به خودکفایی در تولید محصولات اساسی کشاورزی و دامی از جمله گندم، جو، ذرت، برنج، دانههای روغنی، چغندر قند و نیشکر، گوشت قرمز، شیر و تخم مرغ، دولت موظف است با فراهم نمودن زیرساختهای امنیت غذایی و ارتقای ارزش افزوده بخش کشاورزی بر مبنای ملاحظات توسعه پایدار اقدام کند.
هر چند تلاش های بسیاری برای تولید و خودکفایی ذرت در کشور صورت گرفته، اما اصلاح الگوی مصرف براساس استانداردهای تغذیه و گسترش کشاورزی صنعتی و دانشبنیان می تواند وابستگی کشور را به ذرت وارداتی کمتر کند.