دبیر شورای عالی مناطق آزاد با اشاره به افتتاح طرحها در ۵ منطقه آزاد گفت: حدود ۶۱ هزار میلیارد ریال پروژه در قالب ۸۲ طرح با قابلیت اشتغال برای ۸ هزار نفر افتتاح شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما سعید محمد، دبیر شورای عالی مناطق آزاد در نشست خبری امروز با اشاره به افتتاح پروژه در ۵ منطقه آزاد گفت:حدود ۶۱ هزار میلیارد ریال پروژه در قالب ۸۲ طرح با قابلیت اشتغال برای ۸ هزار نفر افتتاح شد.
وی با اشاره به معاملات ملکی ابهام دار در سنوات گذشته گفت:تلاش کردیم با بررسی معاملات آنها به مناطق آزاد بازگردانیم بطوریکه از سال گذشته تا کنون بیش از ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار متر مربع با ارزش ریالی ۸۳ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان به مناطق آزاد بازگشت.
محمد افزود: برنامه ریزی کرده ایم تا بانک فراساحلی احداث کنیم. در حال حال حاضر مجوز بانک را گرفته و به دنبال سهامدار هستیم تا امسال این بانک راه اندازی شود.
محمد درباره جزئیات یکی از قراردادهای ابهام دار در مناطق آزاد گفت: در سال ۸۳ دویست و سی هکتار زمین متری ۱۶ هزار تومان به یک ایرانی مقیم خارج از کشور به شرط احداث مجتمع تفریحی گردشگری واگذار شد که این کار انجام نشد. از سویی در قرارداد دادگاه ایران به عنوان دادگاه صالح ذکر نشده بود و icc دادگاه فرانسه را به عنوان دادگاه رسیدگی کننده مطرح کرده بود.
این شخص علاوه بر احداث نکردن مجتمع تفریحی گردشگری شکایت عدم النفع علیه مناطق آزاد کرد که ۵۰۰ میلیون دلار دریافت کند، اما خوشبختانه با پیگیریها رای بدوی به نفع ما صادر شده است که در صورت رای نهایی ۱۵۰ هزار میلیارد تومان بازگشت منبع به مناطق آزاد داریم.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد درباره واردات خودرو توضیح داد: دوهزار و پانصد خودرو در سال ۹۷ وارد شده بود که به دلیل واردات خارج از ضوابط توقیف و در اختیار سازمان اموال تملیکی است. به دلیل زمان بر بودن رای دادگاه تا جام جهانی قطر در خواست واردات خودرو داده ایم. وزارت صنعت در حال تهیه شیوه نامه و تصویب در هیات دولت است.
وی ادامه داد: شرط اصلی این است که خودروی برقی وارد شود و سقف خاصی برای تعداد واردات قرار نداده است چرا که ظرفیت حمل و نقل کیش بسیار پایین است و نیاز به واردات خودرو دارد.
سعید محمد در ادامه از وضعیت تجارت در مناطق آزاد و ویژه گفت: در سال گذشته تراز تجاری مناطق آزاد و ویژه مثبت ۱۱ میلیارد دلار بوده است.
محمد همچنین گفت: در برنامه داریم بورس بین الملل را هم راه اندازی کنیم.
محمد همچنین گفت: نمایندگان مجلس در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ نگاه ملی نداشتند و قصد داشتند مناطق آزاد را ذیل وزارت اقتصاد ببرند که این مسئله در مجمع تشخیص به دلیل مغایرت با برنامه ششم توسعه رد شد.
وی در بیان میزان صادرات مناطق آزاد گفت: ارزش صادرات از مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به در مجموع ١۵ میلیارد و ٧٠٠میلیون دلار بوده است.
مشاور رئیس جمهور با اشاره به اینکه فقط ١٠ درصد از هزینههای توسعه و پروژههای زیرساختها توسط دبیرخانه و مناطق تامین میشود، گفت: به ازای هر واحد هزینه دولتی، ٩ واحد بخش خصوصی سرمایه گذاری میکند.
محمد اظهار داشت: در سال ١۴٠٠ ارزش تولیدات مناطق آزاد ۴٧ هزار میلیارد تومان و در مناطق ویژه اقتصادی ۵۴٧ هزار میلیارد تومان بودهاست.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد ضمن اشاره به اینکه ایران تقریبا از همه کریدورها در حال حذف شدن است، گفت: با این روند سرمایه گذاری در زیرساختهای حمل و نقل در حال حذف از تمام کریدورهای منطقهای هستیم.
وی ادامه داد: متاسفانه به این موضوعات نگاه کلی وجود نداشته بجای اینکه بر روی تکمیل راه آهن چابهار - زاهدان سرمایه گذاری شود با فشارهای سیاسی ریل با جنبه حمل مسافر به سمت شهرهای دیگر کشیده میشود؛ این در حالی است که الان در چابهار مشکل بارانداز و بارگیری نداریم، اما جادههای منطقه کشش حمل بار را ندارد و تکمیل راه آهن چابهار ضروری است.
محمد درباره زیرساختهای منطقه آزاد کیش برای مسابقات جام جهانی گفت: دو فروند کشتی کروز تامین شده و تا برگزاری مسابقات سه فروند کشتی دیگر تامین میشود و ظرفیت این کشتی بین ١۵٠ تا ٣۵٠ مسافر است.
وی با بیان اینکه زیرساختهای هتلهای کیش در حال افزایش است و دو هتل ۵ ستاره به زودی افتتاح میشود، ادامه داد: قرار بر این است که ۴٠٠ پرواز در هفته در ایام جام جهانی از کشورمان به قطر برقرار شود.
محمد تاکید کرد: طبق مذاکرات انجام شده قرار بر این است که فضاهای اسکان ایران هم تعریف شود و در این صورت یک بُرد خوبی برای کشورمان ایجاد میشود و قرار شده برای افراد که تمایلی ندارند مهر ورود ایران به پاسپورتشان نخورد.