راه و تفکر زنده یاد سردار سلیمانی، یکی از بارزش ترین میراث اوست.
پس از شهادت سپهبد حاج قاسم سلیمانی، یکی از تصاویری که از همان ساعات اولیه شهادت در فضای مجازی دست به دست چرخید، عکسی از دست این شهید والا مقام و انگشتری بود که به یادگار برای یک ملت باقی ماند. همچنین در وصف انگشتر سردار دلها تاکنون ابیات و جملات بسیاری سروده شده است.
اما اسفند 98 بود که زینب سلیمانی دختر سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت:
“حکمت انگشترتان این بود که از تن پارهپارهتان، دستی که مانده را راحتتر بشناسیم. دستی که سالها به سوی معبودتان دراز کردید، دست جانبازیتان که دست تمنایتان شده بود.
عقیق بر دست که نماد آرامش روح است و شما آن را به دست کردید، چون میدانستید قرار است به آرامشی ابدی رهایی یابید.
غم و غصههایتان، دردهایتان از وجود مبارکتان رهانیده میشوند. معنی عقیق همین است که شما به راستی میدانستید کجا به دست کنید. به همان دستی که ماند تا یاد علمدار کربلا را دوباره زنده کند. در سرزمین عراق بر روی زمین افتاد تا علم و علمدار روحی تازه کند در دلها…
شما علمدار بودید بابا؛ علمدار حرم و کرامت و انسانیت.
بی سرو سامان و حیران و سرگردان به دنبال گوشهای از شما بودیم که عقیقت به روح و جانم رسید این تمام سهم ما از شما بود…
اینکه چگونه انگشترتان را به دستم رساندید بماند بین من و شما … قول میدم همانطور که خواستی علمدار خوبی برای علمت باشم حضرت پدر.”
و این انگشتر، همچنان حکایت آفرین است...
دیروز ( سوم خرداد 1401) بود که آقای دارابی معاون وزیر میراثفرهنگی _ گردشگری و صنایعدستی در مراسم بزرگداشت موزهها و یادمانهای دفاع مقدس از ثبت انگشتر سردار سلیمانی به عنوان میراث دفاع مقدس خبر داد.
انگشتر فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، اردیبهشت پارسال پس از تشریفات قانونی لازم، به شماره ثبت ۱۹۹۸ در فهرست آثار منقول ملی ایران ثبت و خبر آن به وسیله مونسان وزیر سابق میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری در شهریور رسانه ای شد.
اما انگشتر عقیق سردار دلها پس از شهادت سردار سلیمانی نیز راهی بس طولانی را پیموده است...
فروردین 99 ، انگشتر شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی از طرف خانواده ایشان به مهران رحمانی جوانی که در برنامه عصرجدید 2 چهره حاج قاسم را نقاشی کرده بود اهدا شد. این هنرمند تاکستانی با انتشار تصویری از انگشتر سردار سلیمانی در فضای مجازی نوشت: خیلی برایم با ارزش و جذاب بود این هدیه از طرف خانواده محترم حاج قاسم، من کاری نکردم که لایق محبت شما باشم. ممنون و ارادتمندم. مهران رحمانی در برنامه عصر جدید با نقاشی متفاوت و با استفاده از چسب زنده و ذغال، چهره حاج قاسم سلیمانی را به تصویر کشید و به او ادای احترام کرد.
این انگشتر را سردار معروفی فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان در بهمن 99 ، در همایش تبیین گفتمان مکتب شهید سلیمانی به سرلشکر باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح اهدا کرد.
مهر 1400 بود که زائران ایرانی و عراقی مسیر اربعین آن را دیدند، بغضشان شکست و به یاد سردار بی تکرار انقلاب اسلامی، دمی گریستند. گویی که انگشتر سردار، مظلومیت شهادت او را در سکوت فریاد می زد...
همچنین بهمن سال گذشته بود که فرزندان شهید سلیمانی به عیادت محمد کاسبی بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون در بیمارستان رفتند و انگشتر سردار دلها را به او اهدا کردند. دوربین ها اما در آن لحظه ثبت کردند: تجربه حالی بی وصف از تماشا و دریافت انگشتر سردار دلها !
اما این انگشتر خاص سردار سلیمانی از کجا آمده ؟ آیا هدیه بوده؟
در این زمینه نوری المالکی نخستوزیر اسبق عراق در بخشی از فیلم مستندی که از شبکه العهد پخش شد، گفت: «نماز صبح بود که گوشی خود را روشن کردم تا ببینم چه پیامهایی آمده. پیامی به چشمم خورد که یک عکس داشت. این پیام درباره شهادت حاج قاسم بود. دستش را دیدم. من انگشتری که در دستش بود را میشناختم چراکه این از همان انگشترهایی بود که خودم به او دادم».
نوری المالکی ادامه داد: «فکر کردم و دیدم درست است. تنها یک دست بود و من چفیه و انگشتر او را میشناختم. این مرا بسیار شوکه کرد نه به خاطر اینکه او دوستی وفادار، برادری مخلص، خاکی و حساس در خصوص مسائل اسلامی و وضعیت عراق بود بلکه به این علت که حضور او ضروری بود آن هم به خاطر چالشهای بسیاری که شاهد آنها بود و آنها را لمس کرده بود».
بامداد جمعه سیزدهم دی 98 ، خودروی حامل فرماندهان جبهه مقاومت سردار سلیمانی، ابومهدی المهندس و دیگر همرزمانشان مورد حمله تروریستی آمریکایی قرار گرفت و در فاصلهای چند کیلومتری با فرودگاه بغداد به درجه رفیع شهادت نائل آمدند.
و نکته آخر :
گرچه ثبت انگشتری سردار سلیمانی به عنوان میراث دفاع مقدس اتفاق میمون و مبارکی است و آن را باید به فال نیک گرفت؛ اما نباید از اینکه سردار که بود ، اهدافش چه بود و در چه راهی جان با ارزش خود را تقدیم کرد غافل شد. مهمتر از انگشتری وی، افکار اوست که باید آنها را خواند، شنید و درک کرد.
در واقع به عقیده من ، میراث جاودان سردار سلیمانی نه وسائل به جا مانده از او ، بلکه افکار و راه اوست. بی شک، منش و راه سردار سلیمانی بود که از او " سردار دل ها" را ساخت و بس !
تقدیم به سردار همیشه زنده ایران، زنده یاد سپهید قاسم سلیمانی
کیمیا خسروی منفرد
تحریریه میراث فرهنگی