با توجه به سفر آیت الله رئیسی رئیس جمهور کشورمان به مسقط، کارشناسان عمانی همکاری اقتصادی و سیاسی ایران و عمان را رو به گسترش توصیف کردند.
«سالم الجهوری» تحلیلگر روزنامه عمان در گفتگو با خبرنگار سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما گفت: سفر آقای رئیسی به عمان و دیدار ایشان با «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان نقطه عطف مهمی در روابط رو به گسترش عمان و ایران است.
این سفر بسیار مهم که برای رایزنی درباره برخی مسائل مهم منطقه صورت میگیرد، بیانگر تاریخ طولانی ثبات منطقه و حفظ مسیرهای کشتیرانی و مشارکت در توسعه و شکوفایی کشورهای منطقه است. اگر این همکاریها نبود اوضاع منطقه از سال ۱۹۷۵ تاکنون در نتیجه سیاستهای قدرتهای خارجی، به گونهای دیگر میشد.
این کارشناس سیاسی افزود: دو کشور همچنین میتوانند در عرصه گردشگری همکاریشان را افزایش دهند، زیرا فرصتهای زیادی برای اجرای طرحهای گردشگری بین مسقط و تهران وجود دارد. ایران و عمان در بعد جغرافیایی بسیار نزدیک هم هستند و ارتباطات تاریخی و منافع مشترک زیادی دارند.
براین اساس، گردشگری از جمله بخشهایی است که میتوان روی آن سرمایه گذاری کرد. ایران مناطق مهم طبیعی، باستانی و تاریخی با تنوع آب و هوایی دارد که میتواند به توسعه همکاریهای گردشگری کمک کند. سلطان نشین عمان هم تنوع زیادی ازجمله در زمینه کوه و دشت و صحرا دارد و میتوان از این امکانات در قالب طرحهای مشترک استفاده و به یکی از منابع مهم درآمد دو کشور تبدیل کرد.
سالم الجهوری در پایان گفت: در عرصه اقتصادی نیز، تاسیسات و زیرساختهای زیادی در ایران و عمان برای استفاده وجود دارد. همکاریهای اقتصادی میتواند به سطح هماهنگیهای سیاسی بین دو کشور برسد. میتوان مبادلات تجاری بیشتری با بنادر عمان داشت و واردات و صادرات بین دو کشور گسترش یابد. این مسئله میتواند به توسعه تجارت متقابل و توسعه نهادهای متوسط و کوچک و استفاده از تجارب موجود در این عرصه کمک کند.
کارشناس عمانی: مبادلات تجاری ایران و عمان افزایش یافته است
خلفان طوقی، تحلیلگر اقتصادی روزنامه الرؤیه عمانی در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: در سفر آقای ابراهیم رئیسی رئیس جمهور محترم ایران به عمان برخی مسائل مهم از جمله موضوعات سیاسی بخصوص توافق هستهای بررسی خواهد شد. بدون شک سلطان نشین عمان نقش مهمی در این مسئله دارد. مسئله دیگر اقتصاد است. مقامات سلطان نشین عمان بخصوص از زمانی که سلطان هیثم بن طارق زمام امور را به دست گرفته است توجه خود را بر اقتصاد متمرکز کرده اند. به همین سبب تلاش میکنند مبادلات تجاری بین ایران و عمان افزایش یابد.
این کارشناس عمانی افزود: همچنین میتوان اموال مسدود شده ایران در بانکهای آمریکا و اروپا و قرار دادن آنها در بانک مرکزی عمان را بررسی کرد. گردشگری و تحکیم روابط تجاری ایران و عمان و مسائل امنیتی از دیگر موضوعات مورد علاقه بین دو کشور است بخصوص که ایران و عمان مرزهای دریایی با هم دارند و فاصله جغرافیایی اندکی با هم دارند و تنگه راهبردی هرمز هم بین دو کشور قرار دارد. همچنین تحکیم روابط دریایی بین دو کشور و بخصوص بندرعباس و بندر چابهار و هماهنگیهای امنیتی و جلوگیری از قاچاق و تامین امنیت مسیرهای کشتیرانی در جهت منافع ملتهای دو کشور از دیگر موضوعات مطرح بین آنها به شمار میرود. امیدواریم این سفر همه اهداف را تحقق بخشد.
روزنامه نگار عمانی: سفر رئیسی برای ملتهای منطقه مهم است
دکتر محمد المشیخی تحلیلگر سیاسی روزنامه الرؤیه عمان در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: بدون شک دیدار تاریخی هیثم بن طارق سلطان عمان و سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران در مسقط دیدار بسیار مهمی برای منطقه و ملتهای منطقه است، زیرا بسیاری از مسائل مهم در این دیدار بررسی میشود.
این کارشناس عمانی افزود: شاید صلح منطقهای مهمترین این مسائل باشد، زیرا روابطی تاریخی بین ایران و سلطان نشین عمان وجود دارد و علاوه بر این تنگه هرمز در مرزهای دو کشور قرار گرفته است. این تنگه برای کشتیرانی بین المللی اهمیت زیادی دارد و همه کشورهای منطقه تلاش میکنند به عبور و مرور کشتیها از این تنگه مهم پایبند باشند.
علاوه بر این مسائل اقتصادی نیز وجود دارد که هم برای ایران و هم برای عمان اهمیت زیادی دارد. از این رو شاهد گسترش مداوم این روابط اقتصادی هستیم. بر همین اساس سال ۲۰۲۱ مبادلات تجاری بین دو کشور بیش از یک میلیارد دلار آمریکا بوده است که در مقایسه با گذشته افزایش قابل توجهی را نشان میدهد.
کارشناس عمانی: سفر رئیس جمهور ایران در شرایط حساس سیاسی و اقتصادی صورت میگیرد
دکتر «علی الریامی« رئیس دانشکده علوم اجتماعی در دانشگاه سلطان قابوس عمان در گفتگوی با خبرنگار سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما گفت: عمان روابط تاریخی و برجستهای با ایران دارد و عوامل بسیاری در ترسیم چارچوبهای این روابط در سطوح اقتصادی، سیاسی و تمدنی کمک کرده و عامل جغرافیای راهبردی مهمترین این عوامل است. همه میدانند دو کشور موقعیت مهم جغرافیایی دارند و بر مهمترین آبراه بین المللی انتقال انرژی به شرق و غرب، کنترل دارند. از عوامل مهم موثر در توسعه روابط دو کشور، سیاست خارجی عمان است که پایدارو مبتنی بر حسن همجواری و دخالت نکردن در امور دیگران است.
این استاد دانشگاه افزود: عمان به دنبال برقراری روابط برادرانه با کشورها و ملتهای مختلف جهان است. سفر رئیس جمهور ایران به سلطنت نشین عمان، در شرایط حساس سیاسی و اقتصادی صورت میگیرد.
پیش بینی میشود این سفر حامل نتایج گستردهای در آینده باشد. تحلیلگران پیش بینی میکنند که پروندههای متعددی در مذاکرات سران دو کشور برادر مطرح شود که از جمله انها بحران یمن است. پروندههای متعدد اقتصادی هم که شراکت بین دو کشور را تقویت و سطح روابط فیما بین را ارتقاء دهد، ممکن است در مذاکرات مطرح شود.
سفر رئیس جمهور کشورمان به عمان
در آستانه سفر آقای رئیس جمهور کشورمان به مسقط، رسانههای عمان بر گسترش روابط اقتصادی با ایران متمرکز شده اند. کارشناسان عمانی، سفر آقای رئیسی به مسقط را نقطه عطفی در روابط دو کشور میدانند.