حجتالاسلام والمسلمین «علی سعیدی» رئیس دفتر عقیدتی سیاسی فرماندهی معظم کل قوا؛شهید مطهری با ویژگیهای خاص، در طول بیش از نیم قرن از عمر خود در عرصههای روشنگری و بیداری دینی و تبیین مبانی و اصول اسلام ناب و مقابله با مکتبهای الحادی و جریانهای التقاطی، بسیار تأثیرگذار بود.
استاد مطهری با ویژگیهای خاص، در طول بیش از نیم قرن از عمر خود در عرصههای روشنگری و بیداری دینی و تبیین مبانی و اصول اسلام ناب و مقابله با مکتبهای الحادی و جریانهای التقاطی، بسیار تأثیرگذار بوده و نقش بسیار مهمی را در پاسداری از حریم اسلام ایفا کرد.
گرچه آثار گرانسنگ آن استاد بزرگ، همواره ماندگار است، اما همانطور که کلام، سخن و قلم آن استاد، متناسب با نیاز و مقتضیات جامعه آن دوره بوده، متغیرهای بسیار متنوع در عرصههای گوناگون پس از حاکمیت دینی و شکلگیری نظام اسلامی ایجاب میکرد اندیشمندان و عالمان فرهیخته در ادامه راه آن استاد بزرگوار با شناسایی چالشها و نیازها متناسب با مقتضیات این عصر طلایی، به آنها پاسخ لازم را ارائه کنند که خوشبختانه در این مسیر گامهای مهم و بلندی برداشته شده، اما همچنان برآوردن این ضرورت، حرکت و جهاد مضاعفی را طلب میکند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در این زمینه میفرمایند: «همه آثار مرحوم شهید مطهری برای امروز هم مفید و قابل استفاده است و معنای این سخن این نیست که آثار ایشان برای امروز کامل هست و نیاز به تحول ندارد. شبهات، مقتضیات و متغیرهای امروز با عصر مطهری متفاوت است و تفاوت باید مورد ارزیابی قرار گرفته و پژوهشگران و محققان، نیاز امروز جامعه بهویژه حاکمیت دینی را مورد واکاوی قرار داده و پاسخگو باشند.».
زیرا در طول قرون منتهی به انقلاب اسلامی ایران، بهویژه پس از پایان قرون وسطی و آغاز عصر رنسانس، حوادث، پدیدهها و تحولات مهمی در سطح جهان چه در غرب یا شرق اتفاق افتاد که پیامدهای زیادی را در عرصههای اعتقادی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ... به دنبال داشت و تأثیر قابل توجهی در بُعد نظری و عملی در قبال مکتب اسلام و جغرافیای جهان اسلام از خود به جای گذاشت.
جهان بشریت و عالم اسلام پس از رنسانس، با مجموعهای از جریانهای فکری و اندیشهای که بعضاً تبدیل به یک مکتب و نظام سیاسی شد و در عرصههای گوناگون تأثیرگذار بود، مواجه شد که این جریانها، جهانبینی توحیدی، مکتب اسلام و مبانی و اصول آن را مورد هجوم قرار داد و ذهن علماء، بزرگان و فرهیختگان و از جمله شهید مطهری را به خود معطوف، نگران و حساس کرد.
برای پاسخ به این هجمه فکری، اندیشمندان جهان اسلام در دورههای مختلف دست به کار شده و با قلم و بیان خود ضمن تبیین ابعاد مکتب اسلام درصدد پاسخگویی به شبهات و سؤالات برآمدند که در این زمینه میتوان به آثاری همچون اصول فلسفه و روش رئالیسم، فلسفتنا و اقتصادنا در کنار دهها اثر فاخر تهیه شده توسط علما و اندیشمندان اسلامی و از جمله به آثار شهید مطهری در موضوعات مبتلابه آن روز اشاره کرد.
با توجه به این موضوع باید به برخی ویژگیهای استاد مطهری که از او یک شخصیت ممتاز و جامعالاطراف ساخت، اشاره شود.
شناخت کامل اسلام
استاد مطهری یک اسلامشناس کامل و آشنا به همه زوایای اسلام بود که با اشراف بر مکتب اسلام و جهانبینی توحیدی، توانست انحرافات و اعوجاجات فکری و اعتقادی را شناخته و با تأکید بر اسلام اصیل پاسخگوی مسائل، سوالات و شبهات موجود باشد.
بسیاری از نویسندگان و نظریهپردازان که در جوامع اسلامی دست به قلم شده و مطالبی را نوشتند که زمینهساز انحراف و تفکر التقاطی گروهکهای نفاق، فرقان و امثال اینها شد، ناشی از عدم شناخت همهجانبه نسبت به اسلام بود.
زمانشناسی
شناخت زمان و مقتضیات آن از دیگر ویژگیهای ممتاز آن استاد فرزانه بود. استاد یا جلوتر از زمان خود و یا همراه با زمان حرکت میکرد. آثار ارزشمند ایشان در موضوعات گوناگون همچون پرداختن به جهانبینی و ایدئولوژی، عدل الهی، نظام حقوق زن، علل گرایش به مادیگری، شرح و تفسیر اصول فلسفه و روش رئالیسم و دهها اثر فاخر دیگر بیانکننده شناخت دقیق زمان و نیاز آن عصر است.
با وجود امواج سهمگین برخاسته از اندیشههای مادیگری، اومانیستی، فمنیستی و دهها ایسم فلسفی و ایدئولوژیک که بسیاری از ارزشهای دینی را دستخوش تهاجم قرار میداد، پاسخگویی به آنها مستلزم انسانهای عالم و آگاه به زمان بود که استاد مطهری از چنین ویژگی برخوردار بود.
جریانشناسی
در هر دورهای ممکن است عناصر معاند، مغرض، سودجو و یا جاهل، جریانهای فکری و اعتقادی را در جهت انحراف در افکار و اندیشههای اصیل به وجود بیاورند که جریانهایی همچون وهابیگری، بهائیگری، صوفیگری و امثال اینها از این دست به شمار میآیند.
در مقابله با این اندیشهها و جریانهای انحرافی، عالمانی میتوانند به مقابله برخیزند که در جریانشناسی تبحر داشته باشند. استاد مطهری در شناخت جریانهای فکری، سیاسی مهارتی مثالزدنی داشت و با دقت نسبت به جریانهای معاصر خود مطالعه و به پاسخگویی اهتمام میورزید.
دشمنشناسی
دشمنشناسی از دیگر شاخصهای عالمان مجاهد و مرزبان عقیده و ایمان مردم است. اینکه قرآن هزار و ۵۰۰ آیه پیرامون دشمنشناسی دارد و ۳۰۰ آیه آن به پدیده نفاق پرداخته، بیانکننده اهمیت دشمنشناسی است؛ بهویژه دشمن پنهان و پیچیدهای که به سادگی قابل شناسایی نیست. یکی از ویژگیهای برجسته استاد مطهری دشمنشناسی بود که توانست با نگاه تیزبین خود انواع دشمنها و دشمنیها را شناخته و بهموقع و با روشی مناسب در برابر آنان قد علم کند.