کم آبی در سالهای اخیر به واسطه خشکسالی یکی از مهمترین چالشهای کشور بوده که مصرف نامناسب منابع آبی زیرزمینی در طول بیش از نیم قرن آنرا تشدید کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، با این شرایط به نظر می رسد یکی از اولویت های کشور در بخش کشاورزی باید
ولذا تغییرات اقلیمی و خشکسالی های صورت گرفته در سالهای اخیر کشاورزان را برآن داشته که با کشت محصولات جایگزین علاوه بر حفظ تنوع محصولات, صرفه جویی قابل توجهی در آب داشته باشند.
با هدف مدیریت مصرف آب و ایجاد ارزش افزوده در بخش کشاورزی، بیش از ۱۶ هزار هکتار از اراضی آذر بایجان غربی زیر کشت محصولات زراعی و باغی کم آب بر رفته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان بااشاره به اینکه درراستای الگوی کشت وتوسعه و ترویج محصولات کم آب برکشاورزان حمایت می,شوند گفت: آموزشهای لازم برای کشاورزان در زمینه کشت محصولات کم آب بر توسط کارشناسان کشاورزی انجام میشه و نهاده های یارانه دار دربین کشاورزان توزیع می,شود.
جعفر وحدت افزود: محصولات کم آب بر علاوه بر مصرف کم آب می توانند ارزش افزوده بالا یی ایجاد کنند. حضور کارشناسان کشاورزی در مزرعه در کنار کشاورز به ارتقا کیفی کار وتولید محصولات کم آب بر کمک می کند.
یکی از محصولات کم آب بر, دانه های روغنی کلزا است که در تناوب با گندم یک محصول استراتژیک محسوب می شود.
کشت کلزا در کشور با توجه به نیاز آبی اندک و سازگاری با اقلیمهای متفاوت فواید بسیاری دارد. با کشت کلزا علاوه بر کاهش وابستگی به واردات روغنهای نباتی، بهترین تناوب و پایداری در تولید محصولات زراعی از قبیل گندم و جو ایجاد میشود. کشت این گیاه در تناوب با محصولات زراعی دیگر درآمد کشاورز را افزایش میدهد و موجب اشتغالزایی خواهد شد.
کلزا با افزایش مواد آلی خاک و ارتقای حاصلخیزی آن، عملکرد گندم را بالا میبرد و ساختمان خاک و دانهبندی آن را بهبود میبخشد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان گفت: امسال ۲ هزارو ۳۶۴ هکتار از اراضی استان زیر کشت دانه روغنی کلزا رفته است که پیش بینی می شود بیش از ۴ هزارتن برداشت شود.
بیش از ۵۰ هکتار از اراضی استان زیر کشت زعفران
زعفران گیاهی گرمسیری است که در مناطق معتدل با تابستان های گرم و خشک و پاییز و زمستان نسبتاً ملایم به خوبی رشد می کند. اگرچه این ممکن است در همه شرایط صادق نباشد ولی در استان کشت و زراعت زعفران نتایج رضایت بخشی را به همراه داشته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان بااشاره به اینکه زعفران بهترین گزینه برای رهایی از کمآبی و سودآور برای کشاورزان منطقه است گفت: با توجه به وجود اراضی مرغوب و مستعد در این استان و از سوی دیگر به دلیل نیاز کم این گیاه به آب و آبیاری در طول فصل تابستان، توسعه کشت این محصول در استان طی چند سال اخیرآغاز شده و رو به افزایش است و پیش بینی می شود میزان تولید نیز حدود ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته باشد.
آموزش کشاورزان واستفاده از روشهای کشاورزی پایدار و کشت محصولات کم آب بر
افسانه پیرمانی کارشناس مسئول زنان روستایی جهاد کشاورزی ارومیه بااشاره به اینکه در مزارع الگویی در کنار کشاورزان برای کشت گیاهان کم آب بر از جمله گیاهان دارویی آموزشهای لازم انجام می شود گفت:از جمله تکنيکهای پیاده شده در استقرار کشاورزی پایدار استفاده از ارقام زودرس و میانرس و مقاوم به شرایط کم آبی است .
وی افزود:اجرای سیستم آبیاری نوار تیپ و کشت غلات روی پشته و کوتاه کردن طول و عرض کرتها و نیز کشت دو ردیفه در زراعت و همچنین اجرای سیستم آبیاری شیاری و یا تشتکی حلقوی و جایگزینی ارقام و یا درختان کم آب بر و رعایت اصول باغبانی در باغات از دیگر روشهای کاهش مصرف آب در مزرعه است.
نقش مهم کارشناسان کشاورزی در مزرعه در کنار کشاورز و ارتقا کیفی کار وتولید محصولات کم آب بر
عبدالعلی مدیرعامل شرکت فنی و مشاوره کشاورزی گفت: خاک ورزی حفاظتی,آزمون خاک,نحوه صحیح هرس,نصب تله های فرمونی برای آفات,نحوه صحیح آبیاری و آشنایی و استفاده از روش های نوین آبیاری اقداماتی است که کارشناسان با همراهی کشاورزان در زمینهای زراعی وباغی انجام میدهند تا در زمان کم آبی کشاورز بتواند محصول خود را حفظ کند و در جهت حفظ دریاچه ی ارومیه از مصرف آب صرفه جویی کند.
آقای سلطانی یکی از کشاورزان نمونه استانی و ملی بااشاره به کمبود آب در روستای خود گفت: با کشت گل محمدی و بادام در زمینهای خود توانسته از کمترین آب موجود بهترین محصول را تولید کند.
آذربایجان غربی جزو استانهایی است که دارای بیش از یک میلیون اراضی قابل کشت و ۸۰۰ هزار هکتار اراضی زیر کشت است ۲۳۵ هزار بهره بردار در این اراضی مشغول به کشاورزی هستند که فعالیت انان منجر به تولید ۶ میلیون تن محصول میشود.
براساس اظهارات کارشناسان ۹۰ درصد از منابع آبی استان در بخش کشاورزی به علت سنتی بودن روشهای کاشت، داشت و برداشت انجام میشود که با بکارگیری روشهای نوین ابیاری و طرح های جدید در بخش زراعت و باغبانی این میزان اب مصرفی قابل کاهش است.
توسعه و ترویج کشت محصولات کم آب بر دیگر مانند مانند , گل محمدی, ماشک ,چغندر علوفه ای,توسعه کشت گلخانه ای ,اصلاح باغ ها,اصلاح شیوه های آبیاری وتوسعه کشت نشایی از جمله اقدامات مهم در کاهش آب کشاورزی در استان است.
بیش از ۱۶ هزار هکتار از اراضی آذر بایجان غربی زیر کشت محصولات زراعی و باغی کم آب بر قرار گرفته است.
نویسنده و خبرنگار : ربابه سیدی یکانی