مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران بر لزوم مبارزه تلفیقی برای مدیریت نسل اول کرم ساقه خوار برنج در مزارع شالیزاری تاکید کرد.
وی با بیان اینکه این آفت در نسل اول موجب مرگ جوانه مرکزی گیاه برنج و در نسل دوم باعث سفید شدن خوشه میشود، افزود: این آفت در صورت عدم مدیریت مناسب میتواند خسارت اقتصادی به محصول وارد کند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران تصریح کرد: برای جلوگیری از خسارت احتمالی، مبارزه با این آفت در قالب روشهای مبارزه تلفیقی توصیه و تاکید میشود.
وی با بیان اینکه مبارزه زراعی و مکانیکی یکی از روشهای مبارزه با این آفت است، تصریح کرد: مبارزه مکانیکی شامل حذف علفهای هرز داخل و حاشیه مزارع، استفاده از ارقام مقاوم، تغذیه مناسب و استفاده از کودهای حاوی سیلیس برای افزایش مقاومت گیاه برنج، حذف بوتههای آلوده (بوتههایی که غلاف برگ آنها به رنگ قهوهای یا طلایی شدند) هنگام وجین اول یا دوم در کاهش آلودگیهای نسل بعد بسیار تاثیر گذار است.
زاغی مبارزه بیولوژیک با استفاده از زنبور تریکوگراما علیه تخم کرم ساقه خوار را از راهکارهای مبارزه با این آفت دانست و اظهار کرد: برای مبارزه شیمیایی با کرم ساقه خوار برنج در اراضی شالیزاری در محدوده زمانی مشخص شده از سوی کارشناسان حفظ نباتات و شبکه مراقبت برنج و در صورت محرز شدن میزان آلودگی که منجر به خسارت اقتصادی شود، میتوان از سموم زیر به میزان توصیه شده در نسل اول فقط در اراضی زودکاشت که نشای بالای ۱۵ الی ۲۰ روز دارند، استفاده کرد که شامل گرانول دیازینون ۱۰ درصد به میزان ۱۵ کیلوگرم در هکتار، گرانول ریجنت ۰.۲ درصد به میزان ۲۰ کیلوگرم در هکتار و گرانول پادان ۴ درصد به میزان ۳۰ کیلوگرم در هکتار میشوند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران با تاکید بر خودداری از مصرف سموم توصیه نشده و یا گرانولپاشی در خارج از محدوده زمانی تعیین شده، تصریح کرد: به منظور تاثیر مطلوب گرانول مصرفی، ارتفاع آب مزرعه را به میزان ۳ تا ۵ سانتیمتر تنظیم و سپس ورودی و خروجی آب را بسته و تا ۴۸ ساعت آینده از آبیاری مزرعه جلوگیری شود.
این مسوول افزود: در صورت عدم امکان مدیریت آب در مزرعه، میتوان از سموم مایع مانند دیازینون ۶۰ درصد بمیزان ۱.۵ لیتر در هکتار برای محلولپاشی استفاده کرد.
وی با بیان اینکه کشاورزان سموم توصیه شده را از فروشگاههای مجاز و معتبر در قبال اخذ فاکتور خریداری کنند، گفت: کشاورزان شالیکار برای کسب اطلاعات و راهنمائیهای بیشتر به کارشناسان حفظ نباتات مراکز و مدیریت جهاد کشاورزی و کلینیکهای گیاهپزشکی منطقه مراجعه کنند.